Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica 2023
  • 11.03.2023. 15:00

Objavljeni rani izgledi za proizvodnju pšenice 2023.

Vremenske prilike, cijene i potražnja utječu na zasijane površine. Kakvo je stanje u svijetu?

Foto: Vedran Stapić
  • 2.805
  • 154
  • 0

Preliminarna prognoza FAO-a za svjetsku proizvodnju pšenice za 2023. ukazuje na pad u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, sa 784 milijuna tona globalni prinos bi i dalje bio drugi najveći zabilježen.

Povećanje površine u Sjevernoj Americi

U SAD i Kanadi su poljoprivrednici potaknuti većim cijenama povećali površine pod ozimom pšenicom. Riječ je o najvećim površinama od 2015. godine. Suša u središtu Velikih ravnica zabrinjava, ali prognoze pokazuju da dolaze veće količine oborina. Zbog toga bi moglo doći do povećanja ukupne proizvodnje te žitarice.

U Kanadi službene projekcije ukazuju na iznadprosječnu zasijanu površinu u 2023. Očekuje se da će poljoprivrednici pozitivno reagirati na visoke otkupne cijene  i da će vremenske prilike biti povoljne. Proizvodnja pšenice mogla bi dostići 35 milijuna tona.

U EU površine skoro nepromijenjene

Europa bilježi pad ukupne proizvodnje pšenice, dok su zasijane površine u Europskoj uniji uglavnom ostale nepromijenjene. Zahvaljujući povoljnoj vremenskoj prognozi očekuje se prinos od 136,5 milijuna tona. Ujedinjeno Kraljevstvo očekuje porast površina, ali i pad proizvodnje u odnosu na 2022. Očekuju prinos od 14,4 milijuna tona.

Ozimi usjevi Europe u dobrom stanju?

Zbog suše u južnim regijama, manje površina pod ozimim usjevom i nižih domaćih cijena Rusija očekuje da će proizvodnja biti ispod rekorda prošle godine. Proizvodnja u Ukrajini će biti manja i za 40 posto.

U sjevernoj Africi, deficiti padavina negativno su utjecali na usjeve u Maroku, Alžiru i Tunisu. Uvjeti za pšenicu na južnoj hemisferi su povoljni. Površine pod kukuruzom u Brazilu su povećane zbog velike izvozne potražnje. Predviđa se prinos od 123,7 milijuna tona. Oborine na kraju sezone su u Argentini dovele do poboljšanja uvjeta za kasne sjetvene rokove.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

FAO Žitarice Pšenica Prognoza sjetve pšenice Površina pod pšenicom Proizvodnja pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage sve, sretan vam Dan žena!
Žive, zdrave i snažne bile!