• Strojna berba duhana
  • 18.04.2018. 15:00

Odzvonilo ručnoj berbi? Po prvi puta u 60 godina u Hrvatskoj kupljen stroj za berbu duhana!

Posjet tvornici poljoprivrednih strojeva Spapperi u Italiji rodio je plodom, pa je član Organizacije duhana "Krupan list" kupio kombajn za berbu duhana vrijedan preko 100 tisuća eura!

Foto: Bigstockphoto/zbg2, Spapperi
  • 2.252
  • 274
  • 0

Ovih dana članovi i uprava Organizacije duhana "Krupan list" posjetili su tvornicu poljoprivrednih strojeva Spapperi u Italiji, koji su specijalizirani za proizvodnju strojeva i opreme za duhanske farmere. Cilj posjeta bio je upoznati se sa suvremenom opremom u sektoru proizvodnje duhana, s naglaskom na kombajn za berbu duhana u zelenom.

S obzirom na sve veće poteškoće u pronalaženju radne snage, proizvođači duhana u Hrvatskoj primorani su potražiti alternativu, kroz strojnu berbu, koju prakticiraju sve razvijene duhanske zemlje.

Temeljem razgovora i dogovora sa vlasnikom tvrtke Spapperi, odlučili su se za kupnju jednog stroja za berbu duhana, koji će biti isporučen tijekom mjeseca lipnja u Hrvatsku. Radi se o kombajnu RA942E. Operativno i financijski stroj će podmiriti jedan član organizacije, koji će kao pilot program strojne berbe pratiti tijekom 2018. godine na svojem OPG-u.

Prvi put da će se u Hrvatskoj duhan brati strojem!

Ovo je prvi puta u 60 godina proizvodnje duhana u Hrvatskoj, da će se duhan na OPG-u brati strojem!

"U narednim godinama očekujemo da će u Hrvatskoj više od 70% proizvodnje duhana biti strojna berba, što će uvelike olakšati organizacijski dio samim proizvođačima uz otvaranja tržišta sirovim duhanom te značajno većom cijenom stvoriti uvjete za značajni rast ove hvale vrijedne proizvodnje", rekao je Željko Aragović, predsjednik organizacije.

Najavom dolaska kombajna za berbu duhana u Hrvatsku, raste interes za ovom proizvodnjom.

"S obzirom na financijski zahtjevan projekat, sam stroj košta nešto više od 100 tisuća eura, očekujemo punu podršku Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH, kako kroz Zakon o duhanu i bolje organiziranje samih proizvođača te stvaranja tržišnih uvjeta, tako i kroz fondove EU koji bi trebali olakšati dostupnost suvremene tehnologije u sektor proizvodnje duhana", istaknuo je Aragović.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Pročitaj više »

Tagovi

Duhan Berba Stroj Krupan list Spapperi RA942E Kombajn za berbu duhana


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje slatke cherryce :)