Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.08.2008.

Lateran Agro u Hrvatskoj uspješno prodaje Amazone strojeve

  • 6.713
  • 310
  • 0

Ove prskalice su najlakše na svijetu zbog iznimne kvalitete materijala. Oblik mješača na dnu sanduka rasipača je takav da on ne gura gnojiva nego ono samo ispada prirodnim padom na diskove.
Firma Lateran je i ove godine nastavila tradiciju održavanja prezentacija rada strojeva u polju. S obzirom da je Lateran ovlašteni uvoznik, distributer i serviser strojeva Amazone za Republiku Hrvatsku, ove godine smo njihove strojeve prikazali u radu. Prezentaciji je nazočilo gotovo 500 poljoprivrednika iz cijele Hrvatske, koji su na temperaturi od 35°C vidjeli gotovo sve što Amazone u ovom trenutku proizvodi, a to je: rasipači mineralnog gnojiva, nošeni ZA-M 1500 i vučeni ZG-B 8200, gruber Pegasus 3 m, kratka tanjurača Catros 3 m, kombinacija rotodrljače KE i mehaničke žitne sijačice D9 3 m, kombinacija rotodrljače KG i pneumatske žitne sijačice ADP 4 m, sijačica za direktnu sjetvu Cirrus 3 m (kombinacija kratke tanjurače i pneumatske žitne sijačice), kukuruzna 6-redna pneumatska sijačice ED452, nošena prskalica UF 1201 + 18 m, vučene prskalice UX 3200 + 18 m, te UG 3000 + 21 m. Svi strojevi su bili pogonjeni traktorima New Holland.
Svi posjetitelji su se još jednom mogli uvjeriti u vrhunsku kvalitetu Amazone strojeva, a kao dokaz tomu je informacija da je većina strojeva bila prodana već tijekom same prezentacije. Prezentacija je završena zakuskom i kratkom nagradnom igrom, kojom su se djelatnici Laterana zahvalili svim posjetiteljima na dolasku.

TRI SERIJE RASIPAČA

U Europi se godišnje proda oko 25.000 rasipača i Amazon drži oko 35 posto tržišta. Postoje tri serije rasipača, a jedan od njih je i tip ZA-M. Ova serija s radi čak 50 godina uz svakako i stalne promjene, odnosno modifikacij. Zaštita je bojanjem m KTL kao u auto industriji, što znači da se boja dva puta peče. Radni dijelovi su svi od inoxa a najveća vrlina ovoga rasipača je SBS sistem rasipanja. Tu su bitne dvije stvari. Oblik mješača na dnu sanduka je takav da on ne gura gnojiva nego ono samo ispada prirodnim padom na diskove. U slučaju guranja gnojiva dolazi do njegova oštećenja i samim time do nemogućnosti postizanja zadanih udaljenosti i količine. Druga stvar je u tome što gnojivo ispada na samo središte diska gdje je brzina okretanja lopatica najmanja i na taj način gnojivo se ne oštećuje udarom u lopatice. Broj okretaja diskova je 720/min. Oblik samog spremnika i način ispuštanja gnojiva ne omogućuju nakupljanje gnojiva na dnu samog spremnika rasipača. Svi ZA-M rasipači imaju dvostruki sistem rasipanja. Za otv/zatv i za doziranje. Pri otvaranju zasun se vraća na već podešenu vrijednost.

ZG-B RASIPAČI

Dva modela 5500 + 8200 litara, pet razina opreme služe i za mineralna gnojiva, ali i za karbokalk. Gume su širine od 300 do 850 milimetara, visine od 1500 do 2250 mm. Ovi modeli radnog zahvata su i do 18 metara, a karbokalka i do 48 metara.

