Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novocommerce International d.o.o.
  • 05.07.2018. 12:00

John Deere, Bednar i KUHN, a posebice kombajn S770i ostavili poljoprivrednike bez daha. Znate li da ih možete i unajmiti?

Iznajmljujemo rabljenu mehanizaciju i to se pokazalo dobro, a ove godine smo počeli i s najmom nove. Što kombajna, što traktora, rekao je čelni čovjek zastupnika John Deera Thom Gady na Danima polja Novocommerce Internationala čiji kombajn S770i radi gotovo sve sam i pravo je čudo tehnike, a i Bednar Terraland DO 5000 doista je pokazao svoju moć, kao i ogromni plug marke KUHN koji ore u isto vrijeme osam brazdi!

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.936
  • 159
  • 0

Žuto zeleni jeleni okupirali su njivu kod Gata. Kod Gata, sela u Valpovštini, Tom Gady i njegova ekipa iz Novocommerca, zastupnika John Deera za Hrvatsku prvo je skinula žito s kombajnima tima S770i i W440, pa su poorali s KUHN plugom polunošenim od osam brazdi. Slijedila je priprema tla sa strojevima Bednar i KUHN, a onda i skupljanje slame na drugoj njivi uz pomoć balirke John Deere.

Prkoseći kiši, zastupnik John Deere je okupio brojne zainteresirane poljoprivrednike demonstrirajući u radu većinu strojeva koje su izložili. "Prodali smo ove godine preko 20 kombajna, više od 300 traktora, 150 priključnih strojeva,  a imamo u ponudi Bednar, Sipex i KUHN", rekao je Thom Gady. "Mnogi su kupili i Fliegl prikolice, a prodajemo i opremu od Gerinhofa. Počeli smo i s najmom rabljene mehanizacije i to se pokazalo dobro, a ove godine smo počeli i s najmom nove. Što kombajna, što traktora".

Kombajn S770i konstruiran za zahtjevne, guste usjeve 

Prvo je na redu bio kombajn S770i, upravo i stroj zbog kojega smo  i mi najviše i došli na ovu prezentaciju. Radi se o automatiziranom kombajnu, a krasi ga sposobnost rada s više kultura. Jednostavno se prebacuje s jedne na drugu kulturu, ima prilagodljivo upravljanje. Gledali smo ga u društvu iskusnih i ratara Jeličića iz Bolmana i Požara iz Novog Bezdana. Kakav je kombajn, slikovito to kazuju Jeličićeve riječi – "Uključiš sve što treba i možeš lijepo sjediti u njemu i uživati. On će sve sam raditi".

Novocommerce International održao je u Gatu Demo Dan polja

Sada je to kombajn, kažu na prezentaciji u Gatu, kombajn visokih performansi. Od hedera do razbacivača. Proizveden je u njihovoj tvornici kombajna u Njemačkoj. Konstruiran je za zahtjevne, guste usjeve i visok kapacitet. Ne samo da žanje više tona na sat. Smanjuje gubitke i lom zrna tako da više od 99% zrna odlazi u spremnik. Kod ovoga kombajna također dolazimo ponovno do podatka da je prednost jedan rotor. Bolja je kvaliteta slame i zrna nego kod drugih hibridnih sustava. Tehnologija jednog rotora pruža istinsku sposobnost rada s više kultura.

"Taj je kombajn poseban po tome što je opremljen tehnologijom samopodešavanja. Bilo da se radi o pšenici, kukuruzu, ječmu kombajn će se sam podesiti, a jedino što vozač treba izabrati je prihvatljivi rasip", kazao nam je Thom Gady. On će tada sve kalibrirati prema tom rasipu. Ovaj kombajn opremljen je i sustavom kalibraže prinosa i više ne morate mjeriti sadržaj prikolice pa naknadno to kalibrirati, već on to radi s tri senzora. Radi se o kombajnu koji ima jedan protok i poznat je po svojim jako dobrim performansama, a posebno je pogodan za proizvođače sjemenske robe jer ima minimalan lom zrna i mjeri ga ispod 0,27 posto. Jedino ograničenje je brzina šest do osam kilometara na sat s ovim hederom koji smo vidjeli u radu. Znači ograničenje je u motoru. Kada je veliko opterećenje on će sam malo usporiti ali nema rasipa zrna.

Jedinstvena S serija 

Jedan rotor ono je što S seriju čini tako jedinstvenom. On daje jasne prednosti u odnosu na druge, tradicionalne i hibridne sustave: Umjesto dijeljenja protoka usjeva na dva, zadržava jedan protok usjeva što troši manje energije. Veliki promjer rotora generira veću inerciju od manjih rotora omogućujući manje brzine rotacije. Rezultat? Bolja kvaliteta slame i zrna. U stražnjem dijelu separacija rotorom preostalog zrna postaje dominantnom. Varijabilni Stream rotor više je konusnog oblika sprijeda. Također se i količina vremena u kojem usjev ostaje u rotoru može promijeniti iz kabine. To će varirati intenzitet vršidbe radi reagiranja na vlažne ili suhe uvjete tijekom dana.

Namjestite kombajn jedanput s ICA2 i zaboravite daljnja namještanja. ICA2 automatski kompenzira promjenjive uvjete poput vlažnosti slame i zakorovljenja, čak i kada ih ne vidite. Možete namjestiti granične vrijednosti za slomljeno zrno i prljavštinu, tako da znate što je u spremniku prije nego što dođe do elevatora. To znači da nema kazni za zrno koje ne zadovoljava standarde vaših kupaca. Kombajn također zadržava unaprijed zadanu razinu gubitka, čime prestajete gubiti novac na stražnjem dijelu kombajna.

Kombajn W440

Ovo su samo neki od komentara onih koji su vozili taj kombajn, ali i onih koji ga prodaju u Novocommercu. Ističu i da je robusno uvlačno grlo S serije ultimativan temelj za savršene rezultate. Lanci za teške uvjete rada i velike dobavne letve dizajnirani su za najteže uvjete poput žetve kukuruza ili riže. Nove potrošne ploče izdržljive su i ne treba ih mijenjati tijekom vijeka trajanja stroja. Klizna spojka posjeduje nevjerojatan kapacitet od 1200 Nm sprijeda i 1400 Nm straga. K tomu se i najveći hederi za malo zrno i kukuruz mogu koristiti u uvjetima visokog prinosa.

Drugi kombajn koji skidao žito u Gatu je W440 koji je posebno zanimljiv jer je namijenjen manjim poljoprivrednicima. Sofisticirana i dokazana tehnologija W serije jamči gladak protok usjeva u svim uvjetima žetve te izvanrednu performansu i izvrsnu kvalitetu slame. Usjev ulazi u bubanj za izvršavanje veličine 660 mm s 10 otresajućih letvi što omogućuje rad bubnja do 25% sporije, osiguravajući izvrsnu kvalitetu slame i manju potrošnju goriva. Letva za pojačavanje koja se brzo uključuje može poboljšati performansu do 10% u primjerice, poljima ječma ili pšenice s osjem.

Kombajn W440 za srednje i manje poljoprivrednike

Povećana dužina slamotresa, optimizirani kutovi pojedinačnih kaskada te bolji protok usjeva osiguravaju bolju performansu separacije. Veliki stražnji biter osigurava nježno daljne kretanje te dodatnu intenzivnu separaciju. Dodatna korpa bubnja može se uključiti primjerice za ječam i pšenicu, povečavajući površinu za aktivnu separaciju.

Ovo je kombajn ipak za srednje i manje poljoprvrednike, u biti one kakvih je u Hrvatskoj najviše. Snažni heavy duty transportni lanci pogonjeni su putem tzv bubnja otvorenog dizajna, letve od lanaca uvlačnog grla ne mogu biti oštećene od stranog objekta ulazeći u uvlačno grlo. Bit će uhvaćene od strane zamke za kamenje. Modeli sa šest slamotresa W440 opremljeni su s tri lanca i dvije letve da osiguraju pouzdano uvlačenje mase cijelom širinom od 1300 mm. Modeli s 5 slamotresa W330 opremljeni s 3 lanca i jednom letvom. Zatezanje lanca i pozicija podešava se sa strane uvlačnog grla.

Unatoč kompaktnim dimenzijama ovi kombajni imaju veliku površinu izvršavanja. Zahvaljujući velikom bubnju ovi kombajni osiguravaju glatku vršidbu svih kultura od pšenice sve do kukuruza. Veliki bubanj ima osam otresajućih letvi i promjer od 500 mm, totalnu širinu od 1.110 mm kod W330 ili 1.330 mm  kod W440. Ova kombinacija pruža odlično izvršavanje i kvalitetu zrna. Stražnji biter promjera 350 mm odvaja slamu od korpe i usporava ju i seli na slamotrese. On pruža konstantan protok mase.

U ponudi je kod ovog stroja i predbubanj idealan za teške uvjete i kulture koje se teže izvršavaju. Standardan je na W330 modelu, kao dodatna opcija na ovom W440 modelu koji smo gledali na prezentaciji. Ovaj sistem osigurava do 20% bolji učinak izvršavanja i smanjuje opterećenje na glavnu korpu zbog pred izvršavanja. Motor zadovoljava stupanj 4 norme o ispušnim plinovima te ima 6 cilindara, Common Rail sistem ubrizgavanja goriva te koristi SCR katalizator uz korištenje AD Blue tekućine. Pristup motoru i filterima je jednostavan i brz, u najkraćem roku obavite potrebne servise i nastavljate dalje sa radom.

Vari-leader, plug s osam brazdi

Sljedeća priča koja je ispričana na toj njivi je u svakom slučaju plug s osam brazdi. KUHN Vari-leader. Vari leader plug s osam brazdi s hidrauličnim podešavanjem radnog zahvata. Može se podešavati od 14 do 22 cola, a ovaj kojega smo gledali radio je na širini od 16 cola, odnosno na 40 cm. Plug je opremljen nesigurnosnim vijkom. Prilikom nailaska na neku od prepreka njegov je sustav zaštite isto hidrauličan. Naime, pojedina brazda se izdigne i nakon prolaska prepreke se vraća nazad.

John Deere financial 

"U ovom trenutku imamo iznajmljen 8400R traktor na dvije tisuće sati ili pet mjeseci, pa primjerice taj traktor onda može biti dobra prilika za kupnju u rujnu. Još prije par godina vidjeli smo veliku potrebu za kvalitetnim načinima financiranja. Tako smo izašli s ponudom leasinga u kojem je sufinancirana kamata od strane John Deerea i taj proizvod smo nazvali John Deere financial. Kada su u pitanju Europski fondovi imamo i prijedlog. Kamatna stopa je dva do tri posto na period od pet godina", rekao je Gady pričajući nam o novim mogućnostima suradnje s Novocommercom i dodao kako je jako zadovoljan što pred kupce stalno dovode najnovije tehnologije, kakav je primjerice i danas viđen kombajn S770i.

Veliki broj posjetitelja s prilično zanimanja gledao je prezentaciju Bednar strojeva. Imali smo prilike više puta gledati i pisati o tim strojevima. Dva puta i na imanju obitelji Ostrihon u Račinovcima koji su ga i kupili i jučer nam istaknuli zadovoljstvo tim strojem. 

Bednar FMT Swifter SO 8000 je taj koji je pokazan na prezentaciji. To je polunošeni sjetvo spremač koji kombinira osam radnih operacija u jednom prohodu i stvara odlične sjetvene podloge na teškim tlima. Koncept Swifter zbog univerzalnog okvira omogućuje izmjenu tipa radnog tijela. Tri stroja je u jednom na taj način., a omogućena izmjena radnih sekcija s lopaticama 270 mm, a mogu biti tipa pačje noge, ili pak tima zupci. Radna širina je osam metara, a transportna širina je 2,9 metara, a dužina 7,30 metara. Ima hidraulično podesivu nivelirajuću letvu s lopaticama koja određuje visine prije prvog valjka. Standardna radna tijela, njih 32 komada širine 270 mm u dva reda osiguravaju preklapanja tj. obradu tla po cijeloj širini stroja dok u isto vrijeme radni kut lopatice osigurava agresivnu obradu i miješanje.

Svaka lopatica je elastična s omogućenim 3D efektom. Pogodan je stroj za obradu u ljeto i jesen kada je potrebno lomljenje tla i miješanje biljnih ostatak s tlom od prethodne berbe. Ističemo dvostruki Crosskill zadnji valjak koji pritišće s 200 kilograma po metru na kraju i ima veliki efekt usitnjavanja i nabijanja tla. A iza je finish valjak za završno usitnjavanje. Preporučeni traktor je onaj od 210 do 230 konjskih snaga. Dakako za taj radne širine od osam metara. No, proizvode se u rasponu od četiri do osam metara. Za onaj najamanji od četiri metra treba 120 do 150 konjskih snaga.

Bednarovi aduti 

Bednar Terraland DO 5000 je polunosivi robusni podrivač u kombinaciji s kratkom tanjuračom koji se može koristiti za usitnjavanje i miješanje biljnih ostatak s tlom nakon žetve, te za prorahljivanje tla na dubinama do 45 cm kako bi se poboljšala propusnost ili samo za prorahljivanje, bez miješanja, također do dobine 45 cm. Taj devet tona težan stroj posjeduje dva reda konkavnih tanjura promjera 660 mm, debljine šest milematara tako da vrši konstantni pritisak. Obrađuje tlo čak do 18 cm. No, iza tanjura nalaze se noževi i pošto je veliki razmak unutar reda od 37,5 cm osigurana je i velika propusnost mase. Sigurnost od preopterećenja je osigurana hidrauličnim cilindrima.

Dan polja u Gatu okupio je brojne poljoprivrednike

Postoje inače dvije vrste noževa koji se mogu ugraditi na radna tijela. Jedni su za intenzivno miješanje tla i biljnih ostataka, dok su drugi namijenjeni dubinskom prorahljivanju tla, bez miješanja. A maksimalna radna dubina za obje vrste noževa su 45 cm. Podešavanje jednog valjka koji je na kraju stroja je hidraulično. A taj valjak je promjera 60 cm i dodatno poravnava i usitnjava tlo.  A preporučena snaga traktora je od 480  do 530 konjskih snaga.


Fotoprilog


Tagovi

Novocommerce John Deere Kuhn Bednar Thom Gady


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]