Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kukuruza
  • 27.04.2022. 13:30

Kako zaštititi kukuruz od korova? Isprobajte trojnu kombinaciju

Kritično razdoblje zakorovljenosti za kukuruz je od tri do šest tjedana nakon sjetve, kada je on u fazi dva do devet listova, doznajemo od tvrtke Danon d.o.o.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 6.208
  • 393
  • 0

Tehnologija proizvodnje kukuruza zahtijeva poznavanje brojnih čimbenika koji utječu na proizvodnju, a time i prihod koji ostvarujemo. Neki od njih su svojstva tla, odabir hibrida, utjecaj gnojidbe, zaštita od štetnika, bolesti i korova, vremenske prilike i slično.

Najveće gubitke u prinosu kukuruz trpi od korova. "Njih trebamo izbjeći, a pogotovo u vrijeme kada je merkantilna roba skupa (bilo da se radi o kukuruzu u zrnu ili silaži) i očekuje se da će biti značajno veća od prosječne u zadnjih nekoliko godina", kažu iz tvrtke Danon d.o.o.

Kada je vrijeme za tretiranje?

Kako dodaju, kritično razdoblje zakorovljenosti za ovu kulturu je tri do šest tjedana nakon sjetve, kada je kukuruz u fazi dva do devet listova. "Zato što u ovom razdoblju ima spor vegetativni porast i korovi ga lako nadvladaju i oduzimaju mu skupa hraniva, vlagu i prostor", pojasnili su.

Iako dosta poljoprivrednih proizvođača primjenjuje herbicide nakon sjetve, a prije nicanja, primjena ovih zaštitnih sredstava nakon nicanja ove ratarske kulture i korova ima brojne prednosti. 

Naime, poznat je sastav korovske flore i ciljano odabiremo sredstvo. Koriste se niže doze, razvijeni korov upija sredstvo i nadzemnim dijelom i korijenom, suzbijaju se i oni višegodišnji, a ekonomski i ekološki je prihvatljivija primjena.

Kombinacija tri djelatne tvari

Za subijanje korova ova tvrtka preporučuje sredstvo pod nazivom Nikita. Riječ je o selektivnom i sistemičnom herbicidu koji u kukuruzu za zrno i silažu suzbija sve najvažnije korove - travne i širokolisne, jednogodišnje i višegodišnje.

Sadrži tri djelatne tvari. "Riječ je o kombinaciji nikosulfurona i dikambe, koja je standard u zaštiti ove biljke od korova nakon nicanja. Dodan je i mezotrion, koji djeluje i zemljišno – rezidualno – 4 do 6 tjedana nakon primjene", pojasnili su.

Kombinacija "3 u 1"

Ovo se sredstvo primjenjuje u količini 0,4 kg/ha (40 g/1.000 m2) nakon nicanja kukuruza (post-em) kad on razvije 2 - 8 listova (BBCH 12-17). Korove je poželjno suzbijati kad je biljka u fazi 2, 4 do 6 listova.

"Za poboljšanje učinka sredstvu je potrebno dodati okvašivač Nu-film", kažu iz Danona. Također, za postizanje optimalne učinkovitosti preporučuju primjenu na korove u mlađim razvojnim stadijima.

Kako su pojasnili, uskolisni korovi najosjetljiviji su u stadijima 1-3 razvijena lista (do početka busanja), širokolisni 2-6 listova (ne više od 5 cm visine). "U slučaju njihovog neravnomjernog nicanja sredstvo je moguće primijeniti u razdvojenoj primjeni (split-aplikacija) unutar dozvoljenih stadija razvoja kulture pazeći da se ne prijeđe maksimalna dozvoljena količina sredstva od 0,4 kg/ha", istaknuli su.

Širok spektar djelovanja

Zahvaljujući snažnom međudjelovanju triju spomenutih aktivnih tvari, kažu, Nikita suzbija praktički sve jednogodišnje i višegodišnje uskolisne i širokolisne korove koji zakorovljuju kukuruz.

To su sirak, koštan, ambrozija, abutilon, čičak, loboda, šćir, dvornik, muhare, svračice, proso, pirika, slak, osjak, gorušica, konica, kužnjak, mišjakinja, pastirska torbica, crna pomoćnica, ladolež, preslica, štavelj, divlju kupinu i brojne druge.

"Budući da sadrži tri djelatne tvari koje učinkovito suzbijaju sve najvažnije korove u ovom usjevu koji se suzbijaju samo jednim prskanjem, te zahvaljujući povoljnoj cijeni ovaj proizvod je ne samo snažan, siguran i djelotvoran herbicid, već i izuzetno ekonomičan izbor", kažu iz ove tvrtke.

Kako su zaključili, odlikuje ju najširi spektar djelovanja jer suzbija sve ekonomski značajne širokolisne i travne korove u kukuruzu, fleksibilna je u vremenu primjene, dugog djelovanja, sigurna je za usjev, praktična za upotrebu i izuzetno ekonomična.

Za više informacija obratite se tvrtki Danon d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Korovi u kukuruzu Zaštita kukuruza Danon d.o.o. Nikita Nu-film


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Danon d.o.o.

Ledinska 7, 10255 Donji Stupnik, Hrvatska
tel: 01|6530-985, e-mail: danon@danon.hr web: https://danon.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer