Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Granit Parts
  • 23.05.2022. 10:30

Od obiteljske kovačnice do globalnog distributera rezervnih dijelova za poljostrojeve

Grupa Fricke tijekom svoje stogodišnje povijesti, razvila se iz klasičnog trgovca poljoprivrednim strojevima u globalnog pružatelja usluga kroz orijentaciju na kupca, inovativni duh i solidna ulaganja.

Foto: Marinko Petković
  • 3.872
  • 245
  • 0

Obiteljska tvrtka Fricke, danas poznatija pod brendom Granit Parts, europsko tržište rezervnim dijelovima za poljoprivredne strojeve opslužuje iz skladišta u selu Heeslingen u sjevernoj Njemačkoj, nedaleko Hamburga. Proteže se ono na čak 90.000 m2, a izvoze u 25 zemalja širom svijeta.     

Posjetili smo ih i osobno se uvjerili kako tisuću radnika, uz pomoć modernih tehnologija, točno kao po špagi, dnevno isporuči 40.000 pošiljaka više od 250.000 raznih artikala na skladištu podružnicama diljem Europe, kao i uvoznicima originalnih rezervnih dijelova. Kontrola kvalitete provodi se u vlastitom laboratoriju u krugu matične tvrtke u Heeslingeru, koja ima više od 3.000 zaposlenih. Tu je i tim od 170 regionalnih menadžera i 175 konzultanata u korisničkim centrima, koji osigurava podršku poljoprivrednim proizvođačima diljem Europe, među njima i hrvatskim još od 2011. godine.

Stotinu godina poslovanja

Sve je počelo iz seoske kovačnice još 1923. godine, koju je osnovao Ditrich Fricke, a koji, sukladno tehnološkom napretku u poljoprivredi, 1948. godine počinje zastupati proizvođače poljoprivrednih strojeva i prikolica. Tako 1953. godine nastaje grupacija Fricke koja je posljednjih desetljeća razgranala čitavi niz poslova vezan uz sektor poljoprivrede, ali i transporta, pa tako ima u svom portfelju i talijanske grupacije za kamione DAF i Fiat.

No, još 1959. godine, izgradila je prvu veliki poslovni prostor na današnjoj lokaciji tvrtke na rubu urbanog sela, te postala zastupnik tvrtki Claas i Hanomag, marke traktora, koja se danas više ne proizvodi. Međutim, nekoliko njihovih retro modela krasi livadu u središtu mjesta i podsjeća na slavnu prošlost i blistavu budućnost Fricke grupe, jer poljoprivreda je ovdje više od običnog posla, neraskidivo vezana za lokalnu sredinu i njezin prosperitet.  

Pakirnica dijelova

Trgovina rezervnim dijelovima čini ovu, jednu od najvećih njemačkih obiteljskih korporacija, međunarodno poznatom. U siječnju 1989. godine Hans-Peter Fricke, današnji vlasnik, se pridružuje tvrtki. Nakon pada Berlinskog zida, postavljaju novu lokaciju u blizini Demmina i osniva Fricke Landtechnik za poslovanje u Istočnoj Njemačkoj, čime je učinjen i veliki iskorak u Europu, a potom u Kinu, Sjevernu Ameriku...

Grupa Fricke tijekom svoje stogodišnje povijesti, razvila se iz klasičnog trgovca poljoprivrednim strojevima u globalnog pružatelja usluga kroz orijentaciju na kupca, inovativni duh i solidna ulaganja. Uz to, obiteljska tvrtka već godinama razvija brojna druga poslovna područja koja omogućuju dugoročan rast poslovanja.

Danas njihova poslovna područja ne uključuju samo trgovinu poljoprivrednim strojevima, vrtnom i komunalnom tehnikom već i gospodarskim vozilima. Prije svega, posao s rezervnim dijelovima i komponentama iz područja poljoprivredne tehnike, hidraulike, vrta i šumarstva, zahtjeva radionica, građevinskih strojeva i industrijskih kamiona, važan je pokretač rasta Fricke grupe.

Internacionalizacija poslovanja 

Naime, trgovina rezervnim dijelovima se posljednjih godina uspješno razvija. Međutim, to je sa sobom prije svega donijelo logističke izazove pa Granit Parts svoje gospodarske aktivnosti širi i u inozemstvu. Osnivanje prvih internacionalnih podružnica u Nizozemskoj i Austriji tvrtka otvara dodatni potencijal za rast, a širenje se proteže na cijeli Stari kontinent.

 Claasovi su zastupnici

Otvaranjem novih logističkih centara, još 2012. godine, površina u Heeslingenu narasla je na preko 50.000 m2. Granit nastavlja rasti i otvara podružnice u Španjolskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Danskoj i Švicarskoj. Samo u Njemačkoj i Poljskoj, Fricke Landmaschinen sada ima opsežnu mrežu usluga u poljoprivrednoj tehnologiji. Danas imaju 19 nacionalnih podružnica diljem Europe i globalno su umreženi kroz urede za nabavu i dobre poslovne odnose. 

Kvalificirani tim, detaljni kataloški sustav, Granit webshop kao i najveća spremnost i brzina dostave omogućuju njihovim kupcima smanjenje vlastitih troškova skladištenja i transporta. To znači konkretne konkurentske prednosti za njihove trgovce.

Stalne kontrole kvalitete

Svojim proizvodima i dobavljačima odgovaraju na najviše zahtjeve. Stalne kontrole kvalitete i pažnja u odabiru novih proizvoda jamče kvalitetu originalne opreme Granit dijelova. Nazočili smo provjeri kontrole kvalitete osovine u laboratoriju tvrtke, koji je opremljen nizom modernih uređaja, kako bi uzeti uzorci, a provjerava se sastav i tvrdoća, bili identični u svakom pogledu, bilo poljoprivrednih strojeva, alata ili potrošne robe. Primjerice, čuli smo, na Granit akumulatore je garancija tri godine, a cijena je, kažu, prihvatljivija u odnosu na poznate brendove.        

Usluge servisnog centra, od popravka pumpi za ubrizgavanje do popravka elektroničkih komponenti, nude partnerima sofisticirane usluge iz jednog izvora. U Akademiji Granit specijalizirani trgovci prolaze tehničku i komercijalnu obuku kako bi bili u korak sa stalnim tehničkim promjenama.

Nazočili smo provjeri kontrole kvalitete osovine

U visokokvalitetnim katalozima svaki artikl je detaljno naveden sa svim relevantnim tehničkim podacima. Tako je u 16 glavnih kataloga predstavljen opsežan asortiman rezervnih dijelova, komponenti i pribora za traktore i poljoprivredne strojeve, vrtnu, šumarsku i komunalnu opremu, građevinske strojeve, gospodarska vozila, prikolice i poluprikolice kao i viličare koji su jedinstveni u Europi. Nadopunjuju ga i proizvodi iz područja pogonske i industrijske tehnike, hidraulike i pneumatike te alata i radioničke opreme. 

Osim toga, Granit Webshop i Granit App nude više od 12 milijuna artikala za specijalizirane trgovce putem online naručivanja. Webshop i katalozi su na 15 jezika, a marketinška podrška, savjetovanje i prodaja diljem Europe.

Kao trgovačko poduzeće, Fricke grupa također uključuje sveobuhvatan raspon usluga. S know-howom i nagrađivanom uslugom svojih zaposlenika, tvrtka desetljećima osigurava povjerenje svojih kupaca u 25 zemalja na 66 lokacija.


Fotoprilog


Tagovi

Granit Parts Grupa Fricke Hans-Peter Fricke Heeslingen Globalni distributer Rezervni djelovi Kontrola kvalitete


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Granit Parts

Zum Kreuzkamp 7, 27404 Heeslingen, Njemačka
e-mail: roland.markovic@granit-parts.com web: https://www.granit-parts.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]