Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika zimi
  • 26.11.2021. 09:00

Ivan Han: Zašto je važan plodored?

U razgovoru za Poljoprivrednu televiziju, stručni savjetnik za ratarstvo otkrio je kakav treba biti plodored te koje se sve radnje obavljaju tijekom zime na tlu.

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 5.377
  • 414
  • 2

Na većini polja diljem Slavonije već su zasijane ozime kulture. Oni pak koji to još nisu napravili imaju vremena do kraja mjeseca, kada je krajnji optimalan rok. 

Savjetnik za ratarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede Ivan Han pojasnio je za Poljoprivrednu televiziju važnost plodoreda te kako prirediti zemlju za proljeće ako na njoj do tada neće rasti neka od biljaka. 

"U poljoprivrednoj proizvodnji svaka operacije je važna pa tako i plodored. Kada je riječ o njemu, nije dobro imati kulturu po kulturu. Ja bih čak rekao da se puno sije iza kukuruza, a on isto zna imati fusarium, bolest koju ima i pšenica", ističe sugovornik.

No, sijanje prema plodoredu nekim je poljoprivrednicima teško pratiti kako zbog mehanizacije koje posjeduju tako i zbog namjene zbog kojih siju pojedine kulture. 

Poorati zemlju bez obzira na sjetvu

Savjetnik Han pojasnio je i koje se biljke mogu kombinirati prilikom sjetve. 

"Inače najbolji usjevi su leguminoze, mahune, one koje se skidaju ranije kako bi ostalo vremena da se poore, malo slegne tlo i da se u optimalnom roku posije pšenica", kaže navodeći kao primjer soju, djeteline, krumpir, suncokret, uljanu repicu. "Samo da nije žitarica po žitarica. Isto tako nije dobro ni da uljarica ide za uljaricom", napominje. 

Opisao je i korake zimske sjetve, ali i kada je potrebno provesti zaštitu na poljima. 

"Osnovno je oranje, poslije bi trebala ići gnojidba pa priprema i sjetva. To je neka klasika", pojašnjava. U proljeće, kako dolazi toplije vrijeme kreće prihrana i zaštita. 

Također, sugovornik je objasnio i zašto je za one poljoprivrednike koji nisu sijali ozimine važno poorati zemlju u zimskim mjesecima. 

"S oranjem osiguravamo da površina izmrzne kroz niske temperature zbog kojih se povećava sadržaj vode, volumen vlage i dolazi do pucanja stijenki. Proljetna priprema uvijek je rahla i lakša ako je tlo poorano", poručio je za kraj. 

O zimskoj pripremi tla možete pogledati i u videu:


Tagovi

Ozimine Sjetva Plodored Oranje Ivan Han


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije