Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • myKWS
  • 10.04.2023. 09:00
  • Osječko-baranjska, Ernestinovo

Ivan Pavlović: Prihvaćam svu tehnologiju koja mi olakšava posao

Posjetili smo ratara Ivana Pavlovića iz Ernestinova. Četvrta je generacija koja nastavlja ovaj obiteljski posao, a pokrenuo je i pravu tehnološku revoluciju na njihovom OPG-u.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.804
  • 353
  • 1

Od malih je nogu Ivan Pavlović iz Ernestinova u poljoprivredi, a kako nam kaže, četvrta je generacija koja nastavlja taj obiteljski posao. Svi članovi rade na gospodarstvu, a obrađuju oko 125 hektara zemlje.

Bave se isključivo ratarstvom, a uzgajaju pšenicu, ječam, kukuruz i soju. Međutim, od ove godine su u plodored uključili i suncokret. "Ostavili smo merkantilnu robu na čuvanju u skladištu, a cijena na tržištu drastično pada", opisuje nam Ivan situaciju koja ove godine muči mnoge ratare. Osim troškova repromaterijala, porasli su i oni za skladištenje što im dodatno otežava poslovanje.

"Tona KAN gnojiva danas košta 2.560 kn, a ja sam je ljetos platio 6.600 kn", napominje rekavši kako u startu ima gubitak. Godinama su repromaterijal kupovali ranije jer je tada cijena bila niža, a ove se godine na tržištu dogodio obrat. 

Desetogodišnji Lovro tatu prati u stopu - i on će biti poljoprivrednik

"Prije nismo bili toliko financijski jaki da čuvamo žitarice do ovog doba. Prodavali smo kukuruz odmah nakon žetve kada je cijena bila najniža, a u ovo vrijeme godine je ona bila najviša", pomalo je razočaran Ivan u trenutnu situaciju na tržištu. Lani su se, dodaje, izvukli. "Zbog suše je prinos bio niži, ali je i otkupna cijena bila viša".

Koristi myKWS aplikaciju - besplatna je

"U pripremi sam za proljetnu sjetvu kukuruza, ali čekam idući tjedan da temperatura tla poraste", priča i pokazuje u myKWS aplikaciji očekivanih 13,5°C.

 "Zanimljivo je pratiti to kretanje", ističe on otkrivši da se po tome ravna kada krenuti u sjetvu. "Ako ga posijem na odgovarajućoj temperaturi i vlazi, on će brzo niknuti", govori iz iskustva. 

Pretprošle su ga godine ratari ranije posijali i potom je naglo zahladilo pa je nicao duže od 20 dana, a mnogi su ga morali presijavati. "Da su tada imali ovu aplikaciju i u najavi vidjeli da će temperature tla ići prema dolje, situacija bi bila drugačija", dodao je ovaj mladi poljoprivrednik koji rado prihvaća nove tehnologije.

Na svom nam je mobilnom uređaju pokazao i sva polja koja obrađuje, a unio ih je u ranije spomenutu aplikaciji koristeći alat "Potencijal polja". "Može se vidjeti kolika je površina parcela, a najviše ga koristim radi pregleda stanja, odnosno vitalnosti usjeva", otkrio nam je.

Evo kako u myKWS aplikaciji izgleda alat "Potencijal polja"

"Ovo što se zeleni, to su moje pšenice koje su u super kondiciji", zadovoljno ističe prelazeći prstom po zaslonu mobitela. Lani je, dodaje, na brdovitim parcelama, odnosno na višim terenima gdje nije bilo vlage, kukuruz bio pod stresom, a cijeli taj razvoj pratio je pomoću myKWS aplikacije. "Točno se vidi po boji kada s usjevom nešto nije u redu", opisuje Ivan. 

Prati i vlagu u tlu

Ovaj ratar većinom koristi mobilnu aplikaciju, ali ima instaliranu i onu za računala. "Na njoj ima više opcija, poput informacija o vlazi tla koja mi je također bitna za vrijeme sjetve", naglasio je dodajući da ju koristi dulje od godinu dana i da je zadovoljan.

Za registraciju mu je, navodi, trebalo dvije, tri minute, a sve je potpuno besplatno. "Potreban je samo e-mail i lozinka, ništa što za registraciju na neke druge aplikacije ne treba", dodao je.

Otkriva da mu je vrijeme oduzelo jedino označavanje parcela, ali u KWS-u su i to unaprijedili pa sada sve ide automatski. Jednim klikom može označiti svoju parcelu i pratiti stanje na njoj.

Ovaj je poljoprivrednik stava da sve novitete treba prihvatiti. "Kod vršenja se znamo pitati zašto iz kombajna ne curi, ali na aplikaciji se točno vidi na kojem je mjestu bila oaza u polju pa znamo razloge", ističe još jednu prednost. 

Ivan je u poljoprivredi od malih nogu 

Okrenut je novim tehnologijama pa je tako i njegov traktor opremljen navigacijom. To mu, kaže, uvelike olakšava posao, a omogućuje i manje preklapanja prilikom radova u polju uz značajnu uštedu.

Dnevnik na dlanu, a ne na papiru

U aplikaciji myKWS vodi i dnevnik u koji upisuje na svakoj tabli što je radio, što obavi na licu mjesta i ne mora naknadno kod kuće pisati na papire. "Na dlanu imam cijelu evidenciju", istaknuo je.

Kako je u poljoprivredi većina posla kampanjska, kada bi došao kući, znalo se dogoditi da je zaboravio što je gdje radio na njivi. "Ovo mi je veliko olakšanje", dodao je naš sugovornik.

Inače, ovaj poljoprivrednik ima i rasipač koji preko satelita sam određuje koju količinu gnojiva treba baciti. "Do sada smo umjetno gnojivo bacali "napamet". No, jedna nam je firma skenirala svaku parcelu i od njih smo dobili preporuku na koju površinu koju količinu gnojiva dodati. Čuo sam da će i to uskoro biti jedan od alata u myKWS aplikaciji", kazao je otkrivši da mu je to omogućilo visok prinos uz uštedu na repromaterijalu.

"Dobijem mapu na USB sticku, ubacim ju u računalo rasipača i on svu količinu određuje sam", pojašnjava Pavlović poručivši poljoprivrednicima da prihvate sve što im može olakšati posao.

Više o myKWS aplikaciji kao i preuzeti istu možete ovdje. 


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Pavlović OPG Aplikacija Tehnologija Ratarstvo MyKWS Dnevnik polja Praćenje radova


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr