Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordna proizvodnja
  • 20.12.2023. 18:00

Oborio rekord: Ratar dobio gotovo 40 tona kukuruza po hektaru

Novi hibrid, dodatno navodnjavanje, primjena hranjiva i bakterijskih gnojiva osigurali su novi rekord američkom rataru

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 16.203
  • 972
  • 1

Američki poljoprivrednik David Hula je i ove godine postigao zadivljujući rezultat uzgajajući kukuruz. Njegov novi rekord je 39,15 t/ha, a prinosom je oborio prošlogodišnji od 38,67 t/ha, objavio je Progressive Farmer

Peti svjetski rekord

Natjecao se u kategoriji navodnjavanja te osvojio dvanaestu nacionalnu pobjedu, ali i peti svjetski rekord prinosa kukuruza. Njegovo imanje, "Renwood Farms" nalazi se u blizini Jamestowna, u državi Virginia. Parcela na kojoj je uzgajao ovu žitaricu je na vodopropusnom zemljištu u blizini rijeke James. 

Hula ističe da je parcela jedinstvena te da je primjenu hranjiva i bakterijska gnojiva kombinirao s navodnjavanjem. Radio je s vrlo detaljnim višeslojnim sustavom mapiranja zona, a njegov rad su podržali brojni konzultanti.

Koristio 114-dnevni hibrid

Za natjecanje je prijavio Pioneer P14830VYHR, 114-dnevni hibrid koji je bio nov za njega te ove godine komercijalno dostupan u ograničenom obujmu. Posijao je 12 hektara ovog hibrida na prijedlog agronoma i savjetnika. Opisuje kako je proizvodnja bila izazovna jer je nedostajalo padalina pa je trebalo više vode za navodnjavanje. 

Nacionalna asocijacija uzgajivača kukuruza ovo natjecanje provodi već 59 godina, a za to su vrijeme promovirali 27 nacionalnih pobjednika u devet proizvodnih kategorija.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Rekordan prinos Prinos kukuruza Rekordan prinos kukuruza Navodnjavanje kukuruza Hibrid kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?