Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje orača
  • 13.07.2018. 12:00

Nogomet je euforija, ali i natjecanje orača nije bez napetosti. Još kad snaše iznesu poderane gaće...

Čak njih 19 ovoga puta, a među njima čak sedam majstora oranja iz Cvelferije nije se bojalo mogućeg nevremena. A domaćini natjecanja orača su se potrudili. Svježi, masni i hrskavi čvarci doista su godili. A snaše su sve upotpunile svojim poderanim gaćama.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.736
  • 239
  • 0

Ivan Nikolozo iz Županje i Ivan Jovanovac iz Bošnjaka jutro iza legendarne noći pobjede hrvatske nogometne reprezentacija nad Engleskom imali su najviše koncentracije i znanja da pobjede u oranju i postanu prvaci svoje županije. No, doći u Cvelferiju, u Račinovce, na krajnji istok Hrvatske, i isto tako totalni jug Slavonije, odnosno Srijema uvijek je praznik. Među te vrijedne ljude, u tu plodnu hrvatsku ravnicu uvijek srce vuče. I općina Drenovci, i selo Račinovci pokazali su se u pravom svijetlu. Odlično su organizirali 16. po redu natjecanja orača Vukovarsko srijemske županije. A nije bilo lagano. Već kad smo s ceste skrenuli na njivu ovu srijemsku osjetili smo kako propadaju točkovi. I pod nogama se gubilo tlo. A nebo je bilo crno i prijetilo da prekine natjecanje rekordnog broja orača.

Čak njih 19 ovoga puta, a među njima čak sedam majstora oranja iz Cvelferije nije se bojalo mogućeg nevremena. A domaćini su se potrudili. Svježi, masni i hrskavi čvarci doista su godili. A snaše su sve upotpunile svojim poderanim gaćama. Hoćete li samo sa solju, ili pak s pekmezom. Nije važno. Širok osmijeh i masna poslastica iz vrelog ulja čekala je umorne orače. I publike je bilo. Ono što nikada ne bude sada je bilo. Veliki broj posjetitelja, prvenstveno iz Račinovaca i okolnih sela, Đurića, Gunje, Soljana, Vrbanje.....

Zemlja baš i nije bila idealna za natjecanje, ali se nisu dali

A što smo vidjeli. Iskreno i veliki broj prilično novih John Deerova, ali i starih Zetora i Torpeda, uglavnom ukrašenih hrvatskim zastavama. No, Srijemci znaju što znači dobar plug. Nikada nisu kupovali loš plug. Tako da je bilo mnogo onih starih, nepoderivih, kupljenih davno ali rade bezprijekorno. Pa je bio još i onaj s natpisom Rabe Werk, pa onda Lemken ali crvene boje. I mnogi drugi. Rekli bi stari plugovi, ali ništa lošiji od novih. Gotovo da su i oni ravnjaci, a i oni premetnjaci, doslovce skockali njivu na ulazu u Račinovce.

Krajem kolovoza morate biti u Osijeku, u sklopu Farm showa i državno natjecanje orača

Uz pehare, šampioni su osvojili novčane nagrade, ali i plasman na državno prvenstvo, koje se krajem kolovoza održava u Osijeku. Bila je to prilika i da se sretnu međusobno. Da i mi, a i poljoprivrednici popričaju o tek netom završenoj žetvi. Kraljici poslova u ovim krajevima. A to su oni krajevi koji su bili poplavljeni prije nekoliko godina. Cvelferija se i iz toga digla. Nema nedaće. Ljudima Cvelferije nitko i ništa ne može, pa i ove kiše koje su zaustavile žetvu, isprali pšenicu, smanjili hektolitre, nešto i prinose. Pošto rijetko se spominje taj izraz Cvelferija, zgodno je i podsjetititi koji je to kraj.

Cvelferija je područje koje obuhvaća devet sela županjskog kraja: Vrbanja, Soljani, Strošinci, Drenovci, Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo i Posavski Podgajci. Tih devet sela županjskog kraja nalaze se u Srijemu dok se sama Županja i ostala mjesta zapadno od Cvelferije nalaze u Slavoniji. Cvelferija i danas ima graničarsku ulogu, doduše ne kao tada, jer se nalazi na granici s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. A u to smo se uvjerili i u Račinovcima. Na njivi nam je nestajao hrvatski signal na mobitelima i umiješao se onaj ih BiH. A kada smo otišli na drugi kraj srpski signal se gurao.

Svi su pobjednici 

No, valja nam nabrojati i ostale orače, a ne samo pobjednike. Jel kao što se kaže: Svi su pobjednici.  S traktorom Steyr od 85 konjskih snaga i Steyr plugom od dvije brazde orao je Zvonko Hrubelja iz Rajeva Sela. Ivan Zetović iz Retkovaca orao je traktorom McCormickom snage 96 konjskih snaga i koristio plug, onaj legendarni OLT trobrazdni, Slavonac. Krunoslav Filipov je također stigao iz Retkovaca na traktoru marke John Deere 1640 i u Račinovcima orao s dvije brazde i plugom imena Leopard. Ali Landsberg plug s dvije brazde koristio je Drenovčanin Luka Matajić. Osim što je imao već zaboravljeni plug, imao i je pomalo zaboravljeni traktor Torpedo. Luka Šarčević iz Županje je s John Deere 6200 orao s plugom s dvije brazde.

Iz Retkovaca je stigao i Božo Dragičević, i sa svojim Zetorom je orao s IMT plugom od dvije brazde. S takvim plugom i traktorom Zetor nastupio je i Županjac Dominik Lenić. A također s dvije brazde orao je i poznati uzgajivač svinja, Antun Golubović iz Đurića s traktorom Torpedo. S ravnjakom, ali Kverneland orao je Đuro Lešić iz Bošnjaka. On je radio s traktorom Zetor 5340. A pobjednik Jovanovac vozio je traktor Ursus i dvobrazdni plug

I mlade snage pratile su natjecanje

Devet je natjecatelja bilo u kategoriji premetnjaci. A Mato Dragičević iz Retkovaca je imao plug trobrazdni Frost i traktor Landini od 99 konjskih snaga. Iz istog sela je i igor Živković s trobrazdnim plugom i John Deere od 99 konjskih snaga. Marko Jelić iz Bošnjaka dvobrazdni Rabewerk i Zetor od 60 ks. Hrubelja, ali ovoga puta Danijel, iz Rajeva Sela sa svojim John Deere od 140 ks natjecao se s četverobrazdnim plugom Amazone.

Pobjednik u ovoj kategoriji, Ivan Nikolozo imao je Regent plug s tri brazde i John Deere 6520 sa 135 konjskih snaga. Iz Bošnjaka je i Tomislav Lešić s Eberhardt četverobrazdnim plugom i traktorom John Deere 4755. Županjac je i Davor Zovkić sa svojim John Deere 6610 od 115 konjskih snaga koji je orao trobrazdnim Agromasz. Rabewerk s četiri brazde i Ursusom od 160 konjskih snaga bila je oprema Davida Perakića iz Bošnjaka.


Fotoprilog


Tagovi

Cvelferija Račinovci Županja Natjecanje orača


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!