Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 31.01.2021. 09:00

Kompleksna mikrogranulirana gnojiva omogućuju jači rast i veću otpornost na stres

Primjenom mikrogranuliranog gnojiva biljka ima intenzivniji porast, snažniji habitus, te veću tolerantnost na stresne uvjete tijekom vegetacije.

Foto: Depositphotos/Smileus
  • 1.755
  • 416
  • 0

Prateći globalne trendove u proizvodnji mikrogranuliranih gnojiva, stručni tim tvrtke Elixir Zorka razvio je i ponudio svjetskim, ali i proizvođačima na domaćem tržištu, novu formulaciju i generaciju proizvoda - NutriBOOST.

U tlima niže ili više pH vrijednosti u odnosu na neutralnu ili blago kiselu dolazi do problema kemijske apsorpcije i imobilizacije fosfora, a ti procesi nisu povoljni jer smanjuju količine lako pristupačnih elemenata te su u direktnoj korelaciji s više faktora kao što su pH vrijednost, sadržaj kalcija odnosno karbonata u tlu. Također sadrže i aluminij i njegove okside kao i ione željeza.

Biljka tolerantnija na stresne uvjete

Kao jedno od rješenja ovoga problema je svakako reguliranje pH vrijednosti tla, ali i primjena novih tehnologija u proizvodnji kompleksnih mineralnih gnojiva u koje spada i mikrogranulirano. Posebni dodaci koji se koriste u tehnologiji proizvodnje onemogućuju ili sprječavaju uspostavljanje reakcije između fosfora i drugih elemenata.

Cilj je održati oslobođenu količinu fosfora što duže u lako pristupačnoj formi u tlu i tako biljci omogućiti što duže i efikasnije korištenje ovog elementa, pogotovu u fazama koje su bitne za njezin razvoj ili u periodima kada dolazi do njegove slabe prirodne mobilizacije u zemlji. Njegova veća iskorištenost i duža pristupačnost, posebice u početnim fazama jedan su od osnovnih preduvjeta za nesmetan rast i razvoj.

Nutriboost se prvenstveno koristi u okopavinama (Foto: Elixir Zorka)

Kod onih na kojima je primijenjeno mikrogranulirano gnojivo, period intenzivnijeg porasta brže nastupa i rezultira snažnijim habitusom, a ona je kasnije tolerantnija na stresne uvjete koji se mogu javiti tijekom vegetacije. Također, njegovom se primjenom uspješno rješava tzv. CFS sindrom ili 'sindrom kukuruza poslije šećerne repe', ali i Fallow sindrom (na tlima manjeg sadržaja organske tvari i mikrobiološke aktivnosti) koji karakterizira sporiji rast i razvoj.

Učinkovitije korištenje rezervi vode i hranjiva

Inače, po kemijskom sastavu radi se o NP 10:45+5% S+2% Zn proizvodu koji je obogaćen posebnim dodatkom koji sprječava reakciju fosfora u tlu. Razlog tome je i činjenica vezana za jednu od ključnih uloga tog elementa, a koja utječe na razvoj korijenovog sustava koji biljkama osigurava komparativnu prednost kako u odnosu na netretirane tako i na korjenaste kulture.

Važno je napomenuti i ulogu cinka koji sudjeluje u sintezi biljnih hormona, a njihov utjecaj je presudan za usjeve. Brz i energičan porast, pojašnjavaju stručnjaci kompanije nadalje, naročito u prvim fazama vegetacije je jedan od ključnih faktora koji omogućuje ne samo povećanje prinosa nego i njegovu veću stabilnost, što je svakako imperativ u klimatski izuzetno varijabilnim godinama koje prate današnju poljoprivrednu proizvodnju.

Bitno svojstvo mikrogranuliranog NutriBOOST gnojiva je veličina granula (0,5-1,2 mm) i visoka vodotopljivost prisutnih hranjiva. S granulama ove veličine (25-30 puta ih ima više u 1g u odnosu na standardnu) postiže se daleko bolja distribucija u redu što u kombinaciji s visokom vodotopljivosti omogućava znatno efikasnije usvajanje odnosno difuziju primijenjenih hranjiva. Ovo je posebno važno u kritičnim fazama razvoja biljke kad je brzo i učinkovito usvajanje neophodno.

Upotreba NutriBOOST-a omogućava usjevima daleko učinkovitije iskorištavanje postojećih rezervi vode i hranjiva pogotovo iz dubljih slojeva zemlje. One su ključne u ostvarivanju genetskih potencijala uzgajanih biljaka, ali isto tako i u smanjenju oscilacija u visini prinosa osobito u klimatski različitim godinama, zaključuju.

Za više informacija obratite se na jedan od niže navedenih kontakata.

Djelovanje mikrogranuliranog gnojiva NutriBOOST pogledajte u videu: 


Tagovi

Elixir Zorka NutriBOOST Kompleksna mineralna gnojiva Veći prinosi Stresni uvjeti Fosfor Cink


Autor

Srđan Bekrić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede (smjer zaštite bilja I prehrambenih proizvoda). Zaposlen u Elixir Agraru u sektoru Marketinga na poziciji “Senior Produkt Menadžer za INO tržište.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.