Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 24.11.2019. 15:00
  • Grad Zagreb, Sesvetski Kraljevec

Japanac male potrošnje i velikih manevarskih sposobnosti - Kubota M5111 

U finalu Hrvatskog izbora traktora godine našla se i japanska Kubota, inače najprodavaniji traktor na tržištu SAD-a, a čija prodaja raste i na našem tržištu

Foto: Ivan Stupnišek
  • 3.222
  • 319
  • 0

U finalu Hrvatskog izbora traktora godine zastupljena je i japanska Kubota, čiji je generalni zastupnik već 10 godina tvrtka SE-KRA d.o.o iz Sesvetskog Kraljevca. Glavni adut ovog globalno popularnog dalekoistočnog brenda je model M5111, ujedno i najprodavani iz Kubota programa poljoprivrednih traktora u Hrvatskoj.

S osobinama ovog traktora upoznao nas je direktor tvrtke Goran Žuljević u sjedištu tvrtke nedaleko Zagreba. Kako je naglasio, serija Kubota M5 dolazi direktno iz tvornice iz japanskog grada Osake gdje više od stotinu godina sama proizvodi sve najvažnije komponente traktora. Model M5111 razvija 114 konjskih snaga, a zapremina motora mu iznosi 3.769 kubičnih centimetara.

Raste prodaja Kubota traktora na hrvatskom tržištu

"Prodaja Kubota traktora raste iz godine u godinu na hrvatskom tržištu, a sve više imamo korisnika koji kupuju i dva, tri traktora. Inače, japanska Kubota je najprodavaniji traktor na tržištu SAD-a", kaže Žuljević okupljenim predstavnicima 7 sile. 

Kako smo čuli, Kubotina serija M5111 ima Common rail motor s 4 cilindra i 4 ventila po cilindru, a uz ugrađeni DPF filter i Ad blue sustav zadovoljava posljednje standarde zaštite okoliša. Neke od najvažnijih odlika Kubota M5 serije su mala potrošnja, jednostavnost rukovanja i vrlo velike manevarske sposobnosti. Naime, kod skretanja traktor postiže zakretni kut prednjih kotača od čak 55 stupnjeva, tako da mu radijus okretanja iznosi samo 4 metra.  

Kubota ultra grand kabina dolazi s puno staklenih površina gdje je sve nadohvat ruke

"Tu je i puno ugrađene standardne opreme, kao što je elektrohidraulični reverzer za promjenu smjera vožnje bez upotrebe kvačila, standardno ugrađene pužne brzine pomoću kojih je u mogućnosti postići brzinu od samo 340 metara na sat, klima uređaj... Sve to olakšava posao poljoprivredniku bilo da se radi o manje ili teže zahtjevnim poslovima. Relativno malom masom od svega 3.400 kg te uz kombinaciju s uskim kotačima kubota M5 je vrlo poželjan traktor za poslove vezane uz međurednu obradu ili prskanje", ističe naš domaćin.

Mijenjanje brzina bez upotrebe kvačila  

Naravno, uz nadogradnju utezima moguće je postići veću masu za one poslove koji to zahtijevaju. Isto tako, posebno je zanimljiva nadogradnja prednjim utovarivačem koji se vrlo jednostavno priključuje na traktor, a dolazi također iz Kubota proizvodnog programa. Njegova ultra grand kabina dolazi s puno staklenih površina gdje je sve nadohvat ruke, a i pod kabine je potpuno ravan, što omogućava lakše upravljanje. Uz udobno zračno sjedalo vozača, sjedalo suvozača također dolazi u standarnoj opremi.

Kapacitet podizanja na stražnjim polugama hidraulike iznosi 4.100 kg, a hidraulične pumpe su ukupnog kapaciteta protoka od 89 litara u minuti. Mjenjač ovog traktora ima 3 grupe s po 6 brzina uz mogućnost 'kalanja' svake brzine tipkom na mjenjaču tako da to ukupno iznosi 36 brzina. Tipkama na ručici mjenjača moguće je mijenjati brzine bez upotrebe kvačila. Zahvaljujući Kubota eko tehnologiji ovaj traktor postiže brzinu od 40 km/h pri samo 2.000 okret/min motora.

Visoke performanse kočenja pri teškim uvjetima rada

"Kočnice su mokrog tipa s više diskova u ulju, opremljene duplim crijevima kako bi se osigurale visoke performanse kočenja pri teškim uvjetima rada. Kod pritiska na papuču kočnice automatski se uključuje pogon na sve kotače te traktor koči na sva 4 kotača", napominje Žuljević. Kako to izgleda u praksi, vidjeli smo na zavojitoj lokalnoj prometnici.   

Brzine na Kuboti možete mijenjati bez upotrebe kvačila 

Valja napomenuti kako garancija na M5 model iznosi tri godine ili 3.000 radnih sati, kako na sam motor tako i na sve ostale elemente. Ova grupacija iz Japana ulaže velika financijska sredstva u razvoj proizvodnje traktora i poljoprivrednih strojeva. Tako su i nedavno kupili Kverneland grupu i već osnovali proizvodnju Kubota priključnih strojeva za poljoprivredu.

Inače, tvrtka "SE-KRA" ima ukupno 32 zaposlena u velikom prodajnom i izložbenom salonu te centralnom skladištu rezervnih dijelova u Sesvetskom Kravljevcu. Osim njega, imaju još četiri prodajna i servisna centra: Mirkovci kod Vinkovaca, Sisak, Glina i Vrgorac.     


Fotoprilog


Tagovi

Kubota Kubota M5111 Traktor godine Hrvatski izbor traktora godine Goran Žuljević


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Hrvatski izbor traktora godine

Berislavićeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@danh.hr web: http://www.danh.hr/