Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološko ratarstvo
  • 01.03.2016. 07:30

Općina Bilje vodeća po eko poljoprivredi

U eko poljoprivredi najviše se uzgajaju, nažalost i nasreću, žitarice, prvenstveno ječam, pšenica, uljana repica. Nažalost, to nisu visokodohodovne kulture kao što je primjerice povrće, trajni nasadi ili neko ljekovito bilje, ali im je cijena za razliku od konvencionalnog proizvoda relativno visoka s opravdanim troškovima ulaganja.

Foto: OPG Hujić
  • 2.039
  • 453
  • 0

Ako je suditi po brojkama, onda je baranjska Općina Bilje jedna od vodećih, ne samo u Osječko-baranjskoj županiji, nego i Hrvatskoj po ekološkoj poljoprivredi. Ovdje je od ukupno 3.500 hektara poljoprivrednih površina pod ekološkim uzgojem 507 što predstavlja oko 14%. Od 292 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, njih 15 je ekoloških, što je pak oko 5%.

"Kada sam prije tri godine počeo skupljati podatke na terenu, to je povećanje od 47%. U ekološkoj poljoprivredi najviše se uzgajaju, nažalost i na sreću, žitarice, prvenstveno ječam, pšenica, uljana repica. Nažalost to nisu visokodohodovne kulture kao što je primjerice povrće, trajni nasadi ili neko ljekovito bilje, ali im je cijena, za razliku od konvencionalnog proizvoda relativno visoka s opravdanim troškovima ulaganja", objašnjava Ivan Plaščak, predsjednik Odbora za poljoprivredu Općine Bilje.

Pod eko uzgojem u Bilju 507 hektara.

Dodatni poticaj ekološkoj proizvodnji

Iz strukture biljskih poljoprivrednih gospodarstava iščitava se kako je među 292 nositelja OPG-a ukupno 9% završilo visoke škole, dok ih 40% ima srednju stručnu spremu, isto toliko je završilo osnovnu školu, a četiri nositelja OPG-a nemaju ni osnovnu školu.

"Upravo edukacija i informiranost imaju veze s ekološkom poljoprivredom. Znači, ako ste ekološki poljoprivrednik, da biste dobili poticaj morate dokazati da ste za nju i educirani prema mjeri 11.2. iz ruralnog razvoja. Zbog toga smo poduzeli određene korake kako bi dodatno poticali ekološku proizvodnju, a napravit ćemo i konkretan plan ulaganja", nastavlja Plaščak.

Koliko površina ima i kakve su kvalitete?

Za najviše mjesec dana, Bilje kreće u projekt inventarizacije kompletne općine, nakon čega će u rukama imati studiju iz koje će biti vidljivo koliko površina imaju i kakve kvalitete, odnosno kakav je bonitet tla, za koju je kulturu i koja površina pogodna ili nije.

"Na taj ćemo način opravdano moći reći kako će određeni poljoprivrednik na svojoj površini moći dobiti dodatna sredstva, ako se okrene proizvodnji onoga za što mu je zemlja pogodna. Primjerice, ako je netko uzgajao pšenicu, a površine su izuzetno pogodne za papriku ili nešto drugo, smislit ćemo dodatnu mjeru kako bi se takav uzgoj poticao", objašnjava on.

Želimo postati poznati po baranjskoj paprici

Nada se kako će proizvođače moći novčano stimulirati, što im je i plan.

"Trenutno u ekološkoj povrtlarskoj proizvodnji na području Općine nemamo niti jednog proizvođača. Još je gora poražavajuća činjenica da niti u Hrvatskoj ne postoji takav. Kada govorimo o Kopačevu, mjestu prepoznatljivom po uzgoju povrća, i odmaknemo se od ekološke proizvodnje te govorimo o klasičnoj, želja nam je postati općina uz čije se ime veže začinska baranjska paprika. To nam je jedan od ciljeva", dodaje Plaščak.

Budući je ovo baranjska općina čiji su rubni dijelovi naselja Vardarac, Kopačevo, Podunavlje prislonjeni uz sam Park prirode Kopački rit koji ne trpi, kako kaže, ne daj Bože neke katastrofe, zbog toga bi se i trebala poticati ekološka proizvodnja. Zbog toga je pri kraju izrada drugoga CD-a kojega je Općina Bilje realizirala u suradnji s osječkim Poljoprivrednim fakultetom gdje na slikovit način zainteresirani proizvođači mogu dobiti podatke o ekološkoj poljoprivredi, ali i što je sve potrebno napraviti kako bi se s konvencionalne prešlo na ekološku, gdje se mora sve ići, kome je to potrebno prijaviti, kakav je postupak dobivanja certifikata, obavljanja nadzora.

Podaci o eko proizvodnji na slikovit način

No, na njemu se nalazi i popis određenih pripravaka koji se koriste u eko proizvodnji, kao i popis proizvođača i distributera sjemena koji su primjenjivi u takvoj vrsti proizvodnje.

"To je drugi CD jer smo na prvom prikazali kulture koje se na našem području uzgajaju, od ratarskih do povrtlarskih, začinskih i ljekovitog bilja. Na njemu, primjerice, ukucate lubenica i dobijete sve od toga kakve uvjete za ovu proizvodnju morate imati, do kompletne agrotehnike, zaštite, gnojidbe. No, na prvom je CD riječ o konvencionalnoj poljoprivredi, a na ovom drugom o ekološkoj", zaključuje Plaščak.

Foto: OPG Hujić


Povezane biljne vrste

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Općina Bilje Ekološka poljoprivreda Ivan Plaščak Kopačevo Paprika Začinska paprika Povrtlarstvo Osječko-baranjska županija Pšenica Ječam Konvencionalna proizvodnja


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]