Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković d.o.o.
  • 06.07.2018. 14:10

Mnogo je proizvođača kombajna, ali svi staju pred Claas Lexionom 750!

Lexion 750, pa traktor Claas od 450 konjskih snaga samo je dio onoga što nas je oduševilo kod Jerkovića koji je predstavio novitete. Ako je za kombajn jasno da je najbolji među najboljima, moramo priznati da su traktori oduševili brojnu publiku na oranici kod Koške. Horsch strojevi za predsjetvenu pripremu doista su maestralno odradili posao nakon Lexiona

Foto: Damir Rukovanjski
  • 4.133
  • 330
  • 0

"Ovo nije biznis. To je strast, ljubav i samo obiteljska firma može organizirati ovako nešto", rekao nam je Tomislav Jerković. Najstariji član obitelji Jerković i njihove tvrtke, danas renomiranog zastupnika tvrtke Claas. I dok je sin Alojzije bio zauzet organizacijom s Tomislavom smo se prisjetili početaka ove tvrtke i posla s traktorima, kombajnima, balirka.

Na njivi preko puta tvrtke skupilo se nekoliko stotina gostiju da vidi što sve nudi Jerković d.o.o. Traktori i kombajni marke Claas, kao i priključni strojevi Horsch ono je što je broj jedan i što je dominiralo ovom svojevrsnom šou na polju. Alojzije je uz pomoć kolege Zoltana Kuruncija iz Horscha vodio cijeli program. Prvo su ispred gostiju i bine prodefilirali strojeve koje smo poslije gledali u radu. Prvo ono što je i za Claas najprepoznatljivije. Kombajn. Ovoga puta LEXION 750.

Moćni Claas Lexion 750

"Cjelogodišnja muka ima samo jedan kraj. Naš trud, naši novci koji su uloženi. Stoji na stolu. Kraj je s kombajnom i žetvom. Međutim, tehnologije kojima raspolažemo svake godine su drugačije i suvremenije. Ovdje smo izložili pet različitih kombajna.  Nismo ih slučajno izabrali. U pet kombajna imamo pet različitih sistema vršenja. Znači ono što je bilo razvijeno 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća sada ne stoji. U Claasu uvijek ide novo i naprednije. Gospodin Claas je ovaj kombajn razvio upravo da bi udovoljio potrebama poljoprivrednika  i promjenama vremenskih uvjetima u kojima danas imamo 12 ili 13 posto vlažnost zrna a zelenu stabljiku. Mnogo je proizvođača kombajna, ali svi staju pred ovim Claas Lexionom 750", rekao je Alojzije Jerković.

Ovo nije biznis. To je strast, ljubav i samo obiteljska firma može organizirati ovako nešto organizirati, kaže Tomislav Jerković

On se sastoji od APS vršilice a to su predbubanj, glavni bubanj, prvi i drugi podbubanj, odbojni biter. I sistem Roto plus s dva uzdužno postavljena rotora za sekundarnu separaciju zrna. Ovo originalno rešenje omogućuje postizanje najvećih učinaka u žetvi. Koristi se poseban sistem podešavanja. I kako je rekao Jerković, sve je umreženo. Sve vide i na sve mogu reagirati i kod njih u servisu, ali i u Claasu. Kombajni LEXION mogu koristiti elektronski sistem za optimizaciju rada kombajna u pokretu. Kombajni LEXION ove serije mogu koristiti i mnoge sisteme za efikasno korištenje potencijala stroja, CRUISE PILOT, LASER PILOT, GPS PILOT, TELEMATICS, TERRA TRAC i mnogo toga još.

Nakon toga Jerković i Kurunci su nam predstavljali traktore Claas u kombinaciji sa strojevima za obradu tla i predsjetvenu pripremu marke Horsch.

"Nemamo tradiciju kao neke tvrtke koje rade traktore 50 ili 100 godina. Evo što ću vam reći. Mi sigurno nismo bolji od njih. Ali sigurno nismo ni lošiji.  Jer kad saberete odnos proporcije traktora, snage, servis, rezervne dijelove vjerujte mi imate razloga od nas zatražiti ponudu", rekao je Alojzije započevši priču o traktorima Claas.

Arion 830, Axion 960 i Horsch Cruiser 6XL

Vidjeli smo Arion 830 i doista se tu nema što reći. Traktor čije prednosti govore same za sebe. Rukovanje kod kojeg nema nagađanja. Udobnost zbog koje se dugi radni dani čine kratkima. Inteligentna radna snaga dorasla svim zahtjevima. Zoltan Kurunci govorio je o stroju Horsch koji je bio iza njega.

"Odmah čim kombajn završi treba krenuti s prašenjem strništa. Ove godine ipak treba pričekati par dana da se tlo prosuši. Prašenje s ovom tanjuračom kao što je Joker. Pored prašenja strništa uspješno se s njom radi priprema za sjetvu pšenicu. A ako je pretkultura kukuruz obavezno treba ići s dva prohoda ako koristimo klasične sijačice.  Ali ako imamo sijačicu koja ima integriranu neku vrstu obrade onda je dosta i jednom. Rastojanje između zadnjeg reda diskova i tanjura je malo veća jer je taj stroj namijenjen za rad s većim brzinama. I zato je neophodno da padne zemlja ispod valjka a ne na osovinu jer bi došlo do zagušenja. A sve u cilju da bi došlo do bolje konsolidacije. Na tom stroju je dupli valjak i to je dobro za jako teška tla. Ako uđemo u malo vlažnije tlo lako dođe do gušenja valjka. No, tako su valjci postavljeni da jedan prsten čisti drugi iz onog drugog valjka pa ipak podnosi rad i u nešto vlažnijim uvjetima", rekao je Zoltan.

Predstavljeni su i aduti u redovima traktora 

Idući stroj je bio Axion 960 i Horsch Cruiser 6XL. Novi traktor od 450 konjskih snaga. Zašto toliko? Jer trebamo više snage. Automatski pilot, sve moguće novotarije i u biti ima sve što treba, kaže Jerković a iza njega je i ovaj moćni stroj.

"Iskreno. ja sam bio skeptičan prema tom stroju", kaže Kurunci govoreći o stroju koji je radio i prikazu na polju a u kombinaciji s tim Aksionom. "Bojao sam se kako će se ponašati. Jučer sam prvi puta vidio kako radi. Tu je radni zahvat nekih šest metara i svakako potreban je traktor snage od bar 300 konjskih snaga. Velika mu je propusna moć. Mnogo slame i žetvenih ostataka može progutati. Jer su radna tijela u šest redova raspoređenih i jako je veliko rastojanje između radnih tijela. Na ovom stroju se podešava radna dubina. Cilj je to da bude što jednostavnije. To je tu preko kopirnih kotača koji su sistemom poluga spojeni s valjkom. I automatski se podešavaju oba dijela stroja. Na ovom stroju je odličan paker valjak. Imamo prvo jedan teški, a onda jedan lagani", govorio je Kurunci tako o moćnom Horsch Cruiseru 6XL.

Zanimljiva kombinacija Claas 850 i Horsch Terrano 3FX

Claas 850 i Horsch Terrano 3FX. Zanimljiva kombinacija i jako važna u radu nakon kombajna. Stroj HORSCH Terrano FX je kompaktan Gruber sa tri reda radnih organa, širokim spektrom korištenja – bez obzira da li se radi o plitkoj obradi strnjike ili o intenzivnom miješanju tla. Univerzalac Terrano FX postiže savršeno miješanje na svim dubinama između 5 i 30 cm. Zahvaljujući visini rama od 85 cm i rastojanju između linija od 30 cm Terrano vrši homogeno miješanje svih ostataka i kada vladaju najteži uvjeti. Test koji je napravio odjel njemačkog poljoprivrednog društva "DLG Fokus Test“ atestirao je Terrano FX već 2003. apsolutno nisku potrebu za vučnom snagom. Uz najbolju kvalitetu rada sa Terrano FX troši se 20 % manje dizela u usporedbi s prosječnom potrošnjom svih kandidata u testu.

Na ovom svojevrsnom kućnom sajmu, traktor i kombajn show, ili nazovimo kako to hoćemo, upoznali smo se i s GPS sistemima navigacije u traktorima, zatim o ponudi dizelskih goriva tvrtke Adria Oil i njihove cisterne za čuvanje goriva na imanju. Partner tvrtke Jerković d.o.o. je i Mercedes, odnosno tvrkta automobili Škojo koja je izložila svoja terenska vozila.

Povijest tvrtke Jerković inače seže u davnu 1958. godinu gdje se obitelj Jerković ozbiljno bavi uvođenjem mehanizacije u poljoprivrednu proizvodnju. Nizom uspješnih godina već 1970. Na tržištu djeluje kao prodajno – servisni partner Koncerna STEYR, a od 1978. godine surađuje sa tvrtkom CLAAS. Ubrzo nakon osamostaljenja Hrvatske osniva se tvrtka Jerković d.o.o. koja postaje regionalni zastupnik koncerna STEYR s kojim surađuje već od 1958. godine. Nakon 2000. god Jerković d.o.o. postaje partner tvrtki CLAAS te prerasta u glavnog ovlaštenog partnera za istočnu Hrvatsku. Također zastupaju tvrtke HORSCH, STRAUTMANN, JESSERNIGG&Co, GUTTLER.

Horsch također ima što za pokazati

Danas tvrtka zapošljava 14 djelatnika od kojih je 7 licenciranih i educiranih servisera te raspolaže s vlastitim prodajno-edukacijskim i servisnim prostorom te skladištem rezervnih dijelova.


Fotoprilog


Tagovi

Jerković d.o.o. Claas Horsch


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner