Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL gnojiva
  • 04.01.2023. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vrbanja

Kako do kvalitetnih usjeva i na kiselim tlima?

Nama su poljoprivrednicima kod gnojiva tri uvjeta najbitnija - granuliranost, kvaliteta posipanja i formulacija, kaže ratar Krunoslav Pavlek koji je sve ovo pronašao u proizvodima tvrtke ICL.

Foto: RWA Hrvatska
  • 7.656
  • 1.074
  • 0

Krunoslav Pavlek iz Vrbanje, agronom je i ratar, kao i njegov otac, koji veliku pažnju posvećuje zaštiti i prihrani tla, baziranoj na njegovoj analizi.

Kako kaže, dugo godina već obavljaju analizu jer se trude popraviti tlo što bolje, stvoriti zalihe fosfora i kalija u nekim normalnim, propisanim, školskim količinama, a za što su koristili PK Plus gnojivo

"S tri uvjeta koji su nama poljoprivrednicima najbitniji, prije svega granuliranost, kvaliteta posipanja je vrhunska, nema prašine i formulacija je to koja nama pomaže", dodaje pojašnjavajući da su tla u Cvelferiji izrazito kisela, a u navedenom gnojivu je 11 posto kalcijevog oksida koji pomaže smanjivanju kiselosti. 

Jedinstveno petero komponentno gnojivo

"Dakle, već smo s tim nešto popravili kvalitetu tla", naglašava. Nadalje, formulacija 15:30 koristila im je tako što su na osnovi analize tla išli ciljano gnojiti. Gledao je točno gdje mu čega nedostaje, bilo fosfora ili kalija. 

"Malo je komplicirano, sami sebi smo zagorčali. Vozaš se traktorom s rasipačem i bacaš ovdje, bacaš ondje, ali se isplati", smije se Pavlek napominjući da je gnojivo pokazalo vrhunske rezultate., a svaka kuna koja se uštedi - dobro je došla.

Kako je pojasnio dipl.ing.agr. Krešimir Grgić, prodajni predstavnik RWA Hrvatska, PK Plus je gnojivo iz portfelja tvrtke ICL Specialty Fertilizers, njihovog partnera, koje je po mnogočemu specifično na domaćem tržištu. 

"Vrlo je interesantno. Općenito, polisulfatna, pa tako i PK Plus, su gnojiva u kojima se kalij ne nalazi u kloridnom nego u sulfatnom obliku dominantno, što znači da ima izrazito široku univerzalnost primjene kod biljaka koje imaju problem s klorom", objašnjava.

Naime, radi se o jedinstvenom petero komponentnom gnojivu, u kojemu se osim 15% fosfora i 30% kalija, te 11% kalcij oksida, nalazi 2% magnezija, neophodnog za stvaranje klorofila i fotosintezu, a koji često nedostaje u kiselim tlima, te 10% sumpor trioksida, neophodnog za metabolizam i iskorištenje dušika, aktivnost enzima i sintezu ulja, a kojega također često nedostaje zbog lakog ispiranja iz tla.

Kaže i da su mu fizikalna svojstva također vrlo dobra. S granulacijom od 2 do 4 milimetra, lagano se apliciraju s centrifugalnim raspodjeljivačima gnojiva, što je vrlo bitno poljoprivrednicima.

"Osim toga, imaju jednu zanimljivu osobinu, relativno se polagano otpuštaju", dodaje Grgić. 

Folijarna prihrana kukuruza

Svoje usjeve Pavlek je prihranio i folijarno Nutrivant gnojivom koje mu se, u stresnim uvjetima, kada je sušna godina i ekstremno hladnije vrijeme kao što je njima bilo u tom trenutku, pokazalo odličnim.

"Znači, folijarnom gnojidbom mi smo kukuruz probudili, podigli, pomogli mu da se ozeleni. Da prije krene, ajmo reći da smo ga boostirali", opisuje dodajući da svi smatraju da se to ne vidi.  Međutim, naglašava, on garantira da se u roku 24 sata vidjela razlika na tom usjevu.

Pšenica zasijana nakon osnovne gnojidbe ICL PK Plus 15-30 gnojivom

"Taj kukuruz je bio jadan, blijed, žut, imao izražene kapilare bijele zbog nedostatka cinka, fosfora i kalija u tlu zbog toga što je ono glinasto, ilovasto. Mogu reći, infuzija preko lista je odradila vrhunski", zadovoljan je Pavlek koji ističe i suradnju s distributerom. RWA im je, kaže, vrhunski partner.

"Daju nam odlične uvjete u smislu kreditiranja sjetve, nabave gnojiva, sjemenske robe, kemijske zaštite", napominje uz nadu da da u narednoj poljoprivrednoj sezoni neće biti toliko ekstremnih uvjeta. 

"No, vjerujemo da će i za njih ICL i RWA imati spremno rješenje", zaključuje Krunoslav Pavlek. 

Za dodatne informacije o ICL gnojivima javite se u RWA Hrvatska d.o.o., Dubravka Katančić, voditeljica prodaje pesticida i gnojiva dubravka.katancic@rwa.hr098 356 114 ili Krešimir Grgić, prodajni predstavnik kresimir.grgic@rwa.hr, +385 99 582 9990


Fotoprilog


Tagovi

Krunoslav Pavlek Prihrana tla Gnojidba PK Plus Nutrivant gnojivo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]