Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 03.11.2008.

Obolijevanje pšenice

Iznimno visoke temperature prijete obolijevanjem pšenice

  • 1.955
  • 95
  • 0

Izuzetno visoke temperature za ovo doba godine prijete zasijanoj i već izniknuloj pšenici. Naime, toplo vrijeme pogoduje razvoju lisnih uši, koje mogu prouzročiti virusne infekcije, odnosno bolest Pyrenophora tritici - repentis na ječmu i na pšenici, a koja se manifestira žućenjem lista, njegovim sušenjem te u konačnici propadanjem cijele biljke.

Ta je relativno nova bolest pšenice, podsjetimo, prvi put u Hrvatskoj uočena u manjim razmjerima prije nekoliko godina, a u proizvodnoj godini 2006./2007. na pojedinim je usjevima pšenice bila prava pošast. Bolest je tada zahvatila pretežito usjeve pšenice sijane u ranijim rokovima i strane sorte, dok je na površinama zasijanim domaćim sortama bio zahvaćen tek manji dio. Inače, u Europi ta bolest, gdje se na različite načine bore protiv nje (između ostalog i tretiranjem sjemena), već duže vrijeme stvara velike probleme.

Ove su jeseni lisne uši, kako ističe prof. dr. Milutin Bede, vlasnik tvrtke Agrigenetics i profesor genetike na osječkom Poljoprivrednom fakultetu, već primijećene na svim područjima.
- Ove godine za sjetvu pšenice vlada veliki interes i zbog dobre cijene u žetvi, i zbog povećanih poticaja. Smatra se da bi pod pšenicom moglo biti zasijano oko 180.000 hektara. Međutim, veći dio poljoprivrednih proizvođača u sjetvu pšenice ove je godine krenuo prerano, već oko 1. listopada, pod izlikom da je možda neće stići na vrijeme posijati, što nije dobro. Iz svog dugogodišnjeg iskustva znam, jer ovo mi je 38. sjetva pšenice, a i prema istraživanjima koje smo provodili na osječkom Poljoprivrednom institutu, nikada rana sjetva nije dala najveće prinose.

Prema istraživanjima, najbolje je sjetvu obaviti u otpimalnim rokovima, od 10. do 25. listopada - kaže dr. Bede, ipak dodajući kako u uvjetima globalne promjene klime više ni sjetva u optimalnim rokovima ne jamči siguran i dobar prinos, jer, ističe, 1. je studenoga a dnevne su temperature 23 stupnja Celzijeva. Dr. Bede napominje kako stoga valja obaviti tretiranja pšenice nekim od insekticida, posebice one usjeve koji su u fazi jednog do dva lista i gdje su primijećene lisne uši, jer ako se tretiranje ne obavi sada, moglo bi doći do zaraze jačih razmjera, koja će se manifestirati u ožujku i travnju iduće godine.

- Kad je riječ o klimatskim promjenama, treba naglasiti da se mi napokon trebamo početi prilagođavati proizvodnji pšenice u uvjetima kakve imaju zemlje s atlantskom klimom, blagih i toplih zima. Također jedan od važnih elemenata u proizvodnji je adekvatna gnojidba, jer bez nje nema rekordne proizvodnje - kaže dr. Bede.

Pravilnom gnojidbom doskočiti klimi

Zbog drastičnog poskupljenja mineralnih gnojiva neki su jesenas reducirali gnojidbu, međutim tada su trebali promijeniti i sortiment, kaže dr. Bede, dodajući da je gnojidba bitna jer se, primjerice, zaoravanjem kompleksnih gnojiva može na neki način doskočiti klimatskim uvjetima jer će biljka dobro razviti korijenov sustav i manja je vjerojatnost da će u sušnim uvjetima ostati gladna i žedna. Pravilna gnojidba, ističe dr. Bede, treba postati obvezna agrotehnička mjera.

Autor: Z.RUPČIĆ


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Zaštita usjeva Ratarstvo Pšenica