Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 10.12.2013. 10:00

Nepovoljni klimatski uvjeti za šećernu repu

430 tisuća tona šećerne repe prerađeno je u ovogodišnjoj kampanji u osječkoj šećerani, a proizvedeno je 69 tisuća tona šećera

Foto: freedigitalphotos.net
  • 422
  • 31
  • 0

Završena je 107. po redu kampanja prerade šećerne repe u Tvornici šećera Osijek. Kako je za Glas Slavonije navela Renata Tokić-Glavaš, izvršna direktorica sirovinske službe u Tvornici šećera, tijekom kampanje u trajanju od 70 dana, prerađeno je 430.000 tona šećerne repe, a prosječni prinos kretao se oko 55 t/ha. Uslijed kašnjenja proljetne sjetve, ali i nepovoljnih klimatskih uvjeta u ljetnim mjesecima te izrazito velikih količina padalina u jesenskom razdoblju, sadržaji šećera u šećernoj repi bili su ispod prosječnih razina. Tako je u ovoj kampanji sveukupno proizvedeno oko 69.000 tona šećera.

S obzirom na značajan pad cijena drugih ratarskih proizvoda, posebno pšenice i kukuruza, pojačan je, kako navodi Glas Slavonije, i interes obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za ugovaranje šećerne repe za 2014. godinu. Nakon ulaska Hrvatske u EU, za domaću industriju šećera, uvjeti poslovanja su se naime promijenili. Domaća industrija šećera posluje u sklopu jedinstvene europske organizacije tržišta (CMO) koja u sektoru šećera podrazumijeva sustav proizvodnih ograničenja - kvota. Domaće šećerane tako su na neki način ograničene razinom prihoda, ali i izložene natjecanju s europskim šećeranama koje uglavnom posluju u sklopu multinacionalnih kompanija, koje dominiraju europskim tržištem šećera.

Ukidanje proizvodnih kvota ipak je najavljeno za 2017. godinu. U ovom trenutku još nije potpuno jasno hoće li i kakvo će tržišno uređenje nadomjestiti sadašnji sustav na razini EU, no iz Uprave Tvornice smatraju da će domaća industrija šećera najviše ovisiti o samim šećeranama i sposobnosti naših farmera da povećaju proizvodnju šećera po hektaru.

U zadnjih godinu dana, međutim, došlo je do značajnog pada cijene šećera na EU tržištu, a ono što je zanimljivo je da je u Hrvatskoj cijena šećera među nižima, ako ne i najniža od svih članica EU.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Klimatski uvjeti Temperatura Šećerana Kvote Sjetva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/