Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Se-kra d.o.o.
  • 25.11.2014. 07:00

Japanci na hrvatskim oranicama!

Kubota M9960: Novi Common-Rail motor veće snage, kao i novo unutarnje uređenje kabine.

  • 1.269
  • 55
  • 0

Japanac Kubota dolazi u Europu sa novim, još čišćim motorom, obnovljenim dizajnom te sa novim upravljačkim uređajima. Kao treći najveći svjetski proizvođač traktora, reagira na nova pravila o emisiji ispušnih plinova, preradom serije M40 u seriju M60. Serija se sastoji od četiri modela: 66 KS (49 kW), 74 KS (55 kW), 90 KS (66 kW) i 107 KS (78 kW). Kubota tradicionalno više naginje nižim razredima konjskih snaga, ali stalno proširuje raspon proizvoda. Trenutno najjači traktor je M 135 GX sa 140 KS (103 kW). Novi modeli od 130, 150 i 170 KS (M7 serija) dolaze iduće godine.

Kubota ima jako veliku vertikalu proizvodnje. Japanci sami izrađuju motor, prijenos, osovine i kabinu, odnosno sve najvažnije komponente. Sistem za promjenu smjera skretanja bez korištenja kvačila, puzajuće brzine, klima uređaj, Grammer sjedalo sa zračnim amortizerom, Scharmueller automatska kuka, prednji blatobrani, podesive felge, šest radnih svjetala, dio su serijske opreme.

Što je novo kod Kubota M 9960 traktora?

Kubota M 9960 je nasljednik traktora M9540, a novi model donosi ujedno i nove karakteristike:

Portalna osovina na M9960
  • elektronski upravljivo common-rail ubrizgavanje sa povratom ispušnih plinova i filtrom čestica dizela
  • upravljanje sa 36-V i 36-R prijenosom sa hidrauličnim sklopom za promjenu smjera skretanja
  • raspored stupnjeva prijenosa za zaključavanjem mjenjača
  • 40 km/h sa smanjenim brojem okretaja motora
  • prerađena kabina sa novodizajniranom unutrašnjošću i poboljšanom ergonomijom

Portalna osovina sa kutom skretanja od 57° osigurava maleni krug skretanja od 9 metara. Stražnje poluge hidraulike podižu maksimalno 4100 kg. Standardno postoje tri para hidrauličnih izlaza.

Najveće je promjene doživio 4-cilindrični motor

Common-rail sustav sa peterostrukim ubrizgavanjem osigurava raspršivanje dizel goriva. Turbopunjač i intercooler osiguravaju potrebno punjenje. Kako bi se zadovoljili standardi emisije ispušnih plinova Tier 4i ili EU 3B, ispušni plinovi se hlade i ponovno vraćaju u komoru izgaranja. Dodatno, dizel-oksidacijski katalizator i filter čestica dizela smanjuju količinu štetnih tvari. Pored toga, Kubota obećava veći okretni moment pri manjem broju okretaja, smanjenu potrošnju goriva i manju buku motora. Četveroventilni motor ima nominalni broj okretaja od poprilično visokih 2600 o/min, a maksimalni okretni moment od 351 Nm raspoloživ je već od 1400 do 1600 o/min. Najveća brzina od 40 km/h se postiže već pri 2100 km/h, kako bi se uštedjelo na gorivu prilikom prijevoza.

Kontrolna ploča na Kuboti M9960

Uz common-rail ubrizgavanje, motor je opremljen i elektronskim nadzorom broja okretaja. Na taj način se broj okretaja motora može držati konstantnim. Zato je jednostavno potrebno postaviti broj okretaja ručicom gasa i pritisnuti jedan prekidač na upravljačkoj ploči. To znači da motor regulira snagu kako bi održao broj okretaja. Na taj način brzina, broj okretaja kardanskog vratila i učinak hidraulike ostaju jednaki čime se postiže konstantni broj okretaja umjesto konstantne snage.

Motor je smješten ispod jednodijelnog poklopca novog dizajna koji se široko otvara i spušta prema naprijed. Povećani su otvori za dovod zraka kako bi se odgovorilo na povećane zahtjeve za hlađenjem. Hladnjak je lako dostupan, a moguće ga je očistiti nakon jednostavnog izvlačenja kondenzatora klima uređaja. Kondenzator klima uređaja može se izvaditi za čišćenje hladnjaka. Povrat ispušnih plinova i filter čestica dizela ispod poklopca osiguravaju čišći ispuh. U srebrnom kućištu se skriva filter čestica dizela. Zbog toga je ispuh sada smješten lijevo (po želji i ispod).

