Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 14.09.2022. 17:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Impresivan rast i broj kultivara - Bc Institut slavi 125 godina!

Pet generacija oplemenjivača i stručnjaka radilo je i još uvijek radi na stvaranju novih kultivara, koji je izuzetno mukotrpan i težak, ali poseban posao jer ima iznimnu važnost za našu poljoprivrednu proizvodnju, rekao je predsjednik Uprave dr.sc. Ivica Ikić otkrivajući vrijedne brojke poslovanja ove tvrtke.

Foto: Marinko Petković
  • 1.033
  • 123
  • 0

Bc Institut, u svojem je sjedištu u Rugvici, jučer, 13. rujna, uz veliku svečanost za 300 uzvanika obilježio 125. obljetnicu postojanja. Njegova bogata povijest seže sve do daleke 1897. godine, kada je osnovan Kraljevski hrvatsko-slavonski kemijsko-analitički zavod. Bilo je to 12 godina prije osnivanja poljoprivrednog instituta u Beču.     

"Ovo je velika i vrijedna obljetnica na koju smo svi mi u Institutu iznimno ponosni i koje ne bi bilo bez generacija i generacija djelatnika koji su nam omogućili da danas budemo ovdje i slavimo tako vrijedan jubilej. Stoga želim posebno zahvaliti svim našim bivšim kao i sadašnjim djelatnicima. Hvala vam svima na vašem trudu, radu i zalaganju što ste 75 godina kontinuirano radili na oplemenjivanju bilja", kazao je uvodno predsjednik Uprave dr.sc. Ivica Ikić, na prigodnoj svečanosti za uzvanike i poslovne partnere iz zemlje i inozemstva.

Kreirali prvi hibrid kukuruza na ovim prostorima 

Dodao je da je tvrtka koja je obljetnicu obilježila motom "125 godina rasta prema boljoj budućnosti", više puta mijenjala ime u sedam država da bi 1994. godine dobila današnje ime Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja.

"Slova B i C u našem nazivu predstavljaju prvo i posljednje slovo u imenu mjesta Botinec, koje za nas ima stratešku važnost jer je upravo to lokacija na kojoj je 1947. započeo rad na oplemenjivanju bilja i na kojoj se i danas u okviru Zavoda za strne žitarice stvaraju nove sorte", otkrio je naglasivši da je u proteklih 75 godina kontinuiranoga rada na oplemenjivanju stvoreno gotovo 400 novih kultivara, hibrida kukuruza, sorata strnih žitarica i krmnoga bilja.

Stvorili su gotovo 400 novih kultivara, hibrida kukuruza, sorata strnih žitarica i krmnoga bilja

Kako je rekao, upravo je u Bc Institutu stvoren i kreiran prvi hibrid kukuruza na ovim prostorima BC 590, i to samo nekoliko godina nakon što je prvi hibrid kukuruza stvoren u SAD-u. Kreirao ga je inženjer Drago Palaveršić, pod čijim je vodstvom kreirano ukupno 60 linijskih hibrida ove žitarice. Osim njega, dodao je, svakako je važno istaknuti i ostale oplemenjivače kukuruza i predstojnike Zavoda za kukuruz kao što su dr.sc. Marijan Rojc, za čijeg su mandata kreirana 133 hibrida, dr.sc. Dragomir Parlov s 28 hibrida i mr.sc. Zdravko Kozić, pod čijim je vodstvom kreirano 58 hibrida kukuruza.

"U isto to vrijeme oplemenjivači su vrijedno i marljivo radili i na stvaranju novih sorata strnih žitarica, tako da nam je dosad priznato više od 100 sorata ozime i jare pšenice, ozimoga i jarog  ječma, ozime i ozimo-jare pšenoraži, ozime i jare zobi te ozimoga pravog pira", iznio je impresivne brojke.

Predsjednik Uprave je istaknuo i rad dr.sc. Josipa Potočanca, koji je te davne 1947. godine započeo rad na oplemenjivanju pšenice i koji je zaslužan za kreiranje domaćeg modela sorti pšenice, što je bilo ključno za prelazak na njihovu proizvodnju umjesto talijanskih koje su dotad prevladavale. Potrebno je, naveo je, spomenuti i ostale oplemenjivače Petra Javora, Slobodana Tomasovića i Radu Mlinara, koji su zajedno sa svim tehničarima i radnicima godinama stvarali nove sorte i pridonijeli tome da je danas Bc Institut prepoznatljiv ne samo po hibridima kukuruza nego i po svojim sortama žitarica.

"Ukupno je pet generacija oplemenjivača i stručnjaka radilo i još uvijek radi na poslu stvaranja novih kultivara, za koji mi volimo reći da je izuzetno mukotrpan i težak, ali opet poseban jer ima iznimnu važnost za našu poljoprivrednu proizvodnju, njezin rast i razvoj", ponosan je dr.sc. Ikić. 

Izvoz sjemena vrijedan 30-ak milijuna eura

Kako se čulo, danas su privatna tvrtka, koja je u većinskom vlasništvu Daniela Škore, koji je i predsjednik Nadzornog odbora dioničkog društva u kojoj je zaposleno 125 djelatnika, dok je na razini Bc Grupe ukupno zaposleno 170 djelatnika. Najveća su domaća sjemenarska tvrtka okrenuta tržištu u Hrvatskoj i inozemstvu. Poslovanje je financirano 100 posto prodajom sjemena vlastitih kreacija. Posjeduju vlastite oplemenjivačke programe kukuruza, strnih žitarica i krmnog bilja, dok na ostalim programima surađuju s renomiranim svjetskim tvrtkama.

"Primjenjujemo najviše standarde kvalitete sjemena i poštujemo sve zakonske propise povezane sa zaštitom okoliša", naglasio je. 

U ovome trenutku njihovo sjeme izvozi se na više od 20 svjetskih tržišta 

Inače, unatoč prisutnosti svih svjetskih multinacionalnih tvrtki, Bc Institut na domaćem tržištu i nadalje drži jednu od vodećih tržišnih pozicija kod pojedinih kultura, dok kod drugih kontinuirano povećavaju plasman svojih kreacija. U ovome trenutku njihovo sjeme izvozi se na više od 20 svjetskih tržišta tragajući konstantno za novim partnerima i kupcima. Ukupno danas godišnje proizvedu, dorade i upakiraju 20.000 tona sjemena, čija se tržišna vrijednost kreće oko 30-ak milijuna eura.

"Kontinuirano ulažemo i investiramo određena financijska sredstva kako bismo ponajprije modernizirali i dodatno opremili svoje postojeće doradne kapacitete te obnovili poljoprivrednu mehanizaciju koja nam je potrebna za sve poslove u oplemenjivanju bilja i sjemenarstvu", istaknuo je predsjednik Uprave.

Bc Agroslavonija za ugovaranje novih poslova

Govoreći o planovima za budućnost, Ikić je kazao da Bc Institut i u budućnosti vidi kao modernu i stabilnu tvrtku čiji će cilj i nadalje biti praćenje najnovijih dostignuća u oplemenjivanju i sjemenarstvu bilja, i to znanstvenim i stručnim usavršavanjem kako bi stvorili nove, moderne i konkurentne hibride kukuruza i sorte strnih žitarica.

"Naša strategija za nadolazeće razdoblje sigurno je i zadržavanje i po mogućnosti povećavanje tržišnog udjela sjemena ratarskih kultura u Hrvatskoj, pronalaženje novih tržišta i kupaca koji će nam omogućiti daljnje povećavanje izvoza sjemena BC kreacija, razvoj novih projekata i proizvoda brenda Izidor", rekao je te naglasio da također definitivno planiraju razvijati i širiti posao ugovaranja svih poljoprivrednih kultura preko svoje tvrtke Bc Agroslavonija, te aplicirati i uspjeti povući i dobiti određena sredstva iz raznih projekata EU-a.

Istaknuo je i da novija svjetska povijest ne pamti ovakvu zdravstvenu krizu, bitku protiv ovakve pandemije niti ovakvo ograničenje slobode kretanja i zastoj ekonomije kakav smo imali u protekle dvije godine zbog zaraze koronavirusom. No ono što ih veseli jest da su pridržavajući se strogih mjera i odredbi Nacionalnoga kriznog stožera i ponajprije vodeći računa o zdravlju svih zaposlenika te zahvaljujući dobroj organizaciji posla i maksimalnim zalaganjem svih djelatnika kroz ovu krizu prošli neokrznuti odnosno bez ikakvih posljedica.

"Nadamo se da ćemo jednako tako uspjeti prevladati i ovu aktualnu krizu koja je izazvana groznim ratom koji se vodi u Ukrajini, koji osim ljudskih žrtava i razaranja ima goleme posljedice na naš život i poslovanje. Unatoč svim tim problemima i izazovima koji su ispred nas, naši razvojni planovi i investicije idu dalje i sigurni smo da će to donijeti dobre rezultate u godinama koje su pred nama", zaključio je Ikić.

Ponosni su i na brend Izidor - finalni proizvod Bc hibrida kukuruza

Inače, na vrijednoj obljetnici su govorili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivica Kisić, predstavnik partnerske tvrtke Poljodar tim iz Daruvara dr.sc. Mijo Sabolić, kao i Omer Ahmetović iz tvrtke Agropest iz Gračanice u BiH.    


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Ivica Ikić Obljetnica 125 godina Kultivari Hibridi kukuruza Sorte pšenice


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024