• GMO soja
  • 27.07.2016. 15:00

Odobrena GMO soja - pobjeda velikih kompanija?

Komisija omogućila Pirovu pobjedu multinacionalnih kompanija?

Foto: simazoran, bigstockphoto.com
  • 12.265
  • 613
  • 0

Europska komisija krajem je prošlog tjedna unatoč prigovoru Europskog parlamenta donijela tri provedbene odluke kojima se na 10 godina odobrava stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže genetski modificiranu soju, sastoje se ili su proizvedeni od nje.

Europski parlament uputio je Europskoj komisiji prigovor ukazavši na rizik primjene tih sorti genetski modificirane soje jer se prednost u uzgoju ostvaruje jedino ako se ta soja koristiti s određenim vrstama sredstava za zaštitu bilja kojima je djelatna tvar glifosat.

Odobrena genetski modificirana soja na 10 godina

Kod genetski modificirane soje eksprimirani su proteini koji uzrokuju toleranciju na herbicide koji sadržavaju glifosat. Marijana Petir kritizirala je Komisiju zbog donošenja takvih odluka naglasivši kako je Komisija omogućila Pirovu pobjedu multinacionalnih kompanija koje promoviraju uporabu GMO sjemena i GMO proizvoda.

"Bez obzira što odluke Komisije ne odobravaju i sjetvu tih sorti na području EU, ipak sam zabrinuta te pozivam na potrebnu odgovornost i ozbiljnost, kako europskih, tako i nacionalnih tijela država članica prilikom donošenja ovakvih odluka. Previše je nepoznanica koje sa sobom donose neprovjerene, rizične i nedovoljno istražene tehnike uzgoja, a s njima je povezana primjena jednako tako nedovoljno istraženih i rizičnih formulacija sredstava za zaštitu bilja", rekla je Petir.

Neprovjerene tehnike uzgoja donose rizik

Dodala je da se neovisno o daljnjem razvoju situacije oko autorizacije glifosata i GMO sorti Europa mora okrenuti sebi i svojim potrebama i komparativnom prednostima.

"Europa ima dovoljno potencijala da na svom području osigura proizvodnju dostatne količine hrane za životinje bez GMO-a koja je bogata proteinima. Taj je potencijal posebno izražen na području srednje i istočne Europe.

Europa na taj način može smanjiti ovisnost svoje poljoprivredne proizvodnje o uvozu GMO soje iz Sjeverne i Južne Amerike te osigurati ravnomjerni razvoj poljoprivrede na cijelom svom teritoriju zadržavajući one prednosti i kvalitete po kojoj su njezini poljoprivredni proizvodi prepoznati i traženi na globalnom tržištu", istaknula je Petir.

Da podsjetimo, Međunarodna agencija za istraživanje raka, agencija Svjetske zdravstvene organizacije specijalizirana za rak, još je 20. ožujka 2015. godine glifosat smjestila u kategoriju tvari koje su vjerojatno kancerogene za čovjeka, a 4. rujna 2015. Kalifornijski Ured za procjenu ekološke opasnosti za zdravlje (OEHHA) također je izdao obavijest o namjeri dodavanja glifosata na popis kemikalija te savezne države za koje je poznato da uzrokuju rak.

Foto: simazoran, bigstockphoto.com


Tagovi

Marijana Petir Europska komisija GMO Glifosat


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sunčanice i ja pozdravljamo sve agroklubovce.