Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 22.06.2019. 09:00
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Novi tretmani sjemena na Pioneer hibridima uljane repice

Cilj Corteve je pružiti rješenja i za vremenske neprilike. I našli smo rješenje jer ćemo od ove godine imati sjeme tretirano s novim insekticidom Lumiposa® gdje se radi o potpuno novoj aktivnoj tvari koja štiti usjev efikasno i vrlo brzo, otkrio je Mario Bačani.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.183
  • 100
  • 0

Danas je uljana repica itekako atraktivna kultura, pa je i u Hrvatskoj posijana na preko 50 tisuća hektara. Nikada je, zapravo, nije bilo više pa ne čudi da se održavaju posebni Dani polja uljane repice. Takvi su i oni hibrida tvrtke Pioneer, odnosno Corteva kako se odnedavno službeno zove.

Službeno su sad i u cijelom svijetu združene tri kompanije. Corteva Agriscience, nova tvrtka formirana prošle godine spajanjem kompanija Dow AgroSciences, DuPont Crop Protection i DuPont Pioneer, podsjetili su na Danu polja uljane repice održanom u blizini Belog Manastira. Novo ime se zasniva na kombinaciji riječi COR koja znači “srce” i riječi TEVA koja znači “priroda”.

"Tako smo kod nas, a i u svijetu od početka lipnja poznati pod nazivom Corteva. Zašto je to značajno? Jedan od razloga je da imamo još više sredstava za ulaganje u bolje proizvode za vas poljoprivrednike, u nove tehnologije, znanost, za više istraživanja i slično. Cilj je stvoriti nove hibride, herbicide, a sve da bi naš proizvod mogao i ovakve klimatske nedaće, kakve su ove godine, prebroditi sa što manje problema. Svakako, možda ponajviše, boriti se protiv štetnika kako bi naši proizvodi mogli dati što je moguće bolje rezultate. U konačnici i vama osigurati ekonomski isplativi posao", rekao je Damir Jelošek, predstavnik DuPont Pioneera, a ovoga puta i Corteve.

Hibrid PT279CL - iznadprosječni sadržaj ulja 

Siniša Ćuk, direktor Fermoprometa d.o.o. na čijim parcelama je i izveden pokus poželio je okupljenim poljoprivrednicima mnogo sreće u poslu zahvalan što su jedan od rijetkih dana kada se može raditi, izdvojili za posjet tvrtki.

Vrijeme ove godine nije išlo na ruku ratarima, ali sve popularnija uljana repica izgleda dobro 

"Što se tiče gnojidbe, kada preračunamo, dali smo 180 kg dušika, 110 kg fosfora i 100 kilograma čistog kalija", rekao je uoči pregleda usjeva Romeo Jukić. Od zaštite, dodao je, upotrijebljen je Folicur® EW 250 plus insekticid Karis. "Korišten je i Nurelle D zajedno s Pictorom protiv repičina sjajnika. Kao što vidite tip tla na ovom polju je pseudoglej, a obrada konvencionalna", rekao je Romeo Jukić.

"Malo je tvrtki koje su spremne izdvojiti vremena i truda da na svojim površinama zasiju pokuse. No to je jedini put da dobijemo prave hibride, dobre rezultate i smjernice", rekao je Mario Bačani iz marketinga DuPont Pioneera i dodao da što se tiče hibrida naglasak stavljaju na PT279CL koji će zamijeniti stari PT200CL.

"Hibrid je s maksimalnim potencijalom rodnosti i iznadprosječnim sadržajem ulja. Kako smo rekli da je repice sve više, sve su ozbiljniji i problemi i što se tiče štetnika, a naravno i bolesti. Upravo je cilj Corteve nastojati pružiti rješenja za te probleme. I našli smo rješenje jer ćemo od ove godine imati sjeme tretirano novim insekticidom Lumiposa®. Lumiposa® je novi sistemični insekticid za tretiranje sjemena koji je razvijen radi zaštite mladih biljaka uljane repice od štetnika. Biljke su brzo zaštićene od napada štetnika što omogućava bolji rast i razvoj biljke. Djeluje na sve važne jesenske štetnike uljane repice, a ponajprije na buhače i repičinu osu (Athalia rosae L)", rekao je Bačani te dodao da će takvo sjeme biti i nešto skuplje. No, kako ističe, kada bi gledali troškove dodatnih zaštita u folijarnom tretiranju, onda se radi o povoljnijoj varijanti.

"Od ove godine sve će sjeme biti tretirano i s biostimulatorom koji omogućava ravnomjernije nicanje, a samim time i bolji razvoj biljaka te će biljke ući spremnije u zimu. Djelovat će i na kasnije ujednačeniju cvatnju i razvoj", kazao je Bačani okupljenim poljoprivrednicima.

Pored već spominjanih hibrida PT200CL i PT279CL, na poljima smo pregledali i ostale koji dosta dobro izgledaju u ovoj fazi. Zadržali smo se kod PT264 koji spada u novu generaciju visoko produktivnih hibrida i izuzetne je stabilnosti i prilagodljivosti u različitim uvjetima proizvodnje te visoke tolerantnosti na bolesti, osobito Sclerotiniju. Zbog brzog porasta u jesen može se sijati u kasnijim rokovima, a karakterizira ga odlična tolerantnost na niske temperature te intenzivan porast u proljeće. On pak cvate nešto kasnije dok je dozrijevanje ujednačeno s izuzetnom tolerantnosti na osipanje zrna i hibrid je namijenjen za viosko intenzivnu proizvodnju.

Osipanje zrna svedeno na minimum

Pored njega, u pokusu smo zatekli i PT271 koji je predstavnik nove generacije hibrida koja se odlikuje značajnim iskorakom po pitanju prinosa i agronomskih karakteristika u odnosu na stari sortiment te pokazuje odličnu stabilnost u različitim uvjetima uzgoja. Odlične je tolerantnosti na bolesti, osobito Phomu i dobro podnosi niske temperature tijekom zime, a vegetativni porast kreće vrlo intenzivno u proljeće dok je grananje vrlo dobro, a posebno u slučaju prorijeđenog sklopa. Izdvojili bismo i PT234, koji je visokorodni hibrid ranije grupe dozrijevanja namijenjen za intenzivnu proizvodnju. Posjeduje odličan agronomski paket, tolerantnost na bolesti, ravnomjerno dozrijevanje, a osipanje zrna svedeno je na minimum.

Od početka lipnja, nekoć tri tvrtke, poznate su pod nazivom Corteva

Hibrid je to koji karakterizira vrlo brzi proljetni porast. Tu je i svakako PX111CL, najbolji hibrid MAXIMUS® grupe. Pogodan je za sjetvu u ranim rokovima, a ima prostratum tip rasta što znači da su mu listovi položeni uz tlo, a to mu daje vrlo dobru otpornost na prezimljavanje. Odlikuje ga vrlo visoki sadržaj ulja te odlična tolerantnost na bolesti.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Corteva Pioneer Fermopromet Uljana repica Dan polja uljane repice Lumiposa® Mario Bačani


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs