Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja riže
  • 13.11.2022. 15:00

Manja globalna žetva riže neće smetati građane Hrvatske?

Očekuje se pad prinosa i manja potrošnja. Gdje se ova žitarica najviše, a gdje najmanje u Europi jede?

Foto: Depositphoto/Robertobintti70
  • 584
  • 35
  • 0

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) predviđa da bi u 2022/23. globalna žetva riže mogla pasti za 2,1 posto na 505 milijuna tona. Potrošnja će se smanjiti za 1,1 posto na 520 milijuna tona, uglavnom zbog pada potražnje u Indiji i Kini. Svjetska trgovina rižom će se smanjiti za 4 posto na 49 milijuna tona, dok će se zalihe smanjiti za 5,1 posto na 169 mil. t. 

Najviše se konzumira Japonica

Kada je riječ o europskom tržištu, najprisutnije su Japonica, riža kratkog ili srednjeg zrna te Indica, dugog zrna. Japonica je u Europi postala tradicija i na nju otpada 75 posto proizvodnje i potrošnje. Uglavnom se konzumira u južnim državama. Na Indicu otpada 25 posto. Ona se uvozi i konzumira u sjevernim zemljama.

Prema posljednim podacima Europske komisije, ukupna proizvodnja u Europskoj uniji se kreće oko tri milijuna tona neoljuštene riže. Uzgaja se na oko 450.000 ha s prosječnim prinosom od 7 t/ha. Italija ima 50 posto proizvodnje, a slijedi je Španjolska s 30 posto na nivou EU.

Italija je najveći proizvođač (Foto: : Depositphotos/Stefanopez)

Godišnje se potroši 2,8 milijuna tona. Ipak, Unija nije dostatna u ovom sektoru i zadovoljava 60 posto svojih potreba. Ostatak se uvozi, iz Pakistana 26 posto, Tajlanda 13,6 te indije 13,4 posto, pokazuju podaci trendeconomy.  

Glavna izvozna odredišta iz EU su Velika Britanija s udjelom od 40 posto, Jordan 10 te Švicarska s udjelom od 9,07 posto. 

Najmanje se jede u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori?

Kada je riječ o potrošnji u cijeloj Europi, ona je veća na jugu a najmanja na istoku kontinenta. 

Najveći potrošač po glavi stanovnika je Portugal (16,1 kg), zatim Turska (15,8 kg), Albanija (12,3 kg) i Belgija (11,3 kg). 

Karta je prilično šarena (Izvor: landgeist)

Najmanje se jede, piše landgeist u zemljama bivše Jugoslavije. Srbija ima najmanju potrošnju (0,9 kg), zatim Crna Gora (1,9 kg) i Hrvatska (2,5 kg). Iako su brojke najniže u istočnoj Europi, postoji nekoliko iznimaka. Rusija, Rumunjska, Mađarska i Češka troše više riže od ostalih istočnoeuropskih zemalja.

Podaci temeljeni na FAO izvješću uključuju sve proizvode od riže, uključujući rižine rezance, sake, rižin škrob, rižino brašno i druge proizvode. 


Povezana biljna vrsta

Riža

Riža

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Riža se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za prehranu ljudi jer je lako probavljiva, blago djeluje na probavni trakt i ne izaziva poteškoće u probavi. Rižu u trgovinama... Više [+]

Tagovi

Riža Japonica Riža Indica Potrošnja riže Proizvodnja riže


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]