Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 07.09.2014. 14:35

Novi model otkupa šećerne repe?

Šećerane bi proizvođačima mogle jamčiti određenu osnovnu otkupnu cijenu ispod koje se ne bi moglo ići, dok bi konačna cijena bila dogovorena nakon završetka kampanje, a ovisila bi i o kretanju cijena šećera na tržištu.

Foto: depositphotos.com
  • 853
  • 95
  • 0

Proizvođači šećerne repe, kooperanti virovitičkog Vira i županjske Sladorane, na mukama su jer im te dvije šećerane, na bazi digestije 16 % nude 240, umjesto ranije dogovorenih 300 kuna po toni ovogodišnjeg roda šećerne repe.

Snižavanje otkupne cijene od 300 kuna, koja je dogovorena još prošle godine i nalazi se u potpisanim ugovorima, pravda se prepolovljenom cijenom šećera na svjetskom tržištu, smanjenim proizvodnim kvotama, sve težim uvjetima poslovanja i nemilosrdnoj tržišnoj utakmici.

Šećeranama ugroženo poslovanje

Kako navode iz te dvije šećerane, u 2014. godinu ušli su s mnogo višom proizvodnom cijenom od one koju mogu postići na tržištu, velik je pritisak i na domaće i na njihovo bivše izvozno tržište, gdje veliki europski igrači prenose sve svoje viškove. Šećerane su prisiljene šećer prodavati daleko ispod proizvodne cijene i poslovati ispod granice rentabilnosti. I zbog toga su predložili smanjivanje otkupne cijene s 300 na 240 kuna.

Proizvođači-kooperanti se pitaju međutim, kakve veze oni imaju sa stanjem na svjetskom tržištu šećera i problemima s viškom šećera. "Tražimo samo da se ispoštuje ono iz ugovora, što je i potpisano, a tamo stoji cijena od 300 kuna po toni slatkog korijena. I s koje god strane čovjek gleda, i ima opravdanja za probleme u kojima su se našle šećerane, ne mogu se pronaći nikakvi opravdani razlozi da se ono što je potpisano ne ispoštuje.

Ugovori se moraju ispoštovati

Tko uostalom danas ikoga pita može li redovito plaćati svoje kreditne rate bankama i ostale financijske obveze i u kakvim se problemima nalazi kada to ne može činiti? Vaše je da plaćate, pa ako treba i nakon smrti! Gotovo je nemoguće naći banku koja će vam sućutno, kada se nađete u problemima, ponuditi izmjenu postojećeg ugovora i pripomoći vam. Uostalom brojni proizvođači okrenuli su se šećernoj repi upravo iz razloga jer je ta kultura već godinama jedna od najprofitabilnijih, a na ugovaranje proizvodnje poticani su i od strane šećerana, koje su možda pogriješile kada su poranile ugovoriti otkupnu cijenu", kažu proizvođači.

To je dakako pohvalno jer unaprijed poznati uvjeti otkupa pružaju sigurnost proizvođačima da znaju što, za koga i po kojoj cijeni proizvode, ali samo uz uvjet da se u konačnici ugovorne strane pridržavaju potpisanih ugovora. Osječka šečerana tu se primjerice nije žurila te je tek ovih dana objavila kako za tonu šećerne repe za digestiju 16 nudi 230 kuna.

Stoga ne bi možda bilo na odmet razmisliti o promjeni dosadašnjeg modela otkupa šećerne repe na način da bi šećerane jamčile proizvođačima određenu osnovnu otkupnu cijenu, ispod koje se ne bi moglo ići, dok bi konačna cijena bila dogovorena nakon završetka kampanje kada bi se znala aktualna situacija na tržištu.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Otkupna cijena Smanjenje Hektar Digestija Kooperanti Proizvođači Viro Sladorana Ugovor Šećer Svjetsko tržište


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.