Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BC Institut
  • 30.03.2016. 09:30

Izdana knjiga posvećena hranjivosti kukuruza!

U knjizi prof.dr.sc. Grbeše se hibridi Bc Instituta objektivno uspoređuju sa svjetskim standardima!

  • 391
  • 12
  • 0

U srijedu, 23. ožujka 2016., u sjedištu Bc Instituta u Rugvici održana je promocija knjige "Hranidbena svojstva kukuruza", koju je napisao prof. dr. sc. Darko Grbeša, a izdao Bc Institut d.d.

Knjiga "Hranidbena svojstva kukuruza" je jedina knjiga/monografija koja u cjelosti obrađuje samo hranjivost kukuruza. Temeljena je na istraživanjima vlastitih hibrida kukuruza. U detaljnom opisivanju hranjivosti svojih hibrida, Bc Institut se razlikuje od svih ostalih oplemenjivačkih kuća, kako u zemlji, tako i u svijetu. Niti jedan poljoprivredni proizvod nije opisan tako transparentno s tako velikim brojem podataka. U knjizi se Bc hibridi objektivno uspoređuju sa svjetskim standardima.

Kroz sva istraživanja na opisanim Bc hibridima kukuruza prožimao se jedan temeljni postulat: "Na znanosti utemeljena proizvodnja i inovacije za intelektualnu neovisnost nacije".

Knjiga sadrži 136 stranica, 80 tablica, 32 grafikona i 7 slika, uz 64 literaturna navoda. Od ukupno 112 grafičkih prikaza samo je 3 prenešeno iz citirane literature, što samo po sebi govori o vrijednosti ove monografije, stvorene kroz petnaestogodišnji rad prof. Grbeše i njegova tima. Gotovo cijela je knjiga rezultat hrvatske znanosti i hrvatskih istraživanja, na hrvatskim hibridima kukuruza.

Bc Institut je jedna od rijetkih oplemenjivačkih kuća koja svoja znanja i selekciju kukuruza nadopunjuje i usmjerava, ne samo prema ratarskim osobinama kukuruza, već prema ciljanim potrošačima, odnosno životinjama. Ove osobine kukuruza, odnosno, hranidbena svojstva, sveobuhvatno su (holistički) istraženi i vrednovani kroz najsuvremenije istraživačke (fizikalne, kemijske i in-vitro i in-vivo) metode te je dobivene rezultate i zaključke profesor Grbeša sažeo u ovoj knjizi.

Jedinstveni zaključak ove knjige je da Bc hibridi kukuruza objedinjuju izuzetan paket hranidbenih svojstava u kombinaciji s visokim potencijalom prinosa i sposobnošću adaptacije na klimatske ekstreme.

Prof. dr. sc. Darko Grbeša redoviti je sveučilišni profesor u trajnom zvanju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj je diplomskog studija "Hranidba životinja i hrana" te vodi i predaje na nekoliko modula vezanih uz Hranidbu životinja na dodiplomskim, diplomskim i doktorskom studiju na Agronomskom fakultetu. Objavio je 175 radova u domaćim i nekim od najprestižnijih stranih časopisima te je ujedno i najcitiraniji znanstvenik iz područja hranidbe životinja u RH.

Autor je 3 knjige te 5 poglavlja u zajedničkim knjigama s drugim autorima. Pod njegovim je mentorstvom obranjeno i 5 doktorata i to sve tema vezanih za hranidbena svojstva kukuruza. Trostruki je stipendist Cochranfellowship Programa američkog ministarstva poljoprivrede. Kao priznati stručnjak, savjetnik je mnogih proizvođača/tvornica krmnih smjesa i najvećih hrvatskih mliječnih farmi te je uz taj stručni rad održao i preko 150 predavanja o hranjivosti krmiva i hranidbi životinja, prvenstveno, mliječnih krava diljem Republike Hrvatske i inozemstva.


Tagovi

Bc Institut Hranjivost kukuruza Darko Grbeša Knjiga o kukuruzu Kukuruz literatura Osobine kukuruza


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo