Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 13.08.2015. 16:00

Kreditori sjetve snosit će rizik proizvodnje?

Nedopustivo je da proizvođač snosi rizik cijele proizvodnje u uvjetima gdje i dugo nakon žetve ne poznaje niti cijenu predane robe. Svi ovi razlozi su uzrok sve manje proizvodnje hrane, odlaska sela. ORaH poziva Vladu RH na otvoreni sastanak.

Foto: Vince Bucello
  • 851
  • 165
  • 0

Politička stranka Mirele Holy, ORaH, nedavno je izašla s programom za područja na kojima je proglašena elementarna nepogoda. Njihov prijedlog je osiguranje besplatnog cjelokupnog repromaterijala za slijedeću sjetvu proizvođačima koji imaju štete preko 80%, a ostalima u postotnom omjeru štete.

Oslobađanje plaćanja najma

Model bi, prema predstavnicima ORaH-ove politike, bio u obliku reprograma ili produženja valute plaćanja najma zemlje od strane države u suradnji sa lokalnom zajednicom. "U potpunosti oslobađanje plaćanja najma je zasigurno olakšica koja u značajnom postotku pokriva repromaterijal, posebno u godini nepogode", kažu iz ORaH-a. Predlaže se otpis najma do visine štete i otplate rata za prodanu zemlju uz moratorij od 12 mjeseci. Moratorij na uplate poreza i doprinosa 12 mjeseci bez kamata, ne i PDV-a, od strane Ministarstva financija i porezne uprave.

Predlaže se moratorij na otplatu

Predlaže se reprogram uz minimalnu kamatu 2 do 4% i moratorij na otplatu u trajanju 12 mjeseci za proizvođače sa jednogodišnjim kulturama i 24 mjeseca za voćare i stočare za plaćanja duga repromaterijala od strane banaka ili kreditora. "Umjesto standardnih trgovinskih ugovora, potrebna je uspostava ugovora o zajedničkoj proizvodnji sa stavkom podnošenja dijela rizika i obaveze otkupa. Iz ovakvih ugovora se pokriva dio repromaterijala na trošak kreditora i špekulanata. Za obveze leasinga produljenje roka otplate za 12 odnosno 24 mjeseca uz minimalnu kamatu 2 do 4%", kažu iz ORaH-a.

Sva plaćanja od strane države (poticajna, zelena i sva ostala) se jednostavno moraju vršiti na vrijeme i u proračunskom razdoblju. Značajan udio dugova se pronalazi u ovim neplaćanjima. Kako je riječ o velikim iznosima za koje će se morati izraditi budući model, kreditori sjetve također moraju snositi dio rizika ovakve proizvodnje.

Kreditori sjetve snosit će rizik proizvodnje?

Svi navedeni problemi moraju se staviti pod svjetlo sve ekstremnijih vremenskih neprilika, visokog postotka sigurnosti najave El Nina za područje SAD-a gdje savezna država Illinois strahuje od problema u sjetvi pšenice, u povezanoj očekivanoj suši u Australiji koja se također matematički proračunava iz modela El Nina u SAD-u, u najezdi skakavaca na jugu Rusije u ogromnim razmjerima gdje će također štete biti značajne, navode iz te stranke. Sve navedeno i brojne druge vremenske nepogode diljem svijeta utjecati će na oscilacije u cijenama pšenice, kukuruza i hrane općenito za ovu i slijedeću godinu.

Prevelike oscilacije cijena

"Nedopustivo je da proizvođač snosi rizik cijele proizvodnje u uvjetima gdje i dugo nakon žetve ne poznaje niti cijenu predane robe. Svi ovi razlozi su uzrok sve manje proizvodnje hrane, odlaska sela, gubitka vjere u poljoprivredu i omogućavanja sve bolje pozicije raznim špekulantima". ORaH poziva Vladu RH, ministarstva i agencije, regionalne i lokalne uprave, banke, kreditore i osiguravajuća društva te proizvođače na otvoreni razgovor u cilju pronalaska zajedničkog prihvatljivog modela dugoročnog rješavanja ovih problema.

U selo, ratarstvo i stočarstvo se mora vratiti vjera, a dio puta ovog povratka je sigurno pravilniji i pošteniji raspored rizika proizvodnje te uspostavljanje održivih partnerskih odnosa.

Foto: Vince Bucello


Tagovi

ORaH. Mirela Holy Moratorij Otplata Minimalna kamata Plaćanje najma Reprogram Produženje valute Repromaterijal Ugovor Zajednička proizvodnja Rizik proizvodnje Otkup Kreditori Leasing Rok otplate Dugovi Suša Najezda skakavaca Oscilacije c


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."