Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 05.05.2014. 13:00

Oranice potopljene, a šteta na usjevima i do 30%

Obilna kiša u olujnom nevremenu natopila je sve slavonske županije, poljoprivrednici zbrajaju štete, a na pojedinim područjima šteta na usjevima mogla bi iznositi do 30 posto

Foto: freedigitalphotos.net
  • 835
  • 112
  • 0

Proteklih nekoliko dana cijela Hrvatska doslovno se kupa u kiši, a najviše padalina zabilježeno je za vikend. Virovitica i okolica nedvojbeno su prošle najgore, sa subote na nedjelju na virovitičkom području palo je čak 81 militar kiše te su proglašene izvanredne mjere od poplava. Obilna kiša u olujnom nevremenu natopila je sve slavonske županije, nabujali su vodotoci, a na istoku Brodsko-posavske županije voda je poplavila dio oranica i dvorišta te zaprijetila kućama.

Šteta na ovogodišnjim usjevima mogla bi biti i do trideset posto

U jednom danu na virovitičkom području količinski je palo kiše koliko se prosječno može očekivati u cijelom mjesecu. U najkišovitijoj hrvatskoj županiji zbog silnih su oborina pod vodom u nedjelju bile oranice i prometnice, uz dijelove gradova i naselja, a najviše problema imali su u općinama Zdenci i Čađavica. Na terenu su od jutra vatrogasci, Hrvatske vode, tvrtka Brana i druge službe. Građani i sami čine sve što mogu protiv bujica, a područja obilaze i načelnici te gradonačelnici, čekajući da se voda u narednih nekoliko sati počne povlačiti kako bi se krenulo sa prvim procjenama šteta i njihovim saniranjem. Prema prvim procjenama u Općini Zdenci, šteta na ovogodišnjim usjevima, koja su pod vodom, mogla bi iznositi i do trideset posto.

Kritično stanje vlada i na brodskom području

Kritično je i u najnižem dijelu naselja Vrpolje u Brodsko-posavskoj županiji, gdje je ugroženo desetak kuća. Mještani se žale da ih svake treće godine zadesi poplava ovakvih razmjera, ali da se po tom pitanju godinama ne poduzima ništa.

O stanju na terenu obaviještene su Hrvatske vode, koje su na teren poslale ekipe za intervenciju. Iz Hrvatskih voda ističu kako im to područje uvijek stvara probleme kod ovakvih oborina te ističu kako će poduzeti sve potrebne mjere kako voda ne bi ušla u kuće. Rijeka Sava raste centimetar do dva na sat, pa bi i na tom području sljedećih dana moglo doći do proglašenja redovnih mjera obrane od poplava.

Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija također pod vodom

U Osječko-baranjskoj županiji poplavljena su neka dvorišta i kuće u naselju Lila pored Našica, Budimcima, Beloj Lozi i Kelešniku, dok su u Vukovarsko-srijemskoj županiji vatrogasci ispumpavali vodu iz podrumskih prostorija u Vinkovcima. U Požegi i prigradskim naseljima poplavljene su neke gradske prometnice, a vodostaji rijeka Orljave, Pakre i Londže su u laganom porastu, ali za sada ne prijete izlijevanjem.

Meteorolozi za period koji je pred nama najavljuju smirivanje vremena i prestanak oborina. I tako, dok se diljem Hrvatske zbrajaju štete od poplava, možemo se samo nadati da je vrijeme obilnih kiša, olujnog vremena i tuče iza nas i da nam nakon kiše dolazi sunce.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Poplave Potopljene njive Vrpolje Virovitica Zdenci Štete usjeva Hrvatske vode Kiša Nevrijeme


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.