Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita divljači
  • 20.02.2014. 09:15

Kako kontrolirano trovati glodavce na poljima?

Otrov za miševe opasan je i za divljač - kako kontrolirano i selektivno trovati glodavce?

Foto: depositphotos.com, Polić Rajko
  • 2.219
  • 105
  • 0

Na pitanje naših čitatelja, kako zaštititi šume, kultivirane šume, rasadnike i voćnjake od miševa i voluharica, a da se ne ugroze divlje životinje, koje također privlače aromatizirani otrovni mamci i nismo baš jednostavno „ulovili“ odgovor. U mišolovci su nas najduže držale tajnice u nekim državnim nadležnim upravama tumačeći nam glasnogovornički protokol, a kada smo jedan kontakt i ostvarili, od obećanja da ćemo dobiti nekoga tko je u toj materiji, nije bilo ništa. Nisu nam znale odgovoriti ni neke firme, koje se bave deratizacijom. Sve se svodi na ponudu zatrovanog žita i parafinskih briketa, koje kod miševa izazivaju „razgradnju krvi“ i smrt koju ne mogu povezati s hranom jer bi je prestali uzimati.

Otrov za glodavce

Naši voćari rade tako da otrovne mamce stavljaju u svježe rupe, ako ima desetak rupa na četvornom metru invazija je znatna, pa rupu tvrdo nabiju da do otrova ne mogu ptice i sitna divljač poput vjeverica, zečeva i slično, ili stave pladnjaste poklopce, cigle, ploče. U Europi, industrija otrova za šumu nudi kontejnere u koje se otrov zatvori, a miševi mogu i dalje ulaziti i hraniti se. Prije postavljanja mamaca, mišolovkama se detektira broj štetnika po veličini terena u zadanom vremenskom peropdu.

Jedinstven proizvod u Europi, naprava za kontrolirano trovanje glodavaca, potekla je baš iz Hrvatske. Korištenje ove naprave omogućava postavljanje sredstva (rodenticida - zatrovanog žita) direktno u rupu, bez rasipanja te opasnosti od trovanja pernate divljači i zečeva. Naprava je iznimno sigurna za ljude, a omogućuje korištenje bez direktnog kontakta sa sredstvom i precizno doziranje. Budući da problema s glodavcima imaju svi, ne samo u Hrvatskoj, čini nam se da će naprava za kontrolirano trovanje glodavaca biti dobro prihvaćena i u Europi.

Foto: depositphotos.com, Polić Rajko


Tagovi

Glodavci Zaštita divljači Rodenticidi Zatrovano žito Voluharice Kontejneri Miševi


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]