AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Nahranite tlo kalcizacijom - podiže pH i prinose

Nahranite tlo kalcizacijom - podiže pH i prinose

Holcim

Nahranite tlo kalcizacijom - podiže pH i prinose

Datum: 19.03.2017. 09:00 |

2

Kategorija:

Ratarstvo

Kalcizacija je važna jer prema procjenama trenutno u Republici Hrvatskoj ima više od 50% zakiseljenog tla. Ona povećava učinkovitost proizvodnje, povoljno utječe na biogenost tla i mikrobiološku aktivnost.

Kalcizacijom podižemo pH vrijednost tla, ali i dodajemo makrohraniva: kalcij i magnezij. Sva tla s pH vrijednošću ispod 7 smatramo kiselim, a većina kultiviranih biljaka ne podnosi kiselu podlogu.

Kiselu reakciju tla uzrokuju ioni vodika koji se u tlu nakupljaju kao posljedica gubitka iona (kationa) bazičnih elemenata, na prvom mjestu kalcija i magnezija.

Kalcizacija bi u ratarstvu trebala zauzimati važniju ulogu nego što je ima sad. Pogotovo danas kalcizacija je važna, jer prema procjenama trenutno u Republici Hrvatskoj ima više od 50% zakiseljenog tla.

Pokus na četiri ratarske kulture

U suradnji sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu 2007. godine tvrtka Holcim provela je trogodišnje istraživanje na četiri različite ratarske kulture: kukuruzu, ozimu ječmu, ozimom grašku i tritikali. Tijekom trogodišnjeg istraživanja pokazalo se kako na jako kiselima do slabo kiselim tlima (pH od 4,5 do 5,5) već nakon jedne do dvije godine primjene Holcim Agrocal® (Ca+Mg) u različitim količinama i različitim frakcijama ostvarilo zamjetno povećanje pH vrijednosti tla.


Rezultati pokusa primjene Agrocala na četiri ratarske kulture

Rezultati pH vrijednosti:

  • 5,45 ⇒ 6,4 nakon berbe kukuruza (2007.)
  • 5,65 ⇒ 6,5 nakon žetve ječma (2008.)
  • 5,6 ⇒ 6,58 nakon košnje ozimog graška (2009.)
  • 5,5 ⇒ 6,35 nakon žetve tritikale (2010.)

Prije kalcizacije napraviti analizu tla


Holcim Agrocal (Ca+Mg)

Bitno je napomenuti da neke biljke ne mogu iskoristiti 100% hranjiva pri nižem pH. Tako, npr. u proizvodnji kukuruza, ako je tlo pH 4,5 biljka može iskoristiti samo 40% fosfora u tlu. Ako kalcizacijom podignemo pH, biljka će moći iskoristiti fosfor kao makrohranivo, a proizvođač povećati prinose. Naime, ako tlu dajemo fosfor, dušik i kalij, a biljka ga ne može u potpunosti iskoristiti jer je tlo kiselo, to nam stvara ekonomske gubitke. Treba napomenuti i da je prije svake kalcizacije poželjno napraviti analizu tla.

Kalcizacija povećava učinkovitost proizvodnje, povoljno utječe na biogenost tla, mikrobiološku aktivnost, a primjena Holcim Agrocal proizvoda ekološki je potpuno prihvatljiva za konvencionalnu i organsku poljoprivredu.

Za detalje o provedenom pokusu, kao i o primjeni i prednostima kalcizacije, slobodno kontaktirajte Holcimovog agronoma Damira Žibrina na +385 98 98 22 629.


Holcim (Hrvatska) d.o.o.

Sponzorirani članak
Holcim (Hrvatska) d.o.o.
Očura 47a, Lepoglava, Hrvatska
tel: + 385 (0) 98 9822 629
e-mail: holcim-hrvatska@lafargeholcim.com , web: www.holcim.hr

Broj pregleda članka: 3884; Uspješnost članka: 240.2

Tagovi: Kalcizacija, Fosfor, Analiza tla, Prinos, Holcim, Agrocal, Kiselo tlo, Povećanje pH

Ključne riječi članka: nahranite, tlo, kalcizacijom, podize, ph, i, prinose, iskoristiti, →, holcim, kalcizacija, biljka, kalcizacije, ratarske, kalcizacijom, kulture, ratarske kulture, četiri ratarske kulture

Pioneer