Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarska proizvodnja
  • 22.10.2013. 08:00

Kombajn do kombajna

U dvorištu smo zatekli i oba kombajna za vađenje šećerne repe marke Ropa. A tu je čak i pet kombajna za skidanje ostalih kultura. Radi se o John Deerovima.

  • 1.765
  • 171
  • 0

Duška Trstenjaka zatekli smo u trenucima kada je zatrpan poslom oko vađenja šećerne repe. Dva ogromna kombajna za vađenje repe dominiraju dvorištem gazdinstva. Trstenjak inače radi za obje šećerane. I virovitičku i osječku. Od sortimenta ističe KWS, Strube i Sesvanderhave. U biti, od svega pomalo uzme što nude šećerane.

Rope kombajn

"Nešto radimo i preko Fermoprometa, a nešto i direktno. Nemamo razloga biti nezadovoljni ni suradnjom sa šećeranama, a ni cijenom, ali ove godine je problem digestija koja je od 14 do 14,50", kaže Trstenjak, koji se, moramo priznati, jako otimao našem dolasku. Kao da se boji novinara. No, brzo smo ga smekšali čim smo počeli priče o traktorima i kombajnima gdje smo vjerojatno pronašli tanku crtu. Inače, naš domaćin sije 150 hektara šećerne repe i očekuje oko tisuću vagona čiste repe. Mehanizacija je ono na što ovaj poljoprivrednik iz Branjina Vrha, doista treba biti ponosan. Već spominjani kombajn Rope je dominantan. Ima mercedesov motor od 530 konjskih snaga.

Mehanizacija Duška Trstenjaka

Svi dijelovi kombajna pokriveni su kamerama pa onaj tko upravlja strojem iz kabine može sve nadzirati. Vadilica je također opremljena mikrosenzorima koji sami određuju veličinu ploda koji vade i tako sprečavaju oštećenja. Čudo tehnologije njemačkog proizvođača Ropa. S njima radimo dosta uslužno, kao i sa pet John Deere kombajna koji su također maksimalno iskorišteni i na njegovim površinama, kao i na onim koje radi iz usluge. Radi se o tri kombajna koje je i kupio nove, a dva su bila polovna. To nam je privuklo pažnju i iz razloga što smo zatekli na njemu i radnike kako ga pripremaju za rad. Radi se o specijalnoj američkoj sijačici za no till sjetvu. Ide direktno na strnište i u isto vrijeme tanjura i sije.

John Deere mehanizacija

"Prije dvije godine smo ju kupili od Hane d.d. iz Našica. U jednom prohodu obavimo dvije radnje i posijemo. Upravo sijemo pšenicu a najviše će biti zastupljena Srpanjka, a nešto malo Lucija i Katarina. Srpanjka je inače najraširenija sorta u proizvodnji u Hrvatskoj i sorta vrlo niske stabljike (oko 64 cm), vrlo dobre je otpornosti prema polijeganju a i rana, niska, moderna, stabilna, visokorodna i kvalitetna sorta. Njezin (genetski potencijal rodnosti veći je od 10 t/ha. Ističu i da je tolerantna prema niskim temperaturama i brzo se oporavlja nakon zime, a i tolerantna je prema rasprostranjenijim bolestima ozime pšenice.

No till sijačica

Visoke i stabilne urode zrna ostvaruje temeljem velikog broja rodnih klasova po jedinici površine. Optimalni rok sjetve je od 7.-25. listopada sa 650-700 klijavih zrna/m2. Ove godine smo imali preko šest tona prinosa i s tim smo zadovoljni, osim naravno što nismo zadovoljni cijenom", zaključujemo naš razgovor s Trstenjakom.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Case Steyr Traktor Farmal CVT Tier Agronom John Deere Valtra Fendt Rope Šećerna repa Tye


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.