Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO sjeme
  • 24.10.2015. 14:30

Na bjelovarskom području pronađena GMO soja!

Kod nekih bjelovarskih ratara, inspekcija je pronašla GMO soju, javlja bjelovarac.hr. Poljoprivrednici imaju deklaracije o zdravom sjemenu koje su kupili. Tvrtka koja im je sjeme prodala također se ne smatra krivom. Sve su oči sad uprte u inspekciju i pronalaženje stvarnog krivca.

Foto: pixabay.com
  • 933
  • 123
  • 0

Stevo Tišljarec iz Ćurlovca, mjesta nedaleko od Bjelovara, ove je godine prvi put posijao soju, kako bi ostvario pravo na zelena plaćanja, ali i kako bi njome hranio 50-ak komada junadi i bikova koje ima.

No prošloga mjeseca na gospodarstvo mu je došla inspekcija, uzela uzorke soje i analiza je pokazala da sadrži nedozvoljene udjele GMO-a. Stevo je, blago rečeno, ostao šokiran. Sjeme je, kako piše portal bjelovarac.hr kupio u bjelovarskoj tvrtki Vrt d.o.o. te dobio račune i deklaraciju prema kojoj o GMO-u nema ni riječi.

Poticaje će i dalje primati?

No, analiza je pokazala da u ovoj soji, umjesto dopuštenih 0,5% udjela, GMO-a ima puno više pa je Stevo mora uništiti, iako ne zna na koji način. No prilično je siguran da će šteta zbog uloženog novca u repromaterijal i gubitka prinosa s tri i pol hektara, iznositi gotovo 30 tisuća kuna. Čuo je da se isto dogodilo i nekim stočarima iz Sasovaca, Raića i drugih okolnih sela. Obitelj Smekal već je dobila nalog inspekcije da mora neškodljivo uništiti soju s četiri hektara jer je u njoj pronađen GMO. No, Smekalovi to zasad odbijaju učiniti. Poljoprivrednici međutim, neće ostati bez novca za zeleno plaćanje, jer nisu odgovorni što su kupili takvo sjeme?

Za drugo mišljenje gotovo 4 tisuće kuna

U zapisniku koji je dobio od inspekcije stoji i da, kao i ostali, može tražiti drugu analizu u drugom laboratoriju. Ova prva napravljena je na državni trošak, no ponovljenu bi morao platiti sam i to 1.300,00 kuna po uzorku. A kako ima soju na tri parcele to bi mu olakšalo novčanik za 3.900,00 kn. A toliko ne može izdvojiti, jer još nije niti siguran hoće li morati platiti i troškove uništavanja. I što ako i nova analiza pokaže isto?

Uzorke sjemena uzimati u sjemenskim tvrtkama

Na inspekciji je, pak, da otkrije kako je GMO soja došla na naše tržište i dobila deklaraciju kao soja koja ne sadrži genetski modificirane organizme. Jer, Hrvatska se, kao i većina europskih država, i službeno deklarirala kao zemlja u kojoj GMO-u nema mjesta. U tvrtki Vrt d.o.o. nisu željeli puno govoriti o ovome slučaju. Vlasnik Domagoj Belošević, samo je kazao da u svojim trgovinama prodaju razne poljoprivredne proizvode, pa tako i sjeme soje od raznih proizvođača, te da sve vrste sjemenja imaju odobrenje za prodaju u našoj zemlji. A ukoliko sadržaj vreća ne odgovara onome što piše na deklaraciji, oni nisu krivi.

Preostaje nam jedino nadati se da će mjerodavne inspekcije otkriti kako se GMO soja našla tamo gdje je nikako ne bi smjelo biti. A možda ne bi bilo loše da ubuduće uzimaju uzorke sjemenja direktno iz tvrtki i trgovina, pa ukoliko se GMO i pronađe, na vrijeme bi se spriječilo da dođe do naših polja te ratarima i stočarima stvori probleme i troškove o kojima niti sanjali nisu.

Sjeme je krivotvoreno?

Poznato je kako je ove godine soje u Hrvatskoj bilo puno više no inače. Jer ratari su je sijali zbog ostvarivanja prava na zelena plaćanja. I nije tajna da je potražnja za sjemenom soje bila puno veće od ponude. Pa ga je, krajem sjetve, gotovo bilo nemoguće nabaviti igdje u Hrvatskoj. Znamo to, zbog brojnih pitanja čitatelja, koji su ga tražili. Kako su se oni snašli, ne znamo, no možda je takva situacija bila odličan manevarski prostor koji je netko iskoristio i progurao GMO soju na hrvatsko tržište.

Prema nekim izvorima, postoji osnovana sumnja da je sjeme krivotvoreno, odnosno da su originalna pakiranja otvarana i da je u to pakiranje stavljeno sjeme koje nije u biti sjemenska roba, izjavio je za HRT Đuka Marić, načelnik Sektora inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Stevo Tišljarec Ćurlovec Bjelovar Zelena plaćanja Junad Bikovi Vrt d.o.o. Računi Deklaracija Analiza Sasovci Raići Gubitak prinosa Štete Zapisnik Druga analiza Hrvatska Domagoj Belošević


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024