Dvanaest brzina u radnom području

Mjenjač na M9960

Kod mjenjača je vidljiva promjena kulise. Tako se mjenjač sa 36 brzina sada pomoću sklopa za promjenu skretanja bolje pokreće. Parkirna pozicija je također integrirana u mjenjačku kulisu. Mjenjač ima sveukupno šest brzina u tri grupe sa jednim Powershift stupnjem.
Na taj način se brzina može promijeniti za 19 %. Modulacija između sklopa za promjenu skretanja i Powershift stupnja korisnicima se sviđa na prvu. Mjenjačka kulisa je sada ravna i lakše se njome upravlja, a svi upravljački elementi su ergonomski poredani.

Jednostavna kabina sa pomičnim upravljačem i dobro modulirani sklop za promjenu skretanja su također odlike traktora M9960. Kome je potreban traktor sa puno klirensa, kod M9960 dobiva 450 mm.

Dvije brzine kardanskog vratila

M9960 ima dvije brzine kardanskog vratila: 540 i 540 E ili 540 i 1000 o/min. 540 o/min se postižu pri broju okretaja motora od 2035 o/min, a kod 540 E već pri 1519 o/min. Iz tog razloga se motor pri toj brzini kardanskog vratila okreće sa još samo 1770 o/min, kako se ne bi oštetio. 1000 o/min kardanskog vratila se postižu pri broju okretaja motora od 2389 o/min.

Hidraulika M9960

Broj okretaja se bira pomoću poluge na stražnjem dijelu traktora. Kardansko vratilo se uključuje elektrohidraulički - samomodulirajuće, pomoću mokrog lamelnog kvačila za nježno uključivanje. Dvostruka hidraulična pumpa sa 21 L upravljačkom pumpom i 64 L/min radnom pumpom, osigurava maksimalnih 4100 kg podizanja na stražnjem dijelu traktora. Mehaničko podešavanje se vrši pomoću gornjeg hidrauličnog izlaza. Maksimalno su moguća tri mehanička, dvoaktivna upravljačka izlaza (ventila).

Okretan zbog portalne osovine

Kubota koristi portalnu osovinu, koja se prilikom kočenja automatski uključuje preko lamelnog kvačila. Portalna osovina omogućuje kut zakretanja od 57 stupnjeva. Time Kubota postaje vrlo okretna. Uz korištenje standardnih guma dimenzija 480/70 R 34 straga i 360/70 R 24 naprijed, traktor posjeduje krug okretanja od oko 9 m.

Prijateljska kabina

Traktor osvaja i kroz svoju svijetlu unutrašnjost kabine. Na taj način radni prostor djeluje vrlo prijateljski. Grijanje i klima uređaj svoje mlaznice imaju na upravljačkoj ploči. Grijanje odaje vrlo moćan dojam.

Kabina Kubote M9960

Vjetrobransko staklo je povučeno prema gore kako bi se poboljšao pogled na prednji utovarivač. Mjenjačem, ručicom gasa i upravljačkim uređajima se dobro može koristiti. Traktor se ugodno i tiho kreće na cestama, također i na najvećim brzinama te iz tog razloga ne nedostaje amortizacija kabine, za što je svakako zaslužan serijski ugrađeni, zračni amortizer sjedala vozača. Osjećaj prostora je zahvaljujući zaobljenim staklima raskošan, a sjedalo za suvozača može se dodatno naručiti. Upravljač sa novodizajniranom upravljačkom pločom se pomoću jedne nožne papučice dobro može prilagoditi vozaču.

Portalna osovina sa 57 stupnjeva zakretanja, pomoću blatobrana koji se također okreću, čine Kubotu vrlo okretnim.

Cjelokupni dojam: M 9960 se izvana jedva razlikuje od prethodnika. Dodatni uvodnici zraka na poklopcu motora i ispuh na lijevoj strani ne čine novi traktor. Razlike se prije nalaze ispod poklopca motora, sa novim common-rail motorom sa filterom čestica i kontrolom broja okretaja. Motor je prilično poletan. 40 km/h pri smanjenom broju okretaja motora se pozitivno odražavaju. Kabina je ugodno svijetla. Upravljački elementi su dobro posloženi. Sve u svemu, jedan jednostavan traktor bez puno razvikanih rekvizita, ali dobro opremljen za puno poslova.


Tagovi

Se-kra d.o.o. Kubota traktor Kubota M9960 Kubota serija M Japanski traktor Kubota M9540 Portalna osovina traktora Common rail sustav Kardansko vratilo


Partner

Se-kra d.o.o.

Sesvetski Kraljevec, Hrvatska
tel: 01 / 2047 - 888, e-mail: se-kra@se-kra.hr web: http://www.se-kra.hr