Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 15.04.2015. 19:55

Ječam kao alternativa za skupi kukuruz!

Visoka cijena kineskog kukuruza potiče uvoz ječma kao alternativne žitarice, američke cijene soje pod pritiskom su usjeva iz Južne Amerike, a američkom kukuruzu prognozira se pad treću godinu zaredom. Pšenica ponovno dobiva na popularnosti u stočnim hranivima, dok zalihe EU pšenice padaju.

Foto: depositphotos.com,
  • 937
  • 133
  • 0

Uvoz ječma će rasti ove sezone u Kini uslijed visokih cijena domaćeg kukuruza. Ječam je procijenjen kao dobra alternativna žitarica, puno jeftinija i pogodnija za proizvodnju stočne hrane. Je li ovo prilika za europski ječam? S napretkom žetve, proizvođači se u SAD-u boje za svoju soju, kako će na tržište i po kojim cijenama? S obzirom na rekordne prognoze i južnoameričku žetvu, ne sluti na dobro. Usjevi kukuruza u SAD-u su u padu, pa su prognoze cijena dobre.

U britanskoj stočnoj hrani pšenica zauzima sve veći udio, nauštrb ječma koji je ove sezone pokupio većinu udjela. Zalihe europske pšenice padaju. Veće globalne zalihe kukuruza i očekivanja novih usjeva u SAD-u daju naslutiti loše tržišne prognoze.

Visoka cijena domaćeg kukuruza potiče kineski uvoz ječma

Prema podacima USDA, kineski uvoz ječma u 2014/15 narast će 23%, što je posljedica domaćih cijena kukuruza. Pekinško gomilanje zaliha rezultiralo je cijenom domaćeg kukuruza koja je za 30% viša od globalnih. Nadalje, kako je ispunjena kvota za kukuruz, mlinovi traže alternativne žitarice kako bi minimizirali troškove proizvodnje. Procjenjuje se da će oko 20Mt kukuruza biti zamijenjeno alternativnim žitaricama, a neki mlinovi će čak trećinu sirovine zamijeniti nekom drugom žitaricom.

Ječam je u Kini predstavljen kao sirovina za stočnu hranu samo u 2014., a prema procjenama USDA, uvoz kineskog ječma će rasti oko 6Mt ove sezone. Većina uvoznog ječma dolazi iz Australije i Francuske, što stvara priliku za povećani izvoz ječma iz EU. Eurostat pokazuje da je francuski izvoz u Kinu u drugoj polovici 2014. bio 925Kt viši nego prošle godine. Povećan EU izvoz pogoduje potražnji ječma iz Velike Britanije.

Američke cijene soje pod pritiskom iz Južne Amerike

Pale su cijene američke soje, a očekivanja su velika od argentinskih usjeva. Kako žetva napreduje, sve više je straha za američku soju. Cijene novih žitarica osjećaju pritisak rekordne žetve. Cijene EU uljane repice EU slijede isti trend, u padu.

Što za proizvodnju znači američki plan sjetve?

Nedavne prognoze USDA predviđaju još jednu rekordnu godinu pod američkom sojom, no potrebni su i rekordni prinosi da bi se to i ostvarilo. Američkom kukuruzu prognoziran je pad treću godinu zaredom. Američki farmeri namjeravaju posijati 36.1Mha kukuruza za žetvu 2015. Ako se to realizira, sjetva će biti za 2% slabija nego prošle godine, a treći godišnji pad zaredom, za 8% niži od najvećeg posađenog 2012.

Ako se prognoze ostvare, usjevi će biti manji za 2% nego prošle godine (2014), što će biti treći uzastopni pad i 8% niži vrhunac od onog 2012. Područje pod kukuruzom bit će niže uslijed rasta troškova i slabijih cijena. Prema USDA izvještajima, područje pod sojom u SAD-u u 2015. se procjenjuje na 34.2Mha. Ako se realizira, ovo bi mogao biti novi rekord, za 1% viši od prošlogodišnjeg.

Povećano područje pod sojom moglo bi doći kao iznenađenje s obzirom na velike zalihe te uljarice i pritisak na cijene. Sveukupna površina pod pšenicom je procijenjena na 22.3Mha, za 0.1% manje nego prošle godine. Od toga, 4.9Mha se očekuje proljetne pšenice (osim durum), u usporedbi s 5.3Mha posijanih prošle godine.

Pšenica zauzima udio u stočnim hranivima

Nedavni izvještaji govore da je porastao udio pšenice u britanskoj stočnoj hrani, i to nauštrb ječma, čija se upotreba smanjuje. Pšenica je u veljači zauzela 69.5% sveukupnih žitarica (pšenica, ječam, kukuruz i zob) u proizvodnji stočne hrane, u usporedbi s prethodnim mjesecom kada je njen udio iznosio 68.2%. Ječam pak čini 22.1% ukupnih žitarica u stočnoj hrani (23.3% u siječnju). Količina kukuruza bila je ista u hranjivu kao i mjesec ranije.

Stočni ječam je posebno kompetitivna žitarica naspram pšenice, posebno u prosincu i siječnju. No od kraja veljače, stvari su se obrnule u korist pšenice, čija je iskoristivost u stočnoj hrani porasla za 4% naspram 2014., dok je ječma opala za 5%.

U veljači je prosječna cijena ječma za stoku ostala slična cijeni iz siječnja, no cijena stočne pšenice bila je gotovo £9/t niža u usporedbi sa siječanjskim prosjekom. Na temelju toga, pšenica bi mogla povratiti i veći udio od 69.5%. Ipak, kompetitivnost cijene ječma raste - više o tome u sljedećem izvještaju.

Niske zalihe EU pšenice?

Na leđima slabog Eura i brzog izvoznog koraka, procjene za zalihe EU pšenice padaju. Zadnja dva mjeseca, USDA je reducirala procjene za europske zalihe žita za 2Mt. Slaba potražnja i visoka produkcija kukuruza dovele su do toga da se podignu očekivanja globalnih zaliha više od 3Mt do 188.46Mt (170.84Mt prošle sezone). Iako kineske zalihe ostaju nepromijenjene na 79.22Mt, one u jugoistočnoj Aziji ostaju za 1Mt više.

Veće globalne zalihe kukuruza i očekivanja novih usjeva u SAD-u daju naslutiti loše tržišne prognoze. Unatoč južnoameričkoj žetvi, procjene za soju ostaju nepromijenjene, osim porasta argentinskog uroda za 1Mt.

Foto: depositphotos.com, @ fotokostic


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ječam Kineski uvoz Južna Amerika SAD Zalihe Kompetitivnost Cijene Produktivnost Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]