CATROS

Kratka tanjurača s dva reda diskova je namijenjena da prekine gubitak vlage iz tla uz što pliću obradu kako bi se donji slojevi tla koji su puno vlažniji sačuvali. Radna brzina je 10 - 12 kilometara na sat. Promjer diskova je 460 mm, nagib prednjih je 14 stupnjeva, zadnjih 17. Prednja baterija je podesiva tako da ovisno o tipu zemljišta uvijek možemo osigurati dobro preklapanje prednje i zadnje baterije. Nosiva baterija se pomjera i vodoravno, ali i okomito. Odnosno, svaki disk se zasebno pomjera. To je razlika od velikog broja drugih tanjurača gdje se pomjera cijela baterija. Kućište se sastoji od dvostrukog čeličnog ležaja i posebnog metalnog semeringa koji u potpunosti štiti od prašine i vlage. Ležaji su visoke kvalitete i izdrže i preko 10 tisuća hektara bez ikakvih problema. Razmak između prednje i zadnje baterije je dosta velik tako da je vrlo mala mogućnost štopanja materijala. Prednost Catrosa u odnosu na tanjuraču je što je napadni ugao diskova uvijek isti. Naime, kod tanjurače se mijenja ukošavanjem baterija. Puno je manja potrošnja po jednom hektaru, a i prednost je u tome što je mnogo manje sabijanje tla a i ne ostavlja brda iza sebe. Kod većih dubina rada tanjurača drastično povećava potrošnju kao pri oranju. I na kraju je puno lakši od tanjurače.

ROTODRLJAČE

Postoj četiri modela rotodrljača, a prijenos ide preko kardana samo jednog para zupčanika direktno na radne organe i zbog toga je reduktor doista mali. Sve rotodrljače imaju izmjenjivi broj okretaja radnih organa. Osovina i glava radnog organa su izliveni, tj. od jednog komada. To znači da nije spajano vijcima ili vareno. Između glave i dna korita postoji veliki razmak, što je iznimno važno zbog protoka zemlje. Naše rotodrljače imaju manji broj rotora od konkurencije. Prednost je taj što rotor ima veći radijus kretanja i samim time i veću brzinu i snagu na klinovima. Tako se postiže bolji efekt miješanja i mrvljenja. Mrvljenje zemljišta ovisi o brzini okretanja klinova. Institut u Bavarskoj j radio istraživanja gdje je dokazano da na mrvljenje ne utječe broj radnih organa nego njihova brzina. Traktoru je teže pogoniti rotodrljaču s više rotora.

PRECIZNE SIJAČICE

D9 ima mnogo precizniji sistem doziranja nego li je to imala stara verzija. Novi zupčanici su većeg promjera nego stari. Danas je promjer 85 milimetara umjesto dosadašnjih 60. Iznimno su precizne i na taj način se može uštedjeti pet do deset posto sjemena. Rotec ima pritisak po disku od 35 kilograma što je iznimno važno jer na taj način imamo i mogućnost većih brzina sjetve. S Amazone možemo postići 10 do 15 posto veće brzine rada uz istu preciznost sjetve.
AD-P pneumatska sijačica s centralnim sistemom doziranja a ima i tri valjka za različit vrste sjemena. Prednost pneumatske sijačice je veći spremnik, bliže je traktoru i kompaktnija je.

CIRRUS PRSKALICE

Ove prskalice su najlakše na svijetu zbog iznimne kvalitete materijala. Krila na našim prskalicama, istakao je voditelj prezentacije, su najveća prednost u odnosu na konkurenciju prema tvrdnjama iz te tvornice. Pomjeraju se u svim pravcima. Posebnost je klin za spajanje sekcija i nalazi se na svakom spoju krila i ne zahtjeva neko posebno održavanje jer na njemu imamo samo poseban bakreni ležaj. Nema mazalica ističu u Lateranu. Ovaj način izrade krila radi se već 20 godina.
UF prskalice su najmodernije na svijetu i drže najveći dio tržišta, a po mnogima je to preko 30 posto. Sa Super S granama ima transportnu širinu od 2,4 metra. Odlikuju se jednostavnošću rada i sve su funkcije na jednoj strani, grane 12-28 nošene, a 18 - 40 metara vučene.
Inače u Lateranu nude povoljne uvjete kupovine za gotovinsko plaćanje, te na kredit i leasing. Djelatnici Laterana Agro podsjetili su i na iskorištavane mogućnosti korištenja bespovratnih sredstava po Zakonu o kapitalnim ulaganjima u poljoprivredi. Nude se gotovinski popusti, povoljni krediti za poljoprivrednike s rokom otplate od 2 do 10 godina i mogućnost plaćanja čekovima i svim kreditnim karticama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️