Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljomehanizacija
  • 24.11.2022. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Mali Otok

Obrada zemlje je skupa i nije svejedno s kojim strojevima radite

Da biste radnicima omogućili normalno radno vrijeme, morate imati kvalitetnu i učinkovitu mehanizaciju, zahvaljujući kojoj ćete moći smanjiti prohode te uštedjeti i vrijeme i gorivo, kaže poznati ratar Ivica Baranašić čiji je prvi izbor tvrtka Lemken.

Foto: Igor Čolaković
  • 3.634
  • 327
  • 0

"Ozbiljna poljoprivreda se ne može raditi bez ozbiljne i profesionalne poljoprivredne mehanizacije", jasan je Ivica Baranašić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Malog Otoka kraj Legrada, i jedan od najvećih i najuspješnijih poljoprivrednika. 

Kaže, najbolje se to pokazalo upravo ove godine, kada su troškovi obrade značajno povećani i trenutno su velika stavka u proizvodnji. "Cijene su takve da doista moramo paziti na svaki radni sat, a to je moguće samo s modernim i pouzdanim poljoprivrednim strojevima", kaže poznati ratar koji s obitelji na 600 hektara uzgaja kukuruz, pšenicu, uljanu repicu te pivarski ječam i sjemensku pšenicu.

Razvoj gospodarstva zamislio u četiri faze 

Kada je prije dvadeset godina preuzeo OPG, bio je, priča nam, svjestan da je poljoprivredna proizvodnja posao koji zahtijeva dobro, dugoročno planiranje pa je razvoj svog gospodarstva zamislio u četiri faze. U prvoj je nastojao povećati poljoprivredne površine koje obrađuje. 

"Godinama sam uspijevao kupovati do 20 hektara nove zemlje, pa danas obrađujem 600 hektara. U drugoj fazi sam se usredotočio na ulaganje u mehanizaciju, u trećoj sam se posebno posvetio agrotehničkim mjerama, a sada sam pred realizacijom četvrte faze, kada ću uređenjem skladišnog prostora, osigurati veću dodanu vrijednost proizvodnje na mom OPG-u", pojašnjava.

Uz učinkovitu mehanizaciju, smanjit ćete prohode te uštedjeti vrijeme, ali i gorivo, kaže Baranašić 

Niz godina ulaže i u kvalitetnu poljoprivrednu mehanizaciju, a od strojeva za obradu i sjetvu tvrtka Lemken im se pokazala kao najpouzdanija. Kaže, troškovi obrade su skupi, radna snaga je skupa, gorivo je skupo, radni sat stroja je sve skuplji i nije svejedno s kojim ćete strojevima obrađivati zemlju. Ulaganje u kvalitetnu poljoprivrednu mehanizaciju se sigurno isplati.

"Mi živimo poljoprivredu, kao dobri gospodari brinemo o svojoj zemlji, želimo ju obraditi na najbolji način i uživamo radeći s takvom mehanizacijom kakva je Lemkenova", ističe nositelj gospodarstva iz Malog Otoka u Koprivničko - križevačkoj županiji.

Prestao biti nevjerni Toma

Ovaj poduzetni poljoprivredni proizvođač poljoprivrednu mehanizaciju na svom OPG-u obnavlja svakih 7 do 8 godina, a Lemkenove strojeve koristi već godinama.

"Ako želite imati dobrog i pouzdanog traktoristu, on mora biti dobro plaćen i mora imati normalno radno vrijeme", naglašava dodajući da dok su radili samo kao obitelj, mogli su raditi od jutra do mraka, svetke i petke, no kada imate zaposlenike, sve je drugačije. Da biste im omogućili normalno radno vrijeme, morate imati kvalitetnu i učinkovitu mehanizaciju, zahvaljujući kojoj ćete moći smanjiti prohode i tako uštedjeti i radno vrijeme, ali i gorivo.

Zemlju obrađuju s Lemkenovim plugovima, koji su prema njegovom iskustvu - najbolji. Kaže, novi način poticaja u novom programskom razdoblju tjera ih, primjerice, na konvencionalnu reduciranu obradu.

"I sam sam bio jako skeptičan što se tiče takve obrade. No, kada sam na sajmu u Gornjoj Radgoni, na prezentaciji nove tanjurače Rubin 12, vidio njene mogućnosti, prestao sam biti nevjerni Toma. Odlučio sam kupiti baš tu tanjuraču i rezultat je izvrstan", ističe.

Lemkenove strojeve koristi već godinama i ulaže u nabavu novih 

Ove su godine na nekih 250 hektara, unatoč sušnoj godini, imali prosječni prinos kukuruza od deset tona, što znači da su imali i puno biljnih ostataka. Odmah nakon kombajniranja, dok je kukuruzovina bila još živa, obradili su polje s tanjuračom ove tvrtke.

"Oduševilo me je što ta tanjurača može napraviti. Na površini nije ostalo ni deset posto biljnih ostataka!", zadovoljno opisuje navodeći da imaju i Lemkenovu sijačicu, koja ima diskove s dobrim pritiskom. S njom je sijao pšenicu, sjemenski ječam i pivarski ječam na oko 305 hektara i sve je niknulo.

"Radim i s njihovim plugovima, tanjuračama, sa strojevima za predsjetvenu obradu, za sjetvu strnih žitarica i jako sam zadovoljan. Ove smo godine kupili prednji valjak, žitnu roto drljaču i sijačicu, naručili smo i tanjuraču, a za proljetnu obradu smo kupili njihov sjetvospremač - Korund", navodi dalje napominjući da je i ranije imao razne sjetvospremače, ali Lemkenov je stvarno stroj za sebe. 

Struku valja slušati i odvagnuti je li nešto doista skupo 

Ovaj poznati poljoprivredni proizvođač iz Podravine posebno je istaknuo dugogodišnju suradnju sa Slavkom Kraljem, regionalnim prodajnim predstavnikom tvrtke Lemken.  

"Kada sam kupio stroj kojega mi je on preporučio, uvijek sam prošao izvrsno. Nažalost, nisam ga poslušao svaki puta, no uvijek bi došlo na njegovo. Na jednoj nedavnoj prezentaciji sam mu to i rekao", smije se Baranašić dodajući da se upravo na tom primjeru uvjerio da struku treba slušati i vjerovati onome što govore.

Rubin, Zirkon, Karat, Juwel, Saphir - Lemkenovi inovativni aduti

Lemken strojevi, navodi, nisu jeftini, ali se sigurno isplate pri obradi većih površina. Njihova sijačica od tri metra, primjerice, godišnje treba posijati barem 180 hektara da bi bila isplativa, a njihova je, bez uljane repice, samo ove jeseni posijala 305 hektara. Zato napominje da treba dobro odvagnuti je li neki stroj stvarno skup.

"Ljudi znaju reći da je Lemken Mercedes među poljoprivrednim strojevima, no kako ja nisam osobiti ljubitelj Mercedesa, reći ću da je Lemken BMW u poljoprivrednoj mehanizaciji", kaže.

Ivica Baranašić istaknuo je i izvrsnu suradnju s tvrtkom Mauthner iz Koprivnice, koja je i distributer ovih poljoprivrednih strojeva.

Nema ozbiljne poljoprivrede bez profesionalne mehanizacije 

Lemken ima i dobro pokrivenu prodajnu mrežu, kroz koju osiguravaju i rezervne dijelove. "To smatram jako važnim. Ako puno radite, strojevi će se nužno habati i kvariti, čak i ako su vrhunske kvalitete, pa je jako važno da možete brzo otkloniti defekt i zamijeniti dio koji je otišao", zaključuje naš sugovornik naglašavajući da je riječ o vrhunskoj poljoprivrednoj mehanizaciji, a da je zadovoljan dokazuje i njegovo dugogodišnje iskustvo u radu sa strojevima ove njemačke tvrtke. 

Za više informacija o Lemkenovim strojevima obratite se distributerima: AlmaAgro (Martin) +386 31 304 940 (Slovenija) te Mauthner (Nino) 091/150-7971, Agrocenter Bregi (Dario) 099/836-7829 i Profiland (Darko) 091/763-8770.


Fotoprilog


Tagovi

Ivica Baranašić Lemken Tanjurača Sijačica Poljostrojevi Plug


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Savska cesta 106, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 1811 718, e-mail: l.matijevic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce