Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring usjeva
  • 25.01.2022. 18:00

Minusi i golomrazica prijete europskim usjevima - što nas očekuje?

Zbog blage zime tijekom siječnja tolerancija biljaka na niske temperature i mraz nije izgrađena, osim u sjevernim i srednjoistočnim dijelovima Europe.

Foto: Depositphotos/kunfu
  • 583
  • 83
  • 2

Blagi vremenski uvjeti i padaline tijekom siječnja 2022. godine u većem dijelu Europe su pogodovali ozimim usjevima. Međutim, zbog izostanka hladnijih dana prilagodba na niske temperature i mraz je slaba što se posebno odrazilo na regiju Crnog mora, stoji u najnovjijem izdanju Biltena JRC MARS - Monitoring usjeva u Europi za siječanj.

Onima koji su kasnije posijani ovakvi su uvjeti pomogli da u razvoju skoro sustignu one koji su posijani u optimalnom periodu. Značajno je povećanje površina zasijanih uljanom repicom, posebno u Francuskoj i Njemačkoj.

Što se tiče žitarica, površine pod njima su ostale skoro iste lanjskima. 

Toplo i sušno vrijeme

U priopćenju ističu da zbog blage zime tijekom siječnja tolerancija biljaka na niske temperature i mraz nije izgrađena, osim sjevernih i srednjoistočnih dijelova Europe. Problem se može pojaviti u crnomorskoj regiji koji je kao "svjetska žitnica" od posebnog značaja. Snježni pokrivač je bio tanak i brzo se topio. Naglo zahlađenje je dovelo do golomrazice, a na parcelama gdje su usjevi kasnije posijani mogu se pojaviti štete.

Snježni pokrivač je bio tanak (Foto: Depositphotos/janka3147)

Mediteranska regija pati od nedostatka kiše, naročito u području Španjolske, što negativno djeluje na ozime usjeve.

Za period od 1. prosinca 2021. do 15. siječnja 2022. prema meteorološkom pregledu se navodi da je bilo nešto hladnije na jugu Skandinavije i Baltika, dok je na području sjeverne Skandinavije, Finske i Estonije broj dana s temperaturama ispod nule bio nešto veći nego inače.

U drugim dijelovima Europe bilo je toplo, ali, naglašavaju, južna područja pate od suše i nedostatka padavina. Uz Španjolsku, tu je i sjeverozapad Italije.

Što nas očekuje?

Prema modelima simulacije šteta od mraza do 15. siječnja nije bilo. Tolerancija na njega je dobro razvijena u usjevima sjeverne i dijelovima središnje Europe, a najviše je izražena u Švedskoj i Finskoj, Baltiku, dijelu Poljske i sjeveru Ukrajine.

Do 27. siječnja nas očekuje priticanje hladnog zraka preko istočne Europe i istočnog Mediterana što će donijeti intenzivne padaline.

Za naredna tri mjeseca (veljača, ožujak i travanj) predviđa se toplije vrijeme nego što je prosjek za ovo doba godine, a bit će izraženija suša u zapadnom dijelu.


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Magla Mraz Padaline Stanje usjeva Europa Crnomorska regija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]