Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna efikasnost
  • 19.09.2019. 16:30

Ljudski rad sveden na minimum, na 12 tisuća hektara 8 radnika?

Slika obiteljskih gospodarstava se mijenja. Konkurencija unutar sektora poljoprivrede je sve veća. Kako naši poljoprivrednici mogu konkurirati neprestanom razvoju obiteljskih gospodarstava u bogatim zemljama?

Foto: V. Miloš/Beefwood/Taco Agro
  • 2.231
  • 290
  • 0

Uspon velikih farmi u vlasništvu obiteljskih tvrtki u zadnjih desetak godina je u stalnom porastu. Razumijevanjem izazova na globalnom tržištu te prema tendencijama stanovništva lagodnog života akumuliraju se zahtjevi u poslovanju poljoprivrednika. Proizvedena hrana prema zahtjevima potrošača treba biti ujednačenog okusa, mirisa, boje, oblika, a u isto vrijeme dostupna cjenovno. Uglavnom, konzumenti biraju jeftiniju hranu i samim time određuju sudbinu primarnih proizvođača.

Obiteljska gospodarstva

Najčešće se javljaju tri razloga za učinkovitost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Prije svega, obitelj zajedno osjeća veću vrijednost te napornije radi od bilo kojih radnika (koji ne dijele viziju) na plaći. Drugo, fleksibilnost u radu kojeg obitelj može ponuditi je teško organizirati s ljudima izvan gospodarstva. Kako je obujam rada u poljoprivredi promjenjiv tijekom godine, obiteljski radnici se laganije prilagođavaju sezonskim zahtjevima.

Kada je smanjena potreba rada na gospodarstvu članovi obitelji se fokusiraju na nešto drugo (učenje, rad za nekog drugog i sl.). Treći razlog je poznavanje lokalnih čimbenika uspješne proizvodnje. Informacije generirajući godinama unutar obitelji daju višestruke prednosti u upravljanju poslovanja ali i u prilagođavanju sezonskim i lokalnim uvjetima.

Gospodarstvo obitelji Kurstjen

Registrirano obiteljsko gospodarstvo pod imenom Beefwood, posjeduje 12 tisuća hektara obradivih površina u jugoistočnoj Australiji. Obitelj se bavila poljoprivrednom proizvodnjom i pružanjem usluga u poljoprivredi u Nizozemskoj do unazad 15 godina. U svojoj 55. godini života vlasnik gospodarstva Kurstjen, zajedno s obitelji odlučio je prodati imanje u Nizozemskoj, te u isto vrijeme otkupiti nekoliko imanja u Australiji. Obitelj je već prvih godina gospodarenja uvela mnogo brojne inovacije na svom novom gospodarstvu. Europska znanja primijenjena na velikim površinama bila su ključna za pozicioniranje obitelji Kurstjen u sam vrh po efikasnosti gospodarenja u poljoprivredi. U operacijama koriste europske modele traktora i kombajna, posebno prilagođene lokalnim uvjetima u Australiji. Na gospodarstvu se mogu naći autonomni traktori koji su navođeni pomoću umjetne inteligencije i GPS sustava.

Moderna tehnologija omogućava izvršenje svih aktivnosti u odgovarajućim rokovima sa samo osmero ljudi, uključujući pet obiteljskih članova. Kad je manje rada na gospodarstvu, na imanju se radi na osmišljavanju inovacija koje će im dalje pomoći u organiziranju poslovanja. Obitelj se specijalizirala za uzgoj i skladištenje ratarskih kultura poput pšenice, ječma, siraka i soje. Svi usjevi se uzgajaju po principu reducirane obrade.

Taco Agro: Na 5 tisuća hektara povrća potrebno nam je samo 25 ljudi

Obiteljsko gospodarstvo Taco Agro je osnovano u kasnim sedamdesetim godinama. Prepoznavanjem potreba tržišta početkom devedesetih godina na gospodarstvu su zasijani prvi hektari pod graškom i grahom. Ugovaranjem uzgoja ostalog povrća s tadašnjom poljoprivrednom zadrugom, današnjim Coorosom, započeo je nezaustavljiv rast ove obiteljske tvrtke. Trenutno, Taco Agro opskrbljuje jednu trećinu potreba domaćeg tržišta za svježim graškom, svježim grahom i mahunama. Osim navedenih povrtlarskih kultura na gospodarstvu se uzgaja mrkva, krumpir, poriluk, šećerna repa i žitarice (radi plodoreda). Osim primarnog uzgoja povrtlarskih kultura obitelj pruža usluge savjetovanja proizvodnje te usluge od sjetve do žetve modernom mehanizacijom.

Danas, posjeduju odnosno unajmljuju poljoprivredne površine na području Nizozemske, Belgije, Francuske i Njemačke. Zahvaljujući predanim radu i dugogodišnjim iskustvu gospodarstvo je u mogućnosti pratiti posljednje trendove u uzgoju povrtlarskih kultura. Sve agrotehničke operacije koje obavljaju su u potpunosti mehanizirane. Već danas, ljudski rad je sveden na minimum. U zimskim mjesecima na gospodarstvu rade dva brata i bratić, a po potrebi pomažu roditelji odnosno djeca. U trenutku najvećeg obujma posla zapošljavaju do 20 kvalificiranih sezonskih radnika za rad s modernim strojevima. Tada se neprestano radi u polju, 24 sata. Zanimljivo je što cijelo vrijeme kroz godinu omogućuju studentima/učenicima poljoprivrede, IT-a ili strojarstva obavljanje plaćene prakse odnosno treninga na gospodarstvu.

Slika obiteljskih gospodarstava se mijenja. Konkurencija unutar sektora poljoprivrede je sve veća. Kako naši poljoprivrednici mogu konkurirati neprestanom razvoju obiteljskih gospodarstava u bogatim zemljama?


Fotoprilog


Tagovi

Obitelj Poljoprivreda Efikasnost Organizacija Tehnologija Znanje Studenti Mehanizacija


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!