Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 10.01.2015. 18:25

Novi izazovi za tržište žitarica i uljarica?

Što se na tržištu očekuje ove godine? Značajan je utjecaj politike uz zabrinutost zbog usporavanja globalnog gospodarskog rasta, dok će vrijeme i dalje biti glavni čimbenik uspješnosti proizvodnje.

Foto: depositphotos.com
  • 1.908
  • 326
  • 0

Prošlu, 2014. godinu na svjetskom tržištu žitarica i uljarica obilježile su vremenske neprilike koje su u nekim dijelovima svijeta dovodile u pitanje žetvu, a kasnije uzrokovale i probleme sa sjetvom ozimih usjeva. Ipak, gledajuću ukupne proizvodne rezultate na kraju, usjevi pšenice i kukuruza postigli su odlične prinose.

Drugi važan faktor koji je utjecao na kretanja na tržištu žitarica i uljarica je politika, posebice rusko-ukrajinska kriza, koja je rezultirala ruskom zabranom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja članica EU, što je ostavilo traga na ponudu i potražnju tih proizvoda u europskim zemljama, a utjecalo je i na globalna kretanja ponude i potražnje žitarica te njihove cijene, i još uvijek utječe.

No, što donosi godina koja je pred nama?

Očekuje se da će tržišta u ovoj godini ostati volatilna, a i dalje se očekuje značajan utjecaj politike te zabrinutost zbog usporavanja globalnog gospodarskog rasta, dok će vrijeme, logično je, i dalje ostati ključni čimbenik. Izvoz pšenice EU znatno će ovisiti o prognozi zaliha za Rusiju i EU, dok bi se na tržištu uljarica mogla očekivati negativna tržišna kretanja.

Prema trenutnim FAO-vim prognozama, završne globalne zalihe za pšenicu 2014./15. iznose 193 Mt, što je porast od 17 Mt na godišnjoj razini. Manji oporavak predviđa se u velikim zemljama izvoznicama, čije će zalihe biti dostupne na tržištu. No, ne gleda se na sve zemlje izvoznice jednako kada je riječ o dostupnosti i rizicima na tržištu. Važno je napomenuti da se veliki dio zaliha predviđenih za ovu sezonu odnosi na Rusiju i Ukrajinu, a uzimajući u obzir trenutne političke odnose tih zemalja, lakše je shvatiti zašto je tržište tako snažno reagiralo proteklih nekoliko tjedana na ruske najave o mogućim izvoznim ograničenjima.

Vrijednosti sirove nafte nastavile su padati zbog velikih zaliha, ali i izvješća o slabijoj globalnoj potražnji. Iako u duljem vremenskom periodu, niže vrijednosti sirove nafte mogu podržavati gospodarski rast, kratkoročno, što se moglo i vidjeti, one se djelomice javljaju kao rezultat trenutne ekonomske situacije.

Utjecaj vremenskih uvjeta

Trenutno su aktualni uvjeti tipični za El Nino vremenski fenomen, a prognoze predviđaju da će se nastaviti i u 2015. godini. Kao rezultat suhog vremena, prognoze za autralske usjeve revidirane su na niže, dok Južna Amerika i neki dijelovi SAD-a bilježe povećane razine oborina. Upravo bi povećane količine oborina u Južnoj Americi mogle doprinijeti boljem prinosu kukuruza i soje, a predviđa se da 35% kukuruza u 53% izvoza soje dolazi iz te regije. U fokusu tržišta svakako će narednih tjedana biti zbivanja vezana za južnoameričke kulture.

Nadalje, Američka visoravan, koja je ključno područje za uzgoj tvrde crvene ozime pšenice, ima najniže razine suše za sredinu prosinca još od 2009. godine, što bi moglo pogodovati usjevima ozime pšenice tijekom ostatka vegetacije.

Kako će tržište žitarica i uljarica reagirati na nove izazove, bili oni vremenski ili politički, ostaje nam da vidimo i da se nadamo boljoj proizvodnoj 2015. godini.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica i uljarica Globalna kretanja Rusko-ukrajinska kriza Globalni gospodarski rast Kukuruz Pšenica Soja FAO Zemlje izvoznice Vrijednosti sirove nafte El Nino Južna Amerika Utjecaj vremenskih uvjeta Izvozna ograničenja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]