Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 05.10.2014. 08:50

Na škrtom tlu cvjeta eko ratarstvo - lovac u raži!

Budućnost i planove razvoja gospodarstva Šimunović vidi u ekološkoj poljoprivredi, a raž se i tu pokazala kao odličan izbor. U raži korovi vrlo slabo uspijevaju i stoga ona ima izuzetnu primjenu u ekološkoj proizvodnji.

Foto: depositphotos.com
  • 1.431
  • 276
  • 0

"Budući da su mi se i otac i djed bavili poljoprivredom, logičan je slijed događanja bio da i ja nastavim našu obiteljsku djelatnost. Otac Dinko registrirao je obrt i od 1999. godine bavi se žitaricama", priča nam Aleksandar Šimunović iz Udbine. On je isto kao i njegov otac i djed poljoprivrednik po djelatnosti, ali i po pozivu. I to onaj pravi – Aleksandar je ratar i njegov se obrt bavi poglavito proizvodnjom raži.

Na obrtu Šimunović za sada obrađuju pedesetak hektara poljoprivrednih površina, poglavito raži, a ove su godine posadili i pir. Pir također voli jake zime i škrtija tla, pojašnjava naš sugovornik. Sa pšenicom je jednom probao i doživio neuspjeh. Naime, škrto ličko tlo nema dovoljan potencijal za dobar uzgoj pšenice, a i vegetacija kasni za onom koju imaju bogata slavonska polja. Budući da druge žitarice uzgojem u oštrijoj klimi pokazuju izrazito slabe rezultate, raž se pokazala kao idealna ratarska kultura za uzgoj na surovoj ličkoj klimi, a dobro podnosi i monokulturu. Zbog dobro razvijenog korijenovog sustava, raž dobro podnosi i sušu, a u smjesi s grahoricama daje kvalitetnu zelenu krmu za prehranu domaćih životinja.

Lički eko lovac u raži - interes iz inozemstva

"U nas je sva proizvodnja pod ekološkim uzgojem, a certifikat očekujemo ovih dana. Za sada nemamo nikakvu preradu, sve prodajemo kao sirovinu, a potražnjom smo itekako zadovoljni. Već dugo godina surađujemo s poduzećem Podravka d.d., a upravo smo potpisali i ugovor s jednim poduzećem iz Austrije", prepričava Aleksandar. Za sada su u obrtu stalno zaposleni samo on i njegov otac Dinko, ali u sezoni im je prijeko potrebna pomoć sezonskih radnika.

Raž idealna za ekološki uzgoj

Budućnost i planove razvoja gospodarstva Aleksandar vidi u ekološkoj poljoprivredi i korištenju sredstava iz fondova Europske unije, a svakako im je u planu povećati količinu obradivih površina. Raž se i tu pokazala kao odličan izbor, napominje Šimunović. U raži korovi vrlo slabo uspijevaju i stoga ona ima izuzetnu primjenu u ekološkoj proizvodnji. A cijena takvih proizvoda, kao i potražnja je svakako veća od konvencionalnih. Ono što trenutno stvara problem ličkim ratarima jest nedostatak skladišnog prostora, zbog čega direktno s njive proizvođači moraju prodavati svoju sirovinu, ali nadaju se da će i taj problem vrlo skoro biti riješen.

Šimunović napominje da je korisnik poticaja i da je imao dosta ulaganja u mehanizaciju i gospodarske objekte, pri čemu se nada da će ubuduće imati veću potporu Općine. Njegov savjet svima koji planiraju ući u ratarsku proizvodnju u Lici svakako je uzgoj raži, koja se pokazala kao idealna kultura za oštru ličku klimu. Dodatan bonus predstavljat će i eko uzgoj, samo je potrebno uložiti rad i trud te imati ljubavi prema poljoprivredi.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Tagovi

Raž Aleksandar Šimunović Vegetacija Ratarstvo Proizvodnja raži Ekološki uzgoj Lika Sezonski rad Poticaji Skladišni prostor


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo