Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 14.05.2017. 13:30

Očekuje se nešto slabiji urod pšenice i uljane repice

Redovnim nadzorom izbjegnite bolesti pšenice!

  • 2.748
  • 163
  • 0

Nakon hladnijeg i oblačnog vremena, sunce je opet zasjalo. Pšenica je u fazi vlatanja, stoga su je proizvođači dosada trebali zaštititi od bolesti.

Najzastupljenija je žuta hrđa čiji je razvoj potaknut niskom temperaturom i visokom vlagom. Oni koji nisu obavili zaštitu lista pšenice, a uoče nepravilne žuto-smeđe pjege, trebali bi djelovati.

Prva zaštita obavljena

"Činjenica je da je već u busanju bilo žute hrđe, Septorie, i dobro je da se početkom vlatanja obavila jedna zaštita. Doći ćemo mi i do klasanja kada je opet bitno prekontrolirati usjeve i obaviti drugu zaštitu. Sada je bitno da su osigurane dovoljne količine hranjiva, od 160-180 kg dušika po hektaru. Urod je 6-7 tona, što je plan većine poljoprivrednika", kaže Ivan Han iz Savjetodavne službe.

Proizvođači pšenice na većim površinama kao što je Ivica Malnar iz Bekteža, ne mogu si dopustiti čekanje prvih simptoma bolesti, za njih bi to bio prevelik rizik.

U tijeku treća prihrana

Većina poljoprivrednika obavila je drugu prihranu pšenice u ožujku, no biljke tada nisu iskoristile dovoljno hranjiva jer nije bilo oborina preko mjesec dana. Sada se ide u treću prihranu. Iako je još rano za prognoze, ove sezone očekuje se nešto slabiji urod od prošlogodišnjeg, oko 6.5 tona po hektaru. U idealnim uvjetima prinosi iznose i do devet tona.

Na urod pšenice je negativno utjecala suša i period bez vlage, a niske temperature i mrazevi su većinom ugrozile vinograde i voćnjake.

Nažalost, uljanoj repici se prognozira također slabiji urod, gdje će zbog niskih temperatura i suše najvjerojatnije doći do problema s oplodnjom.


Tagovi

Bolesti pšenice Nadzor Ivan Han Ivica Malnar


Partner