Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 19.09.2015. 17:30

Inkarnatka - zdrava za krave i čisti tlo

U proizvodnji je zastupljen uzgoj u smjesi s talijanskim ljuljem i ozimom grahoricom pod nazivom Landsberška smjesa kao odlična zelena stočna hrana za krave muzare.

Foto: depositphotos.com/dcwcreations
  • 1.549
  • 73
  • 0

Inkarnatka (Trifolium incarnatum L.) je jednogodišnja krmna mahunarka, koja zbog brzog rasta daje visoke prinose krme. Pogodna je kao postrni usjev, no može se sijati i kao naknadni, poslije ozimih smjesa. Nakon inkarnatke tlo ostaje čisto od korova, bogatije dušikom i organskom tvari.

Kada se inkarnatka zaorava kao siderat, popravlja se struktura tla i ono postaje rastresitije. Pogodna je i za uzgoj u sistemu jednogodišnjih krmnih smjesa za korištenje u svibnju i lipnju kao zelena stočna hrana.

Može se sijati u proljeće, ali i krajem ljeta

“Sjetva se, osim specijalnim sijačicama, može obaviti i žitnim sijačicama ili rasipačima mineralnog gnojiva. Kada se uzgaja kao međuusjev, može se sijati u proljeće, krajem ožujka i početkom travnja ili kao postrni usjev, krajem kolovoza i početkom rujna. Sije se u redove na razmak od 15 cm i dubinu od 2 cm. Potrebno je 25 do 30 kg sjemena po hektaru uz obavezno valjanje nakon sjetve. Inkarnatki je za rast potrebno oko 60- 80 kg fosfora, 80 - 100 kg kalija i 80 - 120 kg dušika po hektaru. Zaštita od jednogodišnjih širokolisnih korova se može obaviti herbicidom Basagran 480, između prve i treće troliske“ ističe Zita Ciler, dipl. ing. agr.

Inkarnatka se najviše koristi kao zelena stočna hrana ili za sijeno, a rijeđe za siliranje. Često se uzgaja u smjesi s talijanskim ljuljem, radi boljeg sušenja. Osim s ljuljem u proizvodnji je zastupljena i s ozimom grahoricom pod nazivom Landsberška smjesa kao odlična zelena stočna hrana za krave muzare.

Voli teška tla, dobro podnosi mraz i najbolja je u kombinaciji s talijanskim ljuljem

“Kosi se početkom cvatnje, jer kasnije gubi na kvaliteti i postaje gruba, a može izazvati i neke zdravstvene probleme kod životinja. Prinosi zelene mase čiste inkarnatke iznose 40-45 t/ha, a sijena 8-8,5 t/ha. Hranidbena vrijednost zelene mase je manja od lucerne i iznosi približno 2,3 %, a u sijenu ima 8,4 % probavljivih bjelančevina.

Prinos sjemena može biti i do 500 kg po hektaru. Najbolje prinose daje na srednje teškim tlima uz ph tla od 5,5-7,5, dok jako kisela i jako alkalna tla ne podnosi. Inkarnatka je biljka umjereno toplog i vlažnog klimata, dosta dobro podnosi mrazeve i do -10˚ C, dok sušu podnosi puno teže. U plodoredu dolazi nakon četvrte godine. Pred sjetvena priprema tla za postrne usjeve obavlja se odmah nakon skidanja usjeva, kada još ima dovoljno vlage u tlu. Tlo za sjetvu mora biti dobro usitnjeno, ravno i slegnuto“ poručuje dipl. ing. Ciler.

Cvjetovi su intenzivno crvene boje zbijeni u poluduge cvjetne glavice. Dobro mede pa je biljka interesantna i za pčelare.

Foto: depositphotos.com/dcwcreations


Tagovi

Inkarnatka Trifolium incarnatum L. Mahunarka Krma Postrni usjev Naknadni usjev Dušik Siderat Stočna hrana Sijačice Rasipači gnojiva Zita Ciler Sijeno Talijanski ljulj Ozima grahorica Landsberška smjesa Krave muzare Teška tla Plodored


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P