Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje zlatice
  • 01.07.2023. 18:00

Osmislio ručni stroj za skupljanje zlatica, danas ima i priključke za traktor

Njemački inženjer i poljoprivrednik je shvatio da mora postojati bolje rješenje od skupljanja krumpirovih zlatica rukom

Foto: Beetle Collector
  • 16.660
  • 942
  • 0

Skupljanje zlatica na krumpiru ponekada se čini kao Sizifov posao. Mnogi izbjegavaju pesticide pa ih uklanjaju ručno tako da uzmu kanticu u ruke i red po red jer valja skupiti ne samo odrasle kukce nego i ličinke, prevnrnuti svaki list u potrazi za jajašcima. 

Tako su godinama radili i u obitelji njemačkog poljoprivrednika i inženjera Michaela Gallingera, koja se između ostaloga bavi i uzgojem ekološkog krumpira na 2.000 m2. 

Veliki izazov u sušnim godinama

Kako piše na svojoj stranici, stav da se s ovim štetnicima mogu izboriti bez ikakvih pesticida, predstavljao je veliki izazov, posebno u sušnim godinama kada se one brzo razmnožavaju. Bez obzira na redovito uklanjanje, događalo se da potpuno ogole krumpir. 

Koje mjere i sredstva koristiti protiv krumpirove zlatice?

Znao je da mora postojati bolje i učinkovitije rješenje te je 2018. godine osmislio stroj za mehaničko skupljanje. Sastavio ga je od dva kotača, upravljača, posude i rotirajućih lopatica koje pokreće ni manje više nego bušilica te ga nazvao Beetle Collector (engl. sakupljač buba). 

2-redni i 4-redni model

Nakon ovog modela je razvio i prvi prototip prednjeg priključka na traktor. 

Danas ima dva modela KSG 2 za dva reda te KSG 4 za četiri reda skupljanja zlatica i njihovih ličinki, a koji se koriste na većim površinama u komercijalnom uzgoju eko krumpira.  

Kako KSG 4 izgleda u radu, pogledajte u videu: 


Tagovi

Michael Gallinger Skupljanje zlatica Ručno skupljanje Krumpirova zlatica Skupljač zlatica Beetle Collector Zlatica u krumpiru Prednji priključak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]