Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemlje
  • 16.02.2023. 07:30

Orati u proljeće - da ili ne?

Puno je problema koji mogu nastati zbog proljetnog oranja. Treba ga obaviti što ranije

Foto: Depositphoto/ilfede
  • 8.085
  • 525
  • 0

Poljoprivredni proizvođači znaju da je oranje najbolje obaviti tijekom jeseni kada se s parcela skinu usjevi. Tako se iskoriste sve pogodnosti obrade tla. U zimskom razdoblju brazde akumuliraju vlagu od oborina. Što ranije u proljeće brazdu zatvorimo pomoću drljača ili drugog oruđa, to je manji gubitak vlage. Zemlja dobiva bolju strukturu, bolje se obrađuje i brže zagrijava.

U narodu postoji izreka: "Najlošije jesensko oranje je bolje od najboljeg proljetnog."

Kad i ako se zakasni s jesenskom obradom, treba što ranije ući u parcele i obaviti radove čim to vrijeme dozvoli.

Brojni problemi

Problemi obrade u ovo doba godine su brojni. Vrijeme brzo prolazi. Broj dana kada možemo obaviti oranje, predsjetvenu pripremu i sjetvu je manji. A i sami dani su kratki. Poljoprivrednici moraju žuriti kako bi završilo posao, a tlo nema vremena odmoriti između radova. To loše utječe na njegove karakteristike.

Zemlja nema vremena odmoriti se (Foto: Depositphoto/ilfede)

Nakupljaju se korovi i štetnici. Jer, poslije jesenskog oranja i otvaranja brazdi sjeme korova, prezimljujući oblici štetnih organizama, čak i uzročnici biljnih bolesti su izloženi djelovanju vanjskih faktora. Dolazi do njihovog propadanja, najviše zbog djelovanja niskih temperatura. Izmrzava i sama zemlja što poboljšava njenu strukturu. Ovaj segment izostaje kada je u pitanju proljeće.

Nema akumulacije vode od padalina. Učinci suše su izraženiji. Prinosi usjeva su manji. Posebno je to izraženo kod kukuruza koji je veći potrošač vode.

Problem se nastavlja i ako želite primijeniti organsko gnojivo, stajnjak. On se na zemlju aplicira prije obrade. Njemu treba šest mjeseci da se razloži što znači da će hraniva ostati nedostupna za kulture posijane na početku vegetacije. Pun efekt će ispoljiti na jesen i imat ćemo pravu eksploziju korova na parceli.

Ova aktivnost se u proljeće preporučuje tek na pjeskovitom zemljištu, a najbolje ga tolerira zob.


Tagovi

Oranje Proljetno oranje Obrada zemlje Izmrzavanje zemlje Problemi kod oranja Gubitak vlage Štetočine Korovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.