Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novocommerce International d.o.o.
  • 16.05.2018. 15:00

John Deere S700, serija kombajna visokih performansi, od hedera do razbacivača, objedinuje sve što su kupci tražili

Jednostavno se prebacuje s jedne na drugu kulturu, ima prilagodljivo upravljanje. Nova serija S700 objedinjuje sve što su kupci tražili. Sada je to, kaže Thom Gady, direktor Novocommerca, kombajn visokih performansi. Od hedera do razbacivača.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.213
  • 112
  • 0

Performansa je tamo gdje je to važno. Svugdje, piše na jednom od kombajna izloženih u dvorištu Novocommerca, zastupnika John Deere u Hrvatskoj. Radi se o seriji kombajna S700, automatiziranom kombajnu, a krasi ga sposobnost rada s više kultura. Jednostavno se prebacuje s jedne na drugu kulturu, ima prilagodljivo upravljanje. Novi S700 objedinjuje sve što su kupci tražili. Sada je to kombajn, kaže Thom Gady, direktor Novocommerca, visokih performansi. Od hedera do razbacivača.

Testirani su, kako kažu u John Deeru u Osijeku, diljem svijeta, a proizvedeni u njihovoj tvornici kombajna u Njemačkoj. Konstruiran je za zahtjevne, guste usjeve i visok kapacitet. Ne samo da žanje više tona na sat. Smanjuje gubitke i lom zrna tako da više od 99 % zrna odlazi u spremnik. Kod ovoga kombajna također dolazimo ponovno do podatka da je prednost jedan rotor. Bolja je kvaliteta slame i zran nego kod drugih hibridnih sustava. Tehnologija jednog rotora pruža istinsku sposobnost rada s više kultura.

Novocommerce se ima s čim pohvaliti, predstavio je kombajne S760i I S770i

Jedan rotor ono je što S seriju čini tako jedinstvenom. On daje jasne prednosti u odnosu na druge, tradicionalne i hibridne sustave. Umjesto dijeljenja protoka usjeva na dva, zadržava jedan protok usjeva što troši manje energije. Veliki promjer rotora generira veću inerciju od manjih rotora omogućujući manje brzine rotacije. Rezultat? Bolja kvaliteta slame i zrna. U stražnjem dijelu separacija rotorom preostalog zrna postaje dominantnom. Varijabilni Stream rotor više je konusnog oblika sprijeda. Također se i količina vremena u kojem usjev ostaje u rotoru može promijeniti iz kabine. To će varirati intenzitet vršidbe radi reagiranja na vlažne ili suhe uvjete tijekom dana.

Robusno uvlačno grlo S serije ultimativan je temelj za savršene rezultate. Lanci za teške uvjete rada i velike dobavne letve dizajnirani su za najteže uvjete poput žetve kukuruza ili riže. Nove potrošne ploče izdržljive su i ne treba ih mijenjati tijekom vijeka trajanja stroja. Klizna spojka posjeduje nevjerojatan kapacitet od 1200 Nm sprijeda i 1400 Nm straga. K tomu se i najveći hederi za malo zrno i kukuruz mogu koristiti u uvjetima visokog prinosa.

Modeli kombajna za narednu žetvu

Osječki Novocommerce je tako mjesec dana prije žetve svojim kupcima na svojevrsnim Danima kombajna prikazao modele kojima raspolažu i koji mogu odmah u žetvu. Gady i njegova ekipa predstavili su nam pored S700 i druge tipove kao što su S760i, S770i, W540, W440, T660i.  Kod ovoga posljednja, iz T serije,  govorimo o jedinstvenu sustavu vršidbe s više bubnjeva s masom koja prolazi iznad bubnja i za izvršavanje osigurava konzistentan protok usjeva bez oštrih zavoja ili naglih promjena pravca. To jamči izvrsnu kvalitetu zrna i slame te smanjuje potrebe za snagom.

Za novu T seriju dodatno je optimiziran koncept vršidbe: kut obuhvaćanja bubnja za izvršavanje povećan je za 8 stupnjeva, a separator je povećan sa 660 na 800 mm. Unatoč povećanju dobavnog cilindra na 500 mm zadržani su kutovi i točke međupoveznica između bubnjeva radi osiguranja optimalnog protoka usjeva kao i uvijek. Ukupna površina separacije je povećana za 18%. Robusno uvlačno grlo T serije ultimativan je temelj za savršene rezultate. Lanci za teške uvjete rada i velike dobavne letve dizajnirani su za najteže uvjete poput žetve kukuruza ili riže.

Predstavljena je i nova T serija 

Potrošne pločice su izdržljive i ne treba ih mijenjati tijekom vijeka trajanja stroja, dok je klizna spojka ojačana na 900 Nm. K tomu se i veći hederi mogu koristiti s vlažnim zrnom na lokacijama visokog prinosa. U slučaju da uvlačno grlo bude blokirano, mehanički reverzer s 80 ks pomoći će da se sve s lakoćom izvuče te ponovno krene sa žetvom što je brže moguće.

Sofisticirana i dokazana tehnologija W serije

Upoznali smo se i s novim modelima W serije. Sofisticirana i dokazana tehnologija W serije jamči gladak protok usjeva u svim uvjetima žetve te izvanrednu performansu i izvrsnu kvalitetu slame. Usjev ulazi u bubanj za izvršavanje veličine 660 mm s 10 otresajućih letvi što omogućuje rad bubnja do 25% sporije, osiguravajući izvrsnu kvalitetu slame i manju potrošnju goriva. Letva za pojačavanje koja se brzo uključuje može poboljšati performansu do 10% u primjerice, poljima ječma ili pšenice s osjem.

Povećana dužina slamotresa, optimizirani kutovi pojedinačnih kaskada te bolji protok usjeva osiguravaju bolju performansu separacije. Veliki stražnji biter osigurava nježno daljne kretanje te dodatnu intenzivnu separaciju. Dodatna korpa bubnja može se uključiti primjerice za ječam i pšenicu, povečavajući površinu za aktivnu separaciju.

Zatekli smo i zanimljivu priču o hederima. Široka ponuda visoko učinkovitih hedera za kombajne obuhvaća sve što je potrebno. Od fleksibilnosti za sve kulture do specijaliziranih mogućnosti za izazovne uvjete kao i šrine hedera od 4,9 do 12,2 metra. Pa tako nude program modela 600R, pa 700PF, zatim modeli iz programa 600F, kao i 600X.


Fotoprilog


Tagovi

Thom Gady Novocommerce John Deere


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner