Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednica
  • 28.08.2022. 10:30

Ivona Majetić: Nije uobičajeno vidjeti ženu u grdosiji od traktora, ali to me strašno zanima

Reakcije na to da ovako mlada djevojka vozi jake traktore pogotovo s prikolicom pa čak i dvije su raznolike

Foto: Facebook/Poljoprivredna TV
  • 6.430
  • 516
  • 0

Iako je prepoznatljiva po poljoprivredi, Slavonija ne broji puno mladih djevojaka koje se bave tom djelatnošću, barem ne u mjeri u kojoj to radi Ivona Majetić.

Unatoč tome što je zaposlena, ova 25-godišnjakinja uživa u vožnji traktorom, sjetvi i žetvi, a nije joj strano ni odvoziti urod u silose. Ekipu Poljoprivredne televizije provela je u obilazak polja i otkrila kako ljubav prema poljoprivredi i mehanizaciji gaji još od djetinjstva.

"Dok je djed bio živ moji roditelji su time bavili. To je preko 40 godina. Odrasla sam u takvoj obitelji i eto odakle ljubav“, ispričala je Ivona. Naime, završila je školu za strojarskog tehničara, a sada je i diplomirana inženjerka strojarstva.

Ipak ljubav za traktorima ne prestaje, a ona i njezina obitelj uzgajaju brojne kulture. "To su pivarski i sjemenski ječam, soja, pšenica i suncokret", nabrojila je. Ona najviše sudjeluje u pripremi zemlje za sjetvu i u aktivnostima nakon žetve.

Zanima ju mehanizacija

Kako i sama kaže, u poljoprivredi nema radnog vremena. "Radi se cijele godine kako se što stigne", napominje. Prva kultura koja im dolazi su ječam i uljana repica. "Nakon nje suncokret, kukuruz, soja, a sve ovisi o vremenskim uvjetima", napominje.

Mehanizacija ovu mladu djevojku jako zanima, a otkrila je koje sve priključke imaju na imanju. "Imamo ih puno, ali realno ni ne treba nam ih toliko. Tanjurače, plugove, rotodrljače ma ima svega. Što se tiče mehanizacije stvarno smo opremljeni", dodaje.

Prema njezinom mišljenju, oranje i tanjuranje ako bude kiše znače relativno dobro obrađeno tlo. "Ako je potrebno ide se u obradu s teškom drljačom ili još jednom s rotodrljačom prije sjetve", pojasnila je. Kaže, često idu i u kombinaciju priključak na priključak. "Dakle, rotodrljača i sijačica. Direktna sjetva i to se pokazalo do sada najbolje", ispričala je.

Očekuje dobar urod soje

Što se tiče trenutne situacije na polju, ona kaže da je katastrofalna jer nema kiša. "Ova žetva do sada je relativno dobro završila, bar što se tiče ječma i repice iako nije bilo prema očekivanjima", napomenula je dodavši da će urod soje na njihovom polju, čini se, biti odličan.

Reakcije na to da ovako mlada djevojka vozi jake traktore pogotovo s prikolicom pa čak i dvije su raznolike. "Znam da nije uobičajeno da vidite ženu u grdosiji od traktora, ali mene to strašno zanima", zaključuje Ivona.

Kaže kako je znala naići i na upucavanja, ponude za brak, savjete da promjeni struku i slično. No, ovakve reakcije nisu toliko iznenađujuće budući da se djevojka poput nje ne sreće često.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Ivona Majetić Poljoprivrednica Mehanizacija


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!