Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 12.10.2015. 07:15

Iznad 4.200 kuna poticaja po hektaru repe?

U prilog proizvođačima repe ide to što će po novom modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi, ove godine imati i 290 dodatnih eura više po hektaru. Osim povećanja proizvodno vezanog poticaja, uz osnovno i zeleno plaćanje, ukupni poticaj mogao bi tako biti i iznad 4.200 kuna.

Foto: depositphotos.com, ginasanders
  • 879
  • 110
  • 0

Županjska Sladorana započela je s ugovaranjem novih proizvodnih površina za iduću godinu te je do sada taj domaći proizvođač šećera ugovorio proizvodnju na nešto više od tisuću hektara od oko planiranih 8.000 hektara poljoprivrednih povšrina.

Za digestiju od 16% Sladorana proizvođačima namjerava platiti 250 kuna po toni, s time da će oni proizvođači koji ostvare proizvodnju repe s digestijom većom od 16% biti posebno nagrađeni s bržim rastom cijene, kaže direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić dodajući kako određene simulacije koje su stručnjaci u Sladorani napravili pokazuju kako neki proizvođači koji ove godine imaju odlične digestije mogu ostvariti i otkupnu cijenu od 300 kuna po toni.

Započelo ugovaranje sjetvenih površina

"Već u prvom tjednu smo ugovorili gotovo tisuću hektara sjetvenih površina, što je odličan odgovor naših proizvođača. Naravno da je to vezano uz isporuku gnojiva, ali to je odličan rezultat", kaže Ivo Rešić.

U prilog proizvođačima repe ide i to što će po modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi od 2015. do 2020. godine, ove godine imati i 290 dodatnih eura više po hektaru. Osim povećanja proizvodno vezanog poticaja, uz osnovno i zeleno plaćanje, ukupni poticaj mogao bi tako biti i iznad 4.200 kuna.

Prednosti uzgoja šećerne repe

"Nadamo se da ćemo ovakvim uvjetima i poticajima zadržati veći broj naših proizvođača i, uz popravak stanja na tržištu šećera prebroditi i ovu zahtjevnu godinu za sve sudionike u industriji šećera", zaključuje Rešić dodajući kako će se narednih dana održati i sastanci sa potencijalnim proizvođačima šečerne repe kako bi im se pojasnile prednosti uzgoja te još uvijek visokodohodovne kulture. Prošle, 2014. godine u županjskoj Sladorani je prerađeno oko 600.000 tona šećerne repe i proizvedeno 70 tisuća tona šećera.

Foto: depositphotos.com, ginasanders


Tagovi

Sladroana Šećerna Repa Ugovaranje Proizvodnja Prinos Hektar Digestija Županjska Proizvođač Ivo Rešić Direktor Sirovinska služba Uzgoj Uvjeti Otkup Sjetvene površine Izravna plaćanja


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]