Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 19.01.2018. 18:00

Na Bayer Expert Forumu predstavili zaštitu za ovu sezonu

Bayer je u Hotelu Osijek 200-tinjak okupljenih poljoprivrednika s područja Slavonije i Baranje predstavio zaštitu za ovu sezonu te predstavio novitete u ponudi!

  • 1.038
  • 83
  • 0

Ascra. To je riječ oko koje se najviše vrtilo, gdje su se najviše angažirali stručnjaci Bayer d.o.o. i o čemu su najviše pričali s 200-tinjak okupljenih poljoprivrednika s područja Slavonije i Baranje.

U Hotelu Osijek održali su svoj Bayer Expert Forum u kojem su govorili i o novom fungicidu Ascra Pro, ali i o Monsoon Active novom herbicidu u kukuruz, Propulse fungicidu u uljanoj repici, te o Betanal Maxx Pro - novom herbicidu za upotrebu u tehnologiji proizvodnje šećerne repe.

Bayer u Osijeku predstavio novitete za zaštitu

Nakon uvoda koji su napravili Alma Udovčić, dipl.ing.agr, Field Marketing Manager za Hrvatsku i BiH i Andrej Horvat, dipl. ing. agr. voditelj marketinga za regiju Alpe Adria, tom proizvodu broj jedan u ovoj sezoni Ascri govorila je Martina Golubičić, prodajni predstavnik za Vukovarsko-srijemsku županiju, dio Osječko-baranjske županije od Osijeka do Erduta. Jednostavno je objasnila da je cilj što zelenija biljka, a to znači da puna fotosinteze i da je otpornija na stres, a što upravo se i postiže upotrebom tog novog fungicida. Primjenjuje se za sada u raži, pšenici, pšenoraži, a uskoro najavljuju da će se upotrebljavati u ječmu.

Ascra je više od fungicida

"Ascra je više od fungicida, a koji omogućava savršenu kontrolu svih bolesti i uvjerljivo veći prinos, istakla je Glubičić i dodala kako djeluje duže od najboljeg standarda na tržištu i daje više sigurnosti proizvođačima pšenice u svim uvjetima proizvodnje. Ascra ima izražen greening efekt koji pozitivno djeluje čak na visinu prinosa", kaže Martina Golubičić, i kada su bolesti prisutne u manjoj mjeri ili ih uopće nema.

Ascra je više od fungicida, a koji omogućava savršenu kontrolu svih bolesti i uvjerljivo veći prinos.

Istakla je da je važno znati kako djeluje na sve bolesti pšenice i može se primjeniti u svim njezinim razvojnim fazama.

Zašto postižemo 3-5 puta manje prinose od genetskog potencijala?

Zoran Tomašev, dipl.ing.agr. marketing manager za grupu Alpe Adria, održao je zanimljivo predavanje o tehnologiji kukuruza, normalno, s upotrebom Bayer sredstava za zaštitu od primjene na sjemenu do zadnjeg tretiranja. Smatra da je trenutno proizvodnja kukuruza najveći izazov za poljoprivrednika, a i objasnio i zašto na ovim područjima postižemo tri do pet puta manje prinose od genetskog potencijala. Kaže kako je svjetski rekord još uvijek onaj iz USA od nekih 36,45 tona po hektaru. Mi postižemo najčešće šest tona, a ima primjera da dobivamo 10 i nešto više tona po hektaru. Razlog tomu je stres.

Bayer Expert Forum u Hotelu Osijek

Renata Dejanović, dipl.ing.agr. radi u Bayer odjelu gdje se bave razvojem i registracijom novih sredstava, a na Bayer expert forumu imala je okupljenima orezentirala Monsoon Active koji je herbicidno sredstvo namijenjeno suzbijanju divljeg sirka (Sorghum halepense), jednogodišnjih uskolisnih i jednogodišnjih širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu. Sredstvo se u punoj količini i jednokratnoj primjeni primjenjuje u stadijima razvoja 2-6 listova kukuruza (BBCH 12-16). U slučaju razdvojene (split) primjene, sredstvo se primjenjuje u stadijima razvoja 2-8 listova kukuruza (BBCH 12-18), a razmak između tretiranja iznosi 7-14 dana. No, širokolisne korove treba tretirati u stadijima razvoja 2-5 listova (BBCH 12-15), a uskolisne od stadija 2 lista do početka busanja (BBCH 12-21), istakla je Dejanović.

Betanal Maxx Pro za sigurnu zaštitu šećerne repe

Betanal Maxx Pro. Još jedno sredstvo koje s ponosom u Bayeru ističu u ovoj sezoni. Kažu na predavanju jednostavno - ta tehnologija je siguran i jednostavniji način zaštite šećerne repe uz smanjene troškove proizvodnje. Ovim je najviše rečeno: to je je kombinirano selektivno herbicidno sredstvo, kontaktnog i rezidualnog djelovanja, namijenjeno suzbijanju jednogodišnjih širokolisnih korova u šećernoj i stočnoj repi. Primjenjuje se nakon nicanja kulture (post-em) do stadija razvoja 9 listova repe (BBCH 19) u količini 1,5 l/ha uz utrošak vode 200-400 l/ha. Sredstvo se može primijeniti maksimalno tri puta u količini od 1,5 l/ha, a ukupna količina sredstva ne smije prijeći 4,5 l/ha u vegetacijskoj sezoni. Razmak između primjena iznosi 5-14 dana. Broj primjena i vremenski razmak između primjena ovisi o naknadnom poniku korova. Optimalna učinkovitost sredstva postiže se kada su korovi u stadiju kotiledona pa do razvoja dva prava lista (BBCH 10-12). Ne preporuča se primjena sredstva u stadiju kotiledona šećerne repe.

Dvjestotinjak poljoprivrednika na Bayer Expert Forumu

Po završetku foruma svi okupljeni nastavili su druženje uz ručak i glazbu u Hotelu Osijek gdje su se na određeni način djelatnici Bayera odužili poljoprivrednicima za njihovu vjernost.


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Betanal Maxx Pro Ascra Monsoon Active Bayer Hotel Osijek Zaštita šećerne repe Uljana repica Herbicid Fungicid Kukuruz


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]