Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 31.05.2023. 18:00

Koji su razlozi za ljubičasti list kukuruza?

Puno je razloga za nastanak promjene obojenosti na listovima kukuruza. Do ove pojave često dovodi nedostatak fosfora uz trenutne vremenske prilike

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 12.681
  • 708
  • 0

Nedavno ste nam pisali o tome kako ste na listovima mladog kukuruza zapazili promjenu boje. Često se radi o pojavi ljubičaste obojenosti donjih listova koju prati usporen rast biljka.

Mnoštvo je faktora koji dovode do toga, a najznačajniji su poremećaji u ishrani i pH reakcija tla. 

Ponekad možemo vidjeti da je cijela parcela dobila karakterističnu boju. Mogu biti zahvaćeni tek dijelovi listova, ali i cijele biljke. Pored kukuruza često se javlja i na soji. 

Zašto je važan fosfor?

Uloga ovog minerala je da čuva i prenosi energiju nastalu fotosintezom, a koja se koristi u procesima rasta i reprodukcije. Dobra opskrbljenost potiče rast korijena, mladih biljaka, bolja je iskorištenost vode, potiče ranije zrenje i povećava se prinos. Njegov nedostatak usporava porast usjeva i umanjuje prinos.

Simptomi se ispoljavaju na donjim listovima duž rubova, a na kraju cijeli list postaje ljubičast. Kod jake pojave oni odumiru. Novi listovi su zeleni. Korijen mladih biljaka je slabo razvijen, a fosfor slabo pokretan u tlu.

Samo jedan uzrok?

Kada pričamo o uzroku najčešće se spominje nedostatak fosfora koji može nastati zbog manjka hraniva  utlu, zbog toga što se nalazi u obliku kojeg biljke ne mogu usvojiti ili djelovanja antagonističkih minerala. Važnu ulogu u nastanku promjene obojenosti imaju pH reakcija zemljišta i vremenske prilike, ali i ostaci pesticida, napad insekata, oštećenja prilikom okopavanja.

24 praktične preporuke u gospodarenju tlima kao odgovor na klimatske promjene

Kukuruz troši fosfor u velikim količinama. Kad ima šest do osam listova i pokazuje obojenost to nam govori da se sigurno radi o nedostatku ovog elementa. Kisela pH reakcija tla i hladnoća onemogućavaju biljkama da ga usvoje. Velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura djeluje stresno na usjev, a to je slučaj u ovoj godini. Dodatno će manifestiranju doprinjeti ako se radi o zbijenom zemljištu, većoj vlažnosti. Potrebno je paziti i na plodored. Poslije nekih kultura veća je vjerojatnoća da će se javiti. Takav je slučaj sjetve poslije šećerne repe ili soje.

Pričekajte toplije vrijeme

Kako je najčešće posljedica hladnog vala, bolje je pričekati toplije dane. Kukuruz se brzo oporavi, posebno ako nije zahvaćena velika lisna površina i ako ste dodali dovoljno gnojiva pri startnoj gnojidbi.

U slučaju da je potrebno primijeniti gnojiva bogata fosforom, trebate znati da je on slabo pokretan i da će biti dostupan samo u plitkom površinskom sloju ako se primjeni na površini zemlje. Postoje drugi načini opskrbljivanja poput: sustavom za navodnjavanje, injektiranjem, folijarnom primjenom. Obratite pažnju i na prisustvo štetnika.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Ljubičast kukuruz Ljubičasti usjevi Listovi kukuruza Fosfor Nedostatak fosfora


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.