Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO pšenica
  • 17.10.2020. 07:30

Mlinari se oštro protive GMO pšenici - porasli bi troškovi uvoza i cijene?

Argentinska GMO pšenica uzburkala je javnost, a pogotovo brazilske mlinare koji se oštro protive njenom uvozu jer bi, kako oni tvrde, porasli troškovi, ali i cijene na domaćem tržištu.

Foto: Depositphotos/vladvitek
  • 274
  • 235
  • 0

Brazilsko udruženje mlinara, Abitrigo, protivi se odobravanju prodaje proizvoda izrađenih od genetski modificirane pšenice jer smatraju kako će to poskupjeti uvoz žitarica i utjecati na cijene domaćeg tržišta.

Naime, njihova izjava i oštro protivljenje dolazi nakon što su argentinske vlasti odobrile sjetvu GMO pšenice, transgene sorte HB4. Radi se o žitarici koja je tolerantna na sušu i podnosi herbicid natrijev glufosinat. Podsjetimo, mnoge poljoprivredne skupine usprotivile su se vladinoj dozvoli zbog zabrinutosti da bi to moglo stigmatizirati izvoznike.

Prvi u svijetu odobrili sjetvu GMO pšenice otporne na sušu

Abitrigo je radi toga proveo interno istraživanje u suradnji s brazilskim mlinarima i došao do zaključka da se velika većina protivi GMO pšenici. Tako se njih 85% izjasnilo da ju ne žele koristiti, a čak 90% kaže da je voljno zaustaviti kupnju argentinske ako ondje započne komercijalizacija takvih proizvoda, stoji u priopćenju udruženja.

Argentina im je najveći izvoznik

Argentina je glavni dobavljač pšenice u Brazil, čineći oko 60% njihovog uvoza. Još 10% dolazi s drugih odredišta, dok domaća proizvodnja zadovoljava 30% tržišta, navodi Abitrigo.

Zakazana je i serija sastanaka tvrtke Bioceres, koja je razvila GMO pšenicu s Udruženjem mlinara kako bi im objasnili sumnje i nedoumice. 

Abitrigo tvrdi da je međunarodna znanstvena zajednica otprilike 30 godina analizirala ovu sortu, kao i vlade i potrošačke skupine u Kanadi, SAD-u, Australiji i EU, gdje je potrošnja te žitarice dvostruko veća nego u Brazilu, navodi reuters

GMO samo zbog povećanja prinosa?

Ističu da nisu utvrđene posebne koristi ove vrste pšenice za ljude, već je cilj njezina uzgoja isključivo povećanje prinosa.

Europska komisija odobrila uvoz GMO soje za hranu ljudi i životinja

Izvješće Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) bilježi samo dvije sorte takve pšenice odobrene u svijetu. Jednu u SAD-u 2004. godine, koja je proizvela negativne posljedice i prekid njene proizvodnje, dok je druga odobrena upravo ova argentinska sorta HB4. Međutim, ona još uvijek nije komercijalizirana.


Tagovi

GMO pšenica Argentina Brazil Uvoz Abitrigo HB4


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pred žetvu #žitarice