Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplavljena područja
  • 13.10.2014. 17:30

Je li zakonski utemeljena isplata obeštećenja MP?

U kojem će pravcu ići odšteta, najbolje se vidi iz ministrove poruke s početka teksta da će odštete biti - ali samo za one koji su "stvarno" stradali!

  • 537
  • 66
  • 0

"Pomoći ćemo svim proizvođačima koji su stvarno oštećeni. Na tuđoj nesreći ne bi trebalo profitirati", poručio je neki dan ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina gostujući u jednom javnom mediju, govoreći o pomoći poljoprivrednicima s, u svibnju poplavljenih područja županjske Posavine.

Ujedno je ustvrdio kako nije riječ o samo jednom setu mjera. "Isplaćeno je 10 milijuna kuna. Bit će još odšteta, ali samo za one koji su stvarno stradali, a ne onima koji žele profitirati", rekao je Jakovina.

Nezadovoljstvo dosadašnjim modelom financiranja

Nije dugo trebalo čekati sa temom obeštećenja stradalih poljoprivrednika u županjskoj Posavini, jer oglasili su se oni koji o tome imaju što reći, a među inima o toj su temi raspravljali i vijećnici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije koji su u većini izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim postupkom obeštećenja poljoprivrednih gospodarstava za štete nastale kao posljedica poplave u svibnju 2014. godine.

Što žurnija isplata obeštećenja za biljnu proizvodnju

Od mjerodavnih, vukovarsko-srijemski vijećnici traže što žurniju isplatu obeštećenja u skladu s propisanom zakonskom i metodološkom podlogom. Vijećnici smatraju kako su sva dosadašnja obeštećenja prema poljoprivrednim gospodarstvima bila jedino za zbrinjavanje i hranjenje stoke s poplavljenoga područja. Daljnji nastavak poljoprivredne proizvodnje životno je povezan s biljnom proizvodnjom koja nije obeštećena niti za jesensku sjetvu 2013. godine, a niti za proljetnu sjetvu 2014. godine. Bez žurnog i primjerenog obeštećenja, i k tome bez novog modela financiranja, većini poljoprivrednih gospodarstava bit će teško, ako ne i gotovo nemoguće izvršiti ovogodišnju jesensku pa i narednu proljetnu sjetvu.

Nepoznati su kriteriji isplate

"Isplata neprimjereno malog iznosa prema prepolovljenom broju potopljenih hektara po, ovoj Skupštini i cijeloj javnosti, još uvijek nepoznatim kriterijima, a temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 22. svibnja 2014. kao pomoći za provedbu naknadne sjetve za 2014. unosi dodatno nepovjerenje i uzrokom je nepodnošljivoga ozračja na relaciji poljoprivredni proizvođači - lokalna i regionalna samouprava - Vlada RH, kao i prema svim sudionicima postupka popisa, procjena i obeštećenja štete te provedbe obnove", mišljenja su vukovarsko-srijemski županijski vijećnici.

Je li odšteta dodijeljena zakonskim putem?

Također smatraju, kako se dodjela novca za obeštećenje od elementarne nepogode mora temeljiti na zakonu i točno određenoj metodologiji, isključujući bilo koje druge neobjektivne podloge, a među njih spada i stalno korištenje karata poplavljenoga područja. Ministarstvo poljoprivrede ustrajava naima na korištenju ortosnimaka koje pokazuju štetu na oko 7.800 hektara poljoprivrednih površina, dok su s druge strane, poljoprivrednici s poplavljenih područja prijavili štetu na oko 20.000 hektara očekujući dakako odštetu za svaki prijavljeni hektar.

U kojem će pravcu ići odšteta, najbolje se vidi iz ministrove poruke s početka teksta da će odštete biti, ali samo za one koji su stvarno stradali. U svakom slučaju, niti ovdje očito ne može bez prijepora i čekanja, na koja domaći poljoprivrednici kao da su se pretplatili. A dotle sjetveni rokovi prolaze jedan za drugim i tko zna kada će se plodna zemlja oko Gunje, Rajevog Sela, Račinovaca i ostalih, u svibanjskoj poplavi ugroženih područja u županjskoj Posavini, zasijati i ponovno rađati raznovrsnim kulturama.


Tagovi

Sjetva Županjska posavina Sjetva Zakonski propisi Tihomir Jakovina Žurna isplata Ortosnimak Poplava Svibanj Ministarstvo poljoprivrede Obeštećenje Mjere Vijećnici Skupština Vukovarsko-srijemska Gunja Račinovci


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.