Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 04.10.2019. 07:30

Mikotoksini u kukuruzu, berba, čuvanje i skladištenje

Ratari prije berbe moraju redovno pratiti sadržaj vlage u zrnu i ako postoje uvjeti za brzo sušenje (do 48 sati) kukuruz treba brati s 23 posto vlage.

Foto: Gordana Nastić
  • 3.184
  • 102
  • 0

Poljoprivredni proizvođači pred berbu kukuruza u polju, obavezno moraju svakih tjedan dana kontrolirati urod uklanjanjem komušine i pregledom klipova sa sto biljaka. Utvrde li da na polju postoji više od deset posto klipova sa simptomima truleži, taj kukuruz treba što prije obrati i osušiti zrno na manje od 14% vlage. 

Dejan Mujakić, stručnjak za zaštitu bilja, poručuje proizvođačima da prije berbe redovno prate sadržaj vlage u zrnu i ako postoje uvjeti za brzo sušenje zrna (do 48 sati) kukuruz treba brati s 23 posto vlage. Ne postoje li takvi uvjeti, treba pričekati da vlaga padne na 14% pod uvjetom da nije došlo do pojave intenzivnih simptoma.

Dobro podesiti kombajne

U berbi kombajn obavezno treba podesiti, tako da pravi što manja oštećenja. "Ako je ratari obavljaju ručno, obavezno treba ukloniti klipove sa simptomima. Koncentracija mikotoksina je manja u najvećem broju slučajeva ako se sjetva i berba obave ranije. Otuda kombajn treba namjestiti tako da uklanja klipove s najvećim postotkom infekcije i ujedno osigurati kapacitete za sušenje, kako bi se izbjeglo bilo kakvo zadržavanje zrna“, priča Mujakić.

Prema njegovim riječima ako se zrno suviše dugo suši na polju u nepovoljnim vremenskim uvjetima, preostala vlaga u zrnu može biti dovoljna da u uvjetima čuvanja osigura kontinuirani razvoj gljivica. Isto tako u sušnim godinama ne treba ostavljati klip da se suši na njivi zbog pucanja zrna, jer su takva oštećenja mjesta infekcije patogenim gljivama.

Sušenje zrna

On savjetuje proizvođačima da je neophodno poslije berbe u što kraćem roku smanjiti sadržaj vlage u zrnu da bi se zaustavio razvoj gljivica, njihova fiziološka aktivnost i produkcija mikotoksina. Sušenje zrna do 14 posto vlage treba obaviti u roku od 24 do 48 sata poslije berbe. Poslije sušenja treba izbjegavati skladištenje toplog zrna u hladna skladišta, jer će se pojaviti kondenzacija. Zbog toga je potrebno ohladiti zrno do dva odnosno pet stupnjeva poslije sušenja, a prije skladištenja.

"S obzirom da od ukupne poljoprivredne proizvodnje najveći dio pripada manjim proizvođačima, mogućnosti umjetnog sušenja kukuruza su male. Stoga se kukuruz uglavnom suši prirodnim putem i čuva u koševima ili različitim prilagođenim skladištima. U takvim uvjetima zrno koje ne bi smjelo sadržavati više od 24% vlage, treba pažljivo pregledati i odbaciti sve klipove s promijenjenom bojom (crvena, ružičasta, ljubičasta, bijela) ispucalim ili isklijalim zrnima, mehanički oštećene klipove, kao i dijelove komušine i nečistoće. Ovakav način sušenja je siguran samo ako je atmosferska vlaga 55% do 75% , a temperatura od četiri do 15 stupnjeva“, kaže Mujakić.

Prije berbe redovno pratiti sadržaj vlage u zrnu

Čuvanje zrna

Stručnjaci također savjetuju ratarima da prije unošenja zrna u skladišta obavezno moraju dobro očistiti i održavati higijenu tijekom obavljanja ovog posla. Svi prostori za čuvanje moraju biti prije unošenja zrna higijenski ispravni, a kasnije se moraju redovno kontrolirati uvjeti u njima. Također se mora izdvojiti prošlogodišnji urod od ovogodišnjeg. Kukuruz nikako ne treba skladištiti na betonu kako ne bi došlo do pojave kondenzacije. Skladišni prostor mora imati neometan protok zraka ili se svakodnevno provjetravati.

Temperatura i relativna vlažnost zraka u skladištima utječu na sastav mikroflore zrna. Na temperaturi od pet do 10 stupnjeva skladišne gljivice se razvijaju veoma sporo, dok je na povišenoj temperaturi (više od 20 stupnjeva) porast veoma brz. Treba redovno pratiti pojavu truleži na klipu i zrnu i odbaciti bolesne. Trulež klipa ovisno od uzročnika može biti različite boje - zelene, bijele, crne ili jako crvene. Za sada ne postoje raspoloživi fungicidi koji se efikasno koriste za kontrolu razvoja gljivica na zrnu za ljudsku upotrebu. Registrirano je nekoliko preparata pod različitim imenom na bazi organskih kiselina, a to su propionska i izobutirična kiselina ili mješavine ovih kiselina s amonij izobutiratom. Ove kiseline ne odstranjuju prethodno formirane mikotoksine u zrnu, ali mogu zaustaviti razvoj gljivica i time dalju biosintezu mikotoksina.

Dvije preporuke za skladištare

Prije skladištenja kukuruza u klipu odnosno zrnu obavezno treba obaviti sanaciju skladišnih kapaciteta. "Moraju se dobro zatvoriti sve pukotine i otvori radi sprječavanja pojave razvoja štetnika i provjeriti stanje higijene i ispravnosti dijelova predviđenih za prijem kukuruza u klipu ili zrnu. Također, treba provjeriti ispravnost uređaja za mjerenje temperature i primjenu fumiganata i kontaktnih insekticida radi uspješnog suzbijanja skladišnih insekata i sprječavanja nastanka novih oštećenja zrna kukuruza pogodnih za razvoj štetnih mikroorganizama. Nakon detaljnog čišćenja svih mjesta, mrtvih kuteva i udubljenja u koja zrna mogu dospjeti i ostati do novog čišćenja obaviti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju," kaže Mujakić.

Dodaje i da prije prijema kukuruza u klipu ili zrnu treba utvrditi kvalitetu zrna, pripremiti zrnastu robu i mjesta za skladištenje. Zrna treba pročistiti prije stavljanja u prostorije, a ako zrna kukuruza imaju sadržaj vode iznad 15% obavezno ih osušiti.

Tijekom skladištenja kukuruza u klipu treba uvesti i poštivati sistem kontrole zrna HACCP. Tijekom skladištenja kukuruz održavati na razini od 14% sadržaja vode u zrnu, a vizualno pljesniv klip odbaciti. Nakon sušenja poželjno je kukuruz ohladiti na 4 stupnja te stalno kontrolirati vlažnost i temperaturu. Dnevno mjeriti temperaturu u silo prostorijama, a sadržaj vode i plijesni mjeriti na dva tjedna.

Prisutnost skladišnih štetnika do zime, tijekom proljeća utvrđivati na 10 do 15 dana, a zimi na 20 do 30 dana. Zbog sprječavanja razvoja plijesni u skladištima gdje ne postoje sušare, zrnastu masu namijenjenu hranidbi stoke je preporučljivo konzervirati sredstvom na bazi propionata i organskih kiselina.


Tagovi

Berba kukuruza Mikotoksini u kukuruzu Čuvanje kukuruza Skladištenje kukuruza


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.