Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kodeks otkupa žitarica
  • 01.07.2017. 13:30

Kodeks otkupa postao kamen spoticanja za ratare

Poljoprivrednike je na bijeg od sijanja pšenice natjerao Kodeks otkupa žitarica i uljarica prema kojemu je većina uroda kategorizirano u drugu i treću klasu.

  • 4.653
  • 378
  • 0

Pšenice nikada nije zasijano manje. Procjenjuje se tek 100 tisuća hektara. Poljoprivrednike je na bijeg od sijanja natjerao Kodeks otkupa žitarica i uljarica prema kojemu je pšenica kategorizirana u drugu i treću klasu. Tek 1-2% spada u prvu klasu koja nije za stočnu hranu. Zahtijeva se izmjena Kodeksa. Struka povlači nove poteze.

Poljoprivredna komora predložila je moguća rješenja. Krizne točke Kodeksa rješavaju se u u dva smjera. Jedan ide kroz dodavanje premium klase i smanjivanje vrijednosti hektolitarske mase vezano za klase kvalitete pšenice. Proteini će ostati isti. Drugi opsežniji pravac izmjene Kodeksa se odnosi na izmjenu vrijednosti sadržaja proteina.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Kodeks otkupa Proteini Pšenica


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.