Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljna tikva
  • 13.09.2022. 13:30
  • Koprivničko-križevačka, Virje

Na Danu polja RWA uljane tikve prikazano pet kultivara

Najstariji i najpoznatiji kultivar je sorta Gleisdorfer, a najnoviji hibrid GL Atomic. O ovogodišnjem urodu više je rekao proizvođač Mirko Šignjar

Foto: RWA Hrvatska
  • 1.306
  • 511
  • 0

Uljna tikva se u Hrvatskoj uzgaja već duži niz godina, zbog sjemena bogatog uljem. 

Najstariji i najpoznatiji kultivar je sorta Gleisdorfer, a također i najraširenija u Republici Hrvatskoj, saznali smo na Danu polja RWA uljane tikve koji je održan u petak, 9. rujna u Virju, u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je prikazano pet kultivara. 

Kod već spomenutog Gleisdorfera, sadržaj ulja je visok od 48 do 50 posto, a potencijal prinosa je oko 1.000 kg suhih sjemenki po hektaru. "Sjetvena norma je 18.000 biljaka po hektaru. Ova sorta ima duge vriježe tako da se može sijati na međuredni razmak od 210 cm", pojasnio je Tomislav Kovačić, prodajni predstavnik i promotor RWA Hrvatska d.o.o. za ovu županiju.

Četiri hibrida 

Drugi kultivar je hibrid GL Rustikal koji je u austrijskim službenim pokusima imao najveći prinos sjemenki i ulja po hektaru. Po vegetaciji je srednje rani, sjemenke su mu jako velike, tamno zelene boje, a sadržaj ulja je oko 48 posto. Vriježe su kratke tako da je se sije na međuredni razmak od 70 ili 140 cm. "Otpornost na sušu je odlična", tvrdi Kovačić. 

Vrlo otporan na sušu 

Predstavljen je i GL Inka, hibrid koji formira duge vriježe s velikim razmakom između plodova. Najveći prinos daje kod razmaka redova od 140 cm. Po vegetaciji je vrlo rani, oko 7 do 10 dana raniji od Rustikala. Kovačić kaže kako ima visok potencijal prinosa i visok sadržaj ulja koji je oko 49,5 posto. 

Hibrid GL Venus je idealan i za suhe uvjete proizvodnje zbog toga što se radi se o grmolikom tipu s kratkim vriježama. "Ovakvi tipovi hibrida zahtijevaju manje vode od dugovriježnih", naglašava te dodaje da kod njega razmak između redova treba biti 70 ili 140 cm. Po vegetaciji je rani hibrid, a potencijal prinosa suhih sjemenki je od 850 do 1.200 kg po hektaru.

"Zadnji u ovom pokusu je GL Atomic. Ovo je naš najnoviji hibrid uljane tikve. Rani je, visokog prinosa. Ima vrlo visok sadržaj kvalitetnog ulja koji iznosi oko 49,1 posto", zaključuje Kovačić dodavši da mu je tip rasta između grmolikog i vriježastog, a razmak između redova treba biti 140 cm. Potencijal prinosa suhih sjemenki mu je od 850 do 1.200 kg/ha. 

Predstavljeno je pet kultivara 

Gleisdorfer može biti u rangu s hibridima

Mirko Šignjar sije uljne tikve od 2008. godine i svih tih godina je, kako kaže, imao vrhunske rezultate. "Prve godine, kada smo započeli sijati Rustikal, iznenadili smo se koliko je moćan. Bili smo jako zadovoljni", tvrdi, dodajući da se i godine razlikuju. 

"Neke godine pokažu i da sorta Gleisdorfer može biti u rangu s hibridima. Ona je puno zastupljenija u Hrvatskoj, a i puno jeftinija nego Rustikal", otkriva ovaj proizvođač koji sije, kako kaže, pola hibrida, pola Gleisdorfera. 

Šignjar je zadovoljan prinosom 

Nadalje priča kako su usjeve prije nekoliko godina počeli tretirati protiv bolesti pa im se sada događa da lišće ostane jako dugo zeleno i tikve ne mogu dozoriti. Imaju jako puno zelenih plodova koji nemaju ispunjenu košticu. 

"Ona bi se trebala brati kada je potpuno žuta. No, zbog vremenskih uvjeta, svih drugih poslova, ne možete odgađati berbu do 10. mjeseca jer nastupaju kiše, blato je u polju pa se ciljano ide u berbu dok je lijepo vrijeme", kaže naš sugovornik koji očekuje urod od tone po hektaru jer su, opisuje, tikve relativno dobre. Kaže, imali su i "jače" godine, ali tada se baš sve poklopilo. 

"Bez obzira što je suša u većem dijelu Europe, imamo sreće pa nam je tu i tamo pala kiša", zaključuje Šignjar.  

 


Fotoprilog


Tagovi

RWA Hrvatska Uljna tikva Virje Dan polja Mirko Šignjar Gleisdorfer GL Rustikal


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024