• Dobre priče
  • 05.10.2014. 08:50

Na škrtom tlu cvjeta eko ratarstvo - lovac u raži!

Budućnost i planove razvoja gospodarstva Šimunović vidi u ekološkoj poljoprivredi, a raž se i tu pokazala kao odličan izbor. U raži korovi vrlo slabo uspijevaju i stoga ona ima izuzetnu primjenu u ekološkoj proizvodnji.

Foto: depositphotos.com
  • 1.356
  • 276
  • 0

"Budući da su mi se i otac i djed bavili poljoprivredom, logičan je slijed događanja bio da i ja nastavim našu obiteljsku djelatnost. Otac Dinko registrirao je obrt i od 1999. godine bavi se žitaricama", priča nam Aleksandar Šimunović iz Udbine. On je isto kao i njegov otac i djed poljoprivrednik po djelatnosti, ali i po pozivu. I to onaj pravi – Aleksandar je ratar i njegov se obrt bavi poglavito proizvodnjom raži.

Na obrtu Šimunović za sada obrađuju pedesetak hektara poljoprivrednih površina, poglavito raži, a ove su godine posadili i pir. Pir također voli jake zime i škrtija tla, pojašnjava naš sugovornik. Sa pšenicom je jednom probao i doživio neuspjeh. Naime, škrto ličko tlo nema dovoljan potencijal za dobar uzgoj pšenice, a i vegetacija kasni za onom koju imaju bogata slavonska polja. Budući da druge žitarice uzgojem u oštrijoj klimi pokazuju izrazito slabe rezultate, raž se pokazala kao idealna ratarska kultura za uzgoj na surovoj ličkoj klimi, a dobro podnosi i monokulturu. Zbog dobro razvijenog korijenovog sustava, raž dobro podnosi i sušu, a u smjesi s grahoricama daje kvalitetnu zelenu krmu za prehranu domaćih životinja.

Lički eko lovac u raži - interes iz inozemstva

"U nas je sva proizvodnja pod ekološkim uzgojem, a certifikat očekujemo ovih dana. Za sada nemamo nikakvu preradu, sve prodajemo kao sirovinu, a potražnjom smo itekako zadovoljni. Već dugo godina surađujemo s poduzećem Podravka d.d., a upravo smo potpisali i ugovor s jednim poduzećem iz Austrije", prepričava Aleksandar. Za sada su u obrtu stalno zaposleni samo on i njegov otac Dinko, ali u sezoni im je prijeko potrebna pomoć sezonskih radnika.

Raž idealna za ekološki uzgoj

Budućnost i planove razvoja gospodarstva Aleksandar vidi u ekološkoj poljoprivredi i korištenju sredstava iz fondova Europske unije, a svakako im je u planu povećati količinu obradivih površina. Raž se i tu pokazala kao odličan izbor, napominje Šimunović. U raži korovi vrlo slabo uspijevaju i stoga ona ima izuzetnu primjenu u ekološkoj proizvodnji. A cijena takvih proizvoda, kao i potražnja je svakako veća od konvencionalnih. Ono što trenutno stvara problem ličkim ratarima jest nedostatak skladišnog prostora, zbog čega direktno s njive proizvođači moraju prodavati svoju sirovinu, ali nadaju se da će i taj problem vrlo skoro biti riješen.

Šimunović napominje da je korisnik poticaja i da je imao dosta ulaganja u mehanizaciju i gospodarske objekte, pri čemu se nada da će ubuduće imati veću potporu Općine. Njegov savjet svima koji planiraju ući u ratarsku proizvodnju u Lici svakako je uzgoj raži, koja se pokazala kao idealna kultura za oštru ličku klimu. Dodatan bonus predstavljat će i eko uzgoj, samo je potrebno uložiti rad i trud te imati ljubavi prema poljoprivredi.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Pročitaj više »

Tagovi

Raž EU Aleksandar Šimunović Vegetacija Ratarstvo Proizvodnja raži Ekološki uzgoj Lika Sezonski rad Poticaji Skladišni prostor


Autorica

Marina Bošnjak

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Da se pohvalimo] Regionalna kancelarija "Scarybird" za Istočnu Evropu i Balkan i distributer "EcKER... Pročitaj cijelu bilješku »

@EcKER